A sosit in Romania noua transa de vaccinuri Moderna pe la Vama Nadlac. Peste 21.000 de doze

Cea de-a doua transa de vaccinuri Moderna, continand 21.600 de doze, a intrat sambata in Romania pe la vama Nadlac si se indreapta spre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino”, de unde vor fi distribuite mai departe.

Primele vaccinuri Moderna vor fi administrate in Romania din 1 februarie, pe fluxuri separate de Pfizer.

CITESTE SI: Noi reactii adverse dupa vaccinarea impotriva COVID-19, la Timisoara si in judet. Umflarea usoara a buzelor, printre efectele secundare temporare 

Transportul este asigurat de firma producatoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucuresti pe cale terestra. Dozele vor fi depozitate la Centrul National de Stocare, urmand ca in perioada urmatoare sa fie distribuite in centrele regionale si de vaccinare”, transmite Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea (CNCAV) impotriva COVID-19.

Prima transa de vaccin Moderna a ajuns in Romania pe 12 ianuarie – 14.000 de doze.

Centrul National de Stocare de la Cantacuzino este „complet autorizat si avizat” de Autoritatea Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania, autoritatea nationala cu competenta in domeniul medicamentului de uz uman, precizeaza sursa citata.

Ca urmare a primirii autorizatiei din partea ANMDMR, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara ‘Cantacuzino’ poate desfasura, in calitate de distribuitor angro, operatiuni de detinere, custodie si livrare pentru medicamente carora li se aplica criterii suplimentare de tipul produse in acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicata: medicamente imunologice, respectiv produse cu distributie in ‘lantul rece’ (care necesita manipulare la temperaturi scazute)”, mai transmite CNCAV.

Cum functioneaza vaccinul Moderna

CNCAV reaminteste ca recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare in doua doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu varsta de peste 18 ani. Se mentioneaza totodata ca eficacitatea celor doua vaccinuri disponibile in Uniunea Europeana este aproximativ aceeasi.

„Cele doua variante de vaccinuri disponibile in UE sunt foarte asemanatoare. Eficacitatea celor doua vaccinuri este aproximativ aceeasi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% in prevenirea bolii COVID-19, in timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizeaza tehnologia ce se bazeaza pe ARN mesager”, precizeaza CNCAV.

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat care a fost motivul care a dus la amanarea programarilor in campania de vaccinare demarata in Romania. Medicul sustine ca diminuarea cantitatilor de vaccin Moderna a pus autoritatile in situatia de a regandi planul de imunizare.

Sursa: Digi24.ro

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.