A rasunat muzica intre ruinele bisericii de la Ofsenita. Sunete divine intre zidurile lacasului sfant puse in siguranta de Ambulanta pentru Monumente. Foto si video

TIMIS. Dupa luni intregi de santier o biserica istorica din Timis a fost readusa la viata prin munca unor oameni cu suflet mare si prin talentul unor tineri.

A rasunat muzica, vineri seara, intre zidurile bisericii romano-catolice de la Ofsenita, aflata la 50 de kilometri de Timisoara, dupa ce inimosii voluntari membrii Ambulantei pentru Monumente au intervenit si au oprit prabusirea zidurilor care au mai ramas din lacasul de cult ridicat cu aproape un secol si jumatate in urma.

Altarul bisericii a fost luminat in albastru si roz, in timp ce spectatorii s-au asezat emotionati pe scaune amplasate in locul unde candva se aflau bancile in care luau loc enoriasii sa asculte slujbele.

Langa unul dintre ziduri a fost pus si portretul parintelui Varlaam, unul dintre cei care s-au luptat sa pastreze acest monument al Timisului, dar care nu a mai apucat sa il vada repus in valoare. Cel caruia enoriasii ii spuneau cu drag „Padre” a plecat dintre noi in toamna anului trecut.

A urmat un concert la vioara, care face parte din editia a IV-a a festivalului Eufonia – The language of music.

Biserica romano-catolica din Ofsenita – comuna Banloc (Timis) a fost construita in anul 1878, din donatiile baronului Karátsonyi Jenő. Astazi au mai ramas doar zidurile din lacasul de cult.

Biserica romano – catolica de la Ofsenita a functionat pana in anul 1991, cand comuna Banloc a fost zguduita de un puternic cutremur. Atunci edificiul a fost grav avariat si nimeni nu l-a mai reparat, mai ales ca nemtii care traiau in acest sat au ales sa se mute. De altfel, ultima casatorie a avut loc in aceasta biserica, in primavara anului 1991, iar de atunci se mai pastreaza o fotografie. Mirii sunt o romanca si un etnic german.

Satul Ofsenita, aflat la 50 de kilometri de Timisoara, a fost colonizat cu svabi in perioada 1800-1804 si a fost multa vreme locuit de sarbi.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.