Abonamentele de parcare, puse in vanzare de luni, la Timisoara. Vor fi 4 ghisee deschise, dar pot fi cumparate si online. Tot ce trebuie sa stii despre noul sistem Timpark care intra in vigoare la 1 aprilie

TIMISOARA. Mai sunt doar cateva zile pana cand, la Timisoara, se va plati din nou parcarea in toate zonele cuprinse in sistemul Timpark.

CITESTE SI: Concentrare pe lucrarile de arta la Centura de Sud Timisoara. Podetele sunt gata 94,7%, podurile si pasajele au ajuns la 34,6%. Ultimele imagini de pe santier

Din 1 aprilie intra in vigoare noul regulament de parcare, astfel ca toti cei care doresc isi vor putea cumpara abonamentele de luni, 21 martie.

Pe de o parte, pentru a evita aglomeratia la ghisee, soferii isi vor putea achizitiona abonamentele, si anul acesta, online, de pe site-ul Timpark.
Cei care vor folosi aceasta metoda de plata trebuie sa stie ca, dupa ce isi platesc abonamentul, este recomandat sa isi listeze factura. Intrucat toate procedurile se fac de la distanta, cei care opteaza pentru acest tip de achizitie nu vor trebui sa afiseze nimic in bordul masinii, urmand ca echipele Timpark sa verifice autovehiculele in sistem, in baza numerelor de inmatriculare.

Abonamentul rezidential se cumpara doar de la ghiseu

Exista, insa, si exceptii. Conform noului regulament de parcare, din 1 aprilie vor fi obligatorii, pentru prima oara la Timisoara, si abonamentele rezidentiale. Acestea insa, vor putea fi cumparate doar de la sediul Timpark.

Potrivit reprezentantilor societatii, a fost luata aceasta masura pentru a evita orice fel de frauda, avand in vedere ca abonamentele pentru parcarile rezidentiale vor putea fi facute doar in baza documentelor de identitate.
Practic, isi vor putea face astfel de abonamente doar cei care au carti de identitate sau vize de flotant la adresa pentru care le solicita. Acest tip de abonamente nu garanteaza insa gasirea unui loc de parcare. Reprezinta o modalitate de a-i determina pe cei din alte judete sa opteze pentru o forma legala de locuire.

Incepand cu 21 martie, la Timpark vor fi deschise 4 ghisee pentru emiterea de abonamente de parcare, fie rezidentiale, fie cele pentru restul zonelor tarifare, intre orele 8.00 si 20.00.

***

Va reamintim, in acest moment, cu exceptia Zonei 0 (Zona Verde), plata pentru parcare in Timisoara ramane suspendata pana la intrarea in vigoare a noului regulament.

Infiintarea si functionalizarea Serviciului de Administrare a Parcarilor Publice a adus o majorare a tarifelor de parcare la Timisoara, dar si modificarea zonelor in care se aplica taxarea.

Parcari mai scumpe, plata cu ora in centru si abonamente pentru riverani

Sistemul Timpark este reorganizat, iar autoritatile au modificat atat tarifele, cat si modul si zonele in care se va face taxarea.

Astfel, de la 1 aprilie, cei care vor sa isi lase masinile in Zona Verde a orasului vor plati un tarif crescator, de la 4 lei, in prima ora, pana la 7 lei, incepand cu a patra ora, iar inregistrarea se va face cu ajutorul telefonului mobil, prin sms, cu voucher sau card bancar.

Pe de alta parte, vor intra in vigoare si abonamentele rezidentiale, pentru locurile de parcare din cartier, dintre blocuri, care, la randul lor, sunt impartite pe 3 categorii si costa intre 70 si 110 lei pe an.

Insa, cei care isi vor achizitiona acest tip de abonament, in baza documentelor de domiciliu, nu au siguranta ca vor gasi un loc de parcare in fata blocului, atunci cand ajung acasa.

In cazul abonamentelor, pot beneficia de o reducere la jumatate mai multe categorii de pensionari, cu venituri mici. De asemenea, persoanele cu handicap sau cele cu vehicule electrice vor beneficia de gratuitate. In cadrul sedintei de plen desfasurata marti seara, alesii locali au decis ca si cei care doneaza sange sa beneficieze de gratuitate la parcare pe o perioada de 30 de zile.

Totodata, cu intrarea in vigoare a noului Regulament de parcare, abonamentele care acopera trei zone de parcare – rosie, galbena si albastra, se scumpesc considerabil si ajung pana la aproape 700 de lei pentru un an.

Cand ti se blocheaza rotile?

In continuare, la 3 abateri de la regulament, angajatii structurii care va gestiona parcarile vor putea bloca rotile masinilor, iar pentru recuperarea autoturismelor vor trebui achitate taxe de penalizare si de deblocare.

Amenda pentru nerespectarea regulamentului va fi de 90 de lei. In cazul in care nu este achitata, reprezentantii Timpark au la dispozitie 3 ani pentru a emite o somatie pentru plata acesteia. Daca nici la 15 zile de la emiterea somatiei, amenda nu este achitata, aceasta este majorata la 180 de lei.

120 de lei va fi pretul ce trebuie platit pentru deblocarea rotilor.

In continuare, institutiile, bancile, firmele si spitalele isi pot inchiria locuri din sistemul Timpark, in limita a 30% din spatiile de parcare din zona respectiva. Pretul inchirierii pe o zi este calculat in functie de tariful aplicat zonei respective inmultit cu 12. Locul inchiriat trebuie marcat cu borne metalice, pe cheltuiala chiriasului, prin firma care va gestiona sistemul de parcare din oras.

In total, conform noului regulament, in cele 4 zone tarifare ale Timisoarei, sunt cuprinse 206 strazi prevazute cu 19.455 de locuri de parcare.

Iata mai jos impartirea pe zone tarifare a strazilor cuprinse in noul Regulament de parcare Timpark!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Noaptea mintii.Cica pot fi cumparate si online.Pai daca tu stai in zona albastra si lucrezi in zona galbena,automat trebuie sa mergi personal ca sa-ti faci abonamentul de rezident pe zona albastra ca asta nu se poate face online .Ce rezolvi daca platesti online abonamentul pe zona galbena dar trebuie sa mergi personal ca sa-ti faci abo de rezident?Cum evita ei aglomeratia? :)))

    Poate ar trebui sa ne spuna si ce acte tebuie pentru abo de rezident…nu sa ne trezim la ghiseu ca ne cere cucoana nu stiu ce copie..ca lor le usor sa zica asta…”dar copie de x aveti?NU?Pai trebuie si aia..” Intelegeti?

  2. Do-nimic sa făcut proprietar pe un lucru pentru care nu a făcut nimic. De ce trebuie să plătesc pentru ceva care datează de pe vremea comuniștilor? Dacă îmi oferea primăria un loc de parcare intelegeam, dar o stradă este bun comun. Sau poate mâine o să plătesc doar că trec pe acolo să intri în casă?
    Oameni buni, ăsta este un abuz. Nu cădeți în plasa lui Ombilic.

  3. Sunt rezident și am mașina de la servici, nu personală… nah pe asta cum o rezolvam? Logic și normal e să primesc abonament de rezident pe zona X unde locuiesc…

    • Daca e masina de serviciu,nu primesti de rezident. Asa ca dupa ora 17…nu o parchezi pe locuri de rezident. Ca iei amenda si la ora 2 noptea. Intre ora 17 si 8,poti lua amenda oricand. Primesc abonament doar cei care au masina in proprietate, adica in talon nu e proprietar firma, Si sa ai adresa sau flotatnt pe strada unde vrei sa parchezi.

      • Mi se pare absolut normal. masina de serviciu se lasa la sediul firmei… in special daca vorbim despre autoutilitare.. e plina strada de dube de la catena

        • Pai sediu firmei e la Constanta

    • hai mah gigi ca tu iti pemriti.. parchezi in zonele generale nu rezidente. pt de aia le zice rezidente. sunt pentru masinile ce platesc impozite in zona aia

  4. e o mare prostie acest abonament de rezident. dar venind de la friț si gașca lui de incompetenți nu ma mir. normal era sa poata parca oricine oriunde in acea zonă albastră cât timp are domiciliu sau flotant oriunde in timișoara. si cel mai normal era sa nu se introducă deloc aceasta abominatie de abonament. numai useristii puteau sa conceapă asa ceva. sa plătești pt ceva de care nu stii dacă beneficiezi. aveti de acum grija printre altele când mergeți cu masina în vizită la rude sau prieteni din acele zone cu abonament de rezident. dacă vă prinde seara acolo sunteti pasibili de amenda.

  5. nu mai stiu ăștia de la primărie cum să mai stoarca lumea de bani. ca fix asta e acest abonament de rezident. bani băgați degeaba si aiurea în buzunarul primăriei. au dublat pretul la gigacalorie, au mărit pretul la bilete la transport în comun, au mărit impozitele, acum asta. cine știe ce ne mai așteaptă până în 2024 sub comanda mărețului fritz