S-a nascut pe 1 ianuarie 2007, ziua in care Romania a aderat la Uniunea Europeana. De aceea, la nastere a primit titlul de „copil european”. Povestea fetitei nu este nici pe departe parte a integrarii.
La cei sase ani, Cristina, „copilul european” nu stie ce inseamna sa ai o jucarie, o carte sau sa mananci ce-ti place. Acum, dupa moartea tatalui ei, fetita si mama sa au fost date afara din apartamentul in care locuiau.
Cu rusine si cu lacrimi in ochi, Amelia Nicoara, mama fetitei, marturiseste ca sunt zile in care nu mananca nimic pentru a-i putea asigura Cristinei o masa calda si transportul pana la scoala. Femeia spune ca de cand s-a mutat pe un deal din Baita Baii, Maramures este nevoita ca zilnic sa schimbe cate trei sau patru autobuze pentru a putea sa o duca pe fetita la gradinita. „Vai, imi e rusine sa va spun… S-a intamplat de multe ori sa renunt la mancare pentru a-i oferi ei tot ce are nevoie. Nu am ce face, s-a intamplat”, a marturisit printre lacrimi femeia.
Faptul ca micuta poarta titlul de „copil european”, nu a ajutat-o deloc. Nu a primit niciun sprijin in plus din partea statului sau a autoritatilor, ci din contra.
„Ca prim copil european nu am avut niciun avantaj. Totul a fost numai din vorbe. Ma asteptam ca primul copil european si aderarea asta a Romaniei la Uniunea Europeana sa aduca un trai mai bun atat copiilor cat si oamenilor in general. Pot sa va spun chiar ca atunci cand m-am dus sa o inscriu la gradinita nu am avut loc nici macar acolo”, a declarat Amelia Nicoara, mama Cristinei.