A trecut inca un hop. Americanii au donat, sub iscalitura, terenul pentru Pasajul Solventul la Timisoara. Care e cea mai mare frica a primarului Nicolae Robu inainte de a porni demersurile pentru constructie

TIMISOARA. Dupa ce in martie consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru o noua linie de tramvai la Timisoara, care sa lege Gara de Nord de zona Solventul, iar in iunie alesii si-au dat acordul pentru ca Primaria sa accepte donatia mult asteptatului teren de care e nevoie pentru realizarea pasajului pe sub liniile de cale ferata, iata ca a venit momentul parafarii donatiei.

Este vorba de 663 mp pe care firma Valkiria Invest SRL, care gestioneaza platforma industriala Solventul, l-a trasnferat, prin contract, cu titlu gratuit, municipalitatii pentru amenajarea ‘Pasajului Inferior Solventul‘.

Primarul Nicolae Robu a anuntat ca aseara a fost iscalit documentul, iar de acum parcela face parte din domeniul public al Timisoarei.

Aseara s-a semnat contractul de donatie prin care acel teren care ne era necesar ca sa dam drumul lucrarilor la Pasajul Solventul ne este dat de catre societatea Valkiria SRL, pentru a intra in domeniul public al Timisoarei. Acum suntem proprietari si acum putem sa dam drumul mai departe. Suprafata e de 663 de metri patrati. Ea ne permite sa mergem cu pasajul pe traseul optim, astfel incat sa putem face si pod peste Bega dupa partea sudica a pasajului. Noi avem un proiect pe fonduri europene de modernizare a Caii Bogdanestilor, proiectul merge pana in apropierea liniilor de cale ferata si de acolo noi vom face pasajul Solventul si il demaram pe bugetul local. Daca, din mers, reusim sa gasim alta sursa de finantare, o vom valorifica. In partea de sud va fi un sens giratoriu, din el se va merge catre Bega, spre noul pod, pe de alta parte, pe strada Garii, care si ea va fi modernizata, cu linii de tramvai, iar linia de tramvai va fi prelungita si peste noul pod de peste Bega, care va fi foarte larg, cu 4 benzi auto, linii de tramvai pe mijloc, trotuare si piste de biciclete„, a precizat primarul Nicolae Robu.

Edilul sef are insa o emotie in privinta proiectului pentru construirea Pasajului Solventul. Se teme ca nu cumva cei de la Mediu sa-i puna bete in roate. Aceasta pentru ca e de notorietate razboiul dintre Primarie si reprezentantii autoritatilor de Mediu.

Avem si proiectul tehnic aproape gata, acum trebuie facute niste ajustari, si dam drumul la licitatie pentru executie anul acesta. Ce ne mai trebuie este avizul de la Mediu. Sper sa nu fim tinuti pe loc. In momentul in care avem avizul, putem sa dam drumul la autorizatia de constructie. Sper sa nu fim tinuti pe loc. Este o veste excelenta, pentru ca acest complex de lucrari este extrem de important. In momentul in care vom da in folosinta podul si pasajul Solventul, se va descarca traficul la pasajul Jiul, in zona centrala, si, mai departe, se va resimti la Popa Sapca si la pasajul de la Alexandru Ioan Cuza. Impactul cel mai puternic se va resimti la pasajul de la Jiul, pentru ca acum toate masinile trec prin pasajul Jiul. E un lucru care ma bucura foarte mult pentru ca aveam emotii daca se materializeaza sau nu„, a mai spus primarul Nicolae Robu.

Va reamintim, Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai. Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri, Pasajul Solventul ar urma sa fie cel mai larg din Timisoara.

Dupa ce initial si-a pus nadejdea in bani europeni pentru realizarea mult asteptatei legaturi intre nordul si sudul orasului, municipalitatea a optat pentru un credit pe 10 ani, urmand sa incerce mai apoi recuperarea investitiei din fonduri UE. Pasajul e estimat la 27 de milioane de euro.

Lucrarile ar trebui sa dureze un an si jumatate.

Va reamintim, luna trecuta Timisoara a primit finantarea din bani europeni pentru proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai si modernizarea tramelor stradale in Municipiul Timisoara, Traseul 5, Calea Bogdanestilor”.

CITESTE SI: Va deveni unul dintre cele mai frumoase bulevarde din Timisoara, cu gazon intre liniile de tramvai si, in premiera, automate de bilete in statii. S-a primit finantarea. Transformarea de zeci de milioane de euro.

Proiectul prevede reabilitarea Caii Bogdanestilor, de la intersectia cu b-dul Cetatii si pana la bucla de intoarcere din cartierul Ronat. Linia de tramvai va fi dubla, va fi amplasata pe mijlocul soselei si incadrata de spatii verzi cu arbori. Vor fi reabilitati 2,25 km de linie dubla plus 0,45 km in zona buclei de intoarcere, rezultand astfel, in total, 4,95 kilometri de cale de rulare modernizata. Partea carosabila va fi largita la 4 benzi de circulatie, cate doua pe sens, vor fi amenajate trotuare si piste pentru biciclete pe ambele sensuri„, se arata in contractul de finantare iscalit cu ADR Vest.

Modernizarea Caii Bogdanestilor si a statiilor STPT de pe traseu aduce o premiera la Timisoara. Vor fi montate automate pentru bilete.

Proiectul prevede si reabilitarea unui numar de 7 statii de transport public pe traseul respectiv. Acestea vor fi iluminate si adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, vor avea banci si cosuri de gunoi, echipamente de supraveghere video, automate de bilete, panouri cu afisare LCD si alte facilitati. In vecinatate se vor amplasa rastele pentru biciclete in sistem integrat de inchiriere. Se vor amenaja peste 9.500 mp de spatii verzi, din care aproximativ 8.500 mp spatii verzi nou create, si se va implementa un nou sistem de alimentare cu energie electrica in zona„, se arata in contract.

Lucrarile de reabilitare a Caii Bogdanestilor ar trebui sa dureze 3 ani.

VIDEO: George Stefanita

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Eu m-as teme in primul rand de lipsa banilor, nu de Grda de Mediu la ritmul in care se imprumuta primaria urmatorul primar va avea dificultati sa faca rost de bani vreo doi ani de acum incolo.

    • Daca va fi tot el, vai de cati bani are de platit. Sau tot noi vom plati ?

    • Minim 10 ani. Ca a trebuit sa infundam gaurile negre de sifonat bani. Colterm, RATTTTTTT si mai nou SDM cu borduriada. Greu o sa fie sa ne revenim. Ca pe langa ca a halit tot, ne mai si baga in datorii. Nicusor, 6 case usor. Unde e justitia, unde e DNA-ul. Ne meritam soarta. Stam, vorbim, comentam. Dar de fapt nu facem nimic. Ne complacem.

    • Minim 10 ani. Ca a trebuit sa infundam gaurile negre de sifonat bani. Colterm, RATTTTTTT si mai nou SDM cu borduriada. Greu o sa fie sa ne revenim. Ca pe langa ca a halit tot, ne mai si baga in datorii. Nicusor, 6 case usor. Unde e justitia, unde e DNA-ul. Ne meritam soarta. Stam, vorbim, comentam. Dar de fapt nu facem nimic. Ne complacem.

    • Se vede ca postezi ori pentru că ești plătit ori pentru că vrei să te bag in seamă cu orice preț.
      Si ca sa realizezi câte prune ai în straiță și neuroni în dovleac documenteazate care este datoria primăriei din Karlsruhe oraș înfrățit cu Timisoara şi după aia vei pricepe că fără bani pentru investiții rămâi la stadiu de oraș în curs de dezvoltare adică primitiv. S-au ce crezi că dacă prin absurd ajunge Fritz primar vine cu Samanta să facă bani.

  2. BAAAAA. Da tu esti prost!!!! Rau. Da igsigul nu pune bete roate. Acuma aia de la mediu. Nu esti in stare de nimic. Infractorule!!!! care esti vacsit.

  3. Mai avem noi proiect licitat, si tot ce trebuie si lucrari cand?
    Drumul boilor cand il face domnul primar Robu?

  4. Sper sa te duci învârtindu-te, cioroi vopsit și sa nu mai mănânci rahatul cu vidanja. De 7 ani ai distrus și ce era bun în oraș. Imbecil anti-mediu. Lucrări de 2 lei la pasaje, taxe mărite și angajări sufocante ale neamurilor în primărie. Tractorist vopsit retardat.