TIMISOARA. Inspectorii scolari din Timis au pornit o noua ofensiva impotriva elevilor care lipsesc nemotivat de la cursuri. Strategia: dirigintii sa se ocupe de fiecare elev individual!
In ultimele zile, 29 de inspectori scolari au verificat aproape 30 de scoli din Timisoara si Lugoj pentru a identifica unitatile scolare unde elevii prefera sa lipseasca in loc sa mearga la cursuri. Astfel, luni, 15 octombrie, inspectorii scolari au verificat 22 de scoli in intervalul orar 13-14. Au descoperit ca lipsesc 2.130 de elevi, adica peste 27% din numarul total.
Miercuri, 17 octombrie, 27 de scoli au fost luate in vizor, aceiasi 29 de inspectori au identificat 2.626 de elevi absenti – 22% din numarul total de scolari.
„Vom face o analiza serioasa a cauzelor care conduc la absenteismul in masa al elevilor de la ore. Am ales intentionat acest interval orar, orele 8-9 si 13-14, fiind prima si, respectiv, ultima ora de cursuri. In perioada care urmeaza vom verifica din nou situatia absenteismului la scolile unde exista probleme“, spune Cornel Petroman, inspector scolar general in judetul Timis.
In ceea ce priveste cauzele care conduc la chiulul in masa, inspectorul scolar general a identificat-o rapid: „Parintii trebuie sa intervina. Daca parintele nu tine legatura cu scoala, toate masurile luate de noi sunt degeaba!“.
Iar solutia? „Dirigintele trebuie, in mod direct, sa-l verifice pe fiecare elev in parte. In multe cazuri familia nu stie de ce face copilul la scoala. El crede la cursuri, dar acesta nu este la scoala. Din acest motiv, dirigintele trebuie sa tina legatura cu parintii in cazul elevilor care nu merg la scoala“, explica inspectorul general Cornel Petroman.
In ceea ce priveste numarul mare de elevi absenti, liceele care au inregistrat un numar foarte mare de absenti au fost Colegiul de Industrie Alimentara (248 de absenti din 538 de elevi), Colegiul Tehnic I.I.C. Bratianu (197 din 547), Colegiul Tehnic de Vest (133 din 239), Colegiul Tehnic E. Ungureanu (130 din 620) s.a.
In Lugoj, la Grupul Scolar Valeriu Braniste au lipsit 190 de elevi din 679, iar la Colegiul Autel Vlaicu – 152 din 450.
„Nu putem sa-i exmatriculam pentru absente, mai mult de 40 adunate, decat pe elevii din clasele XI si XII, pentru ca invatamantul este obligatoriu zece clase. Iar pe cei din clasele mai mici, ii putem numai transfera pe elevii indisciplinati, dar si acest lucru este extrem de dificil pentru ca nicio scoala nu vrea sa primeasca asemenea elevi“, sustine Cornel Petroman.
Pareri
Daca directorii si inspectorii nu ar fi numiti politic,daca profesorii(unii) ar fi profesori nu diletanti,daca parintii bogati nu ar avea „trecere” cu diverse atentii iar cei care absenteaza sau nu invata nimic ar fi repetenti,am avea sistem de educatie.
Bineinteles parintii au un rol determinant,dar ei mai si muncesc peste zi.