A picat negocierea cu italienii pe tunelurile pentru ursi de pe Autostrada Lugoj – Deva. Ce urmeaza

Statul roman nu va cumpara proiectul tehnic realizat de Salini Impregilo privind tunelurile pentru ursi de pe lotul 2 al Autostrazii Lugoj – Deva, din cauza ca pretentiile financiare ale firmei italiene au fost socotite drept inacceptabile, noteaza cei de la ECONOMICA.NET. Prin urmare, proiectarea tunelurilor va fi atribuita, la pachet cu constructia, unui consortiu ce ar putea fi stabilit pana la finele anului.

CITESTE SI: ‘In 6 luni incep sapaturile la primul tunel pentru ursi’. Anuntul uluitor al ministrului demisionar al Transporturilor pentru cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, aflata pe traseul Lugoj – Deva 

Italienii ar fi cerut pe proiect, pe revendicari si castiguri nerealizate peste 190 milioane de lei, in vreme ce reprezentantii CNAIR estimau totul la 7 milioane de lei.

Pentru ca propunerea italienilor nu a fost acceptata, proiectul tehnic urmeaza sa fie atribuit la pachet cu executia in cadrul unei proceduri ce va incepe prin dialog competitiv, avand in vedere numarul limitat de firme care pot construi tuneluri.

Cam un an dureaza pana se semneaza contractul. La fel ar fi durat si daca statul lua de la Salini proiectul, pentru ca oricum trebuia sa fie scoasa la licitatie si executia. Iar riscul era sa inceapa intarzieri mari pe executie daca proiectul nu era bun„, mai noteaza ECONOMICA.NET.

Va reamintim, statul roman a atribuit in toamna lui 2013 contractul pentru proiectarea si executia lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva constructorului italian Salini Impregilo pentru suma de 562,73 milioane de lei, in baza acordului de mediu din 2010.

In decembrie 2013 a fost emis acordul de mediu revizuit, iar constructorii lotului 2 s-au trezit ca trebuie sa faca si tuneluri pentru protectia ursilor. Costul acestor tuneluri, de peste 100 milioane de euro, dubleaza insa valoarea contractului semnat initial cu italienii. Prin urmare, statul este obligat prin lege sa reliciteze separat aceasta sectiune. Solutia incheierii unui act aditional cu italienii ar fi fost aplicabila doar daca valoarea lucrarilor crestea cu pana la 10%.

Insa, pana la viitoarea licitatie separata a sectiunii tunelurilor pentru ursi, Salini Impregilo a realizat deja proiectul tehnic, iar saptamana aceasta s-au intalnit cu reprezentantii CNAIR pentru a negocia preluarea lui. N-a fost sa fie.

Intre timp, CNAIR a lansat luni o licitatie pentru cei noua kilometri care se intind pana la gura tunelurilor. Mai exact, licitatia vizeaza sectiunile D si E1 din lotul 2. Licitatia aceasta nu include si sectiunea E2, a tunelurilor, in lungime de aproape patru kilometri.

Din cei 28,6 kilometri ai lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva, 15 kilometri au fost dati deja in circulatie in urma cu aproape 3 ani. Ramane de vazut cand vor fi receptionati si ceilalti 12 kilometri, fara de care soferii nu vor putea circula neintrerupt pe autostrada de la Timisoara pana la Sibiu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Numai in Romania este posibil , nu ca italienii sunt cruce de biserica dar curvele si neamurile din CNAIR ii intrec

    • Al doilea tunel Bosruk cu lungimea de 5,5 km între Steiermark și Ober Österreich în Austria s-a construit în 3 ani și a costat 280 milioane €.
      200 milioane pentru construcția în sine a tunelului pe două benzi și al unui tunel mic pentru evacuare iar 80 milioane pentru dotarea la cele mai înalte standarde mondiale în domeniu.
      Oamenii normali la cap pot să-și faca o imagine despre jaful din Romania și de ce nu avem nici măcar o cărare făcută de acești hoți și curve.

  2. Cred ca directorilor, sefilor, sefutilor de la CNAIR (ca sunt „multi dar ???”) ar trebui aplicate invatamintele baladei Mesterului Manole, cu deosebirea ca EI si nu sotiile lor ar trebui zidite in fundatia autostrazii (terasament, tunel,pod, …). Atatia bani care s-au aruncat pe licitatii, studii de fezabilitate, proiecte, … aiureli … ar merita experimentul (virtual)