Absolventii care n-au promovat BAC-ul ingroasa randurile somerilor! Tinerii au la dispozitie 60 de zile sa-si depuna dosarul de somaj la AJOFM Timis

TIMISOARA. Cei peste 2.000 de absolventi de liceu care nu au reusit sa promoveze examenul de Bacalaureat incep sa se orienteze, incet-incet, intr-o directie cat mai avantajoasa pentru viitorul lor. Daca multi dintre ei se pregatesc pentru sesiunea de toamna a examenului maturitatii, o buna parte incearca sa-si gaseasca un loc de munca sau isi depun dosarele pentru somaj, sa primeasca un ban cat stau acasa. Cateva zeci de dosare au fost deja depuse la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis – AJOFM. Dar tinerii au la dispozitie 60 de zile pentru a cere indemnizatia de somaj.

Nu as putea sa estimez cati dintre absolventii de liceu care n-au promovat examenul de Bacalaureat vor veni sa-si depuna dosare pentru  a cere ajutorul de somaj. Anul trecut au venit peste jumatate dintre cei care au fost respinsi. Urmeaza a doua sesiune a Bacalaureatului si abia dupa aceasta vom putea sti cum stam“, ne spune Liviu Negut, directorul AJOFM Timis. El explica faptul ca o buna parte dintre tinerii care n-au promovat examenul maturitatii isi gasesc de lucru pe timpul verii, in sectorul serviciilor, care functioneaza foarte bine in lunile calde.

Daca unii lucreaza numai temporar, o parte dintre ei reuseste sa se angajeze permanent. Astfel ca numarul absolventilor de liceu care ajung la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru a primi somaj nu este foarte mare. Indemnizatia de somaj se acorda, proaspetilor absolventi de liceu, pentru o perioada de sase luni de zile, iar cuantumul acesteia este de 250 de lei.

„Anul trecut, mai mult de 70% dintre tinerii care au primit indemnizatie de somaj si-au gasit de lucru in cele sase luni. Numarul mare de absolventi care depun acte pentru somaj nu are un impact puternic asupra bugetului de stat intrucat la fiecare final de an sunt prevazute fonduri din buget pentru acest segment. Pana acum nu s-au inregistrat sincope, cum ar fi intarzierea platilor“, a precizat Liviu Negut.

Luna septembrie inseamna tragerea unei linii si analizarea cifrelor. Creste somajul? Ramane constant? Cati someri avem si ce oferte de job-uri exista pentru ei. Iar pentru ca tinerii care ies de pe bancile scolii sa fie absorbiti cat mai repede in piata fortei de munca, AJOFM Timis organizeaza, la finalul lunii septembrie, Bursa Locurilor de Munca pentru Absolventi. „Intra in contact cu angajatorii, afla ce cauta acestia si cum pot sa se perfectioneze, daca nu corespund cerintelor. Bursa aceasta este un aspect foarte benefic pentru cei mai multi dintre tinerii absolventi“, adauga directorul AJOFM Timis, Liviu Negut.

Acte necesare pentru depunerea dosarului pentru indemnizatia de somaj
Pentru absolventii institutiilor de invatamant sunt necesare urmatoarele acte:
1. Actul de identitate copie + original
2. Certificatul de nastere copie + original
3. Certificatul de casatorie copie + original (daca este cazul)
4. Acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare
5. Certificatul medical tip MS sau Adeverinta medicala din care sa rezulte ca este APT DE MUNCA sau are eventuale restrictii medicale (de la medicul de familie)
6. Actele de studii si calificare copie + original
7. Un dosar plic
8. Doua plicuri timbrate

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cata prostie din partea statului ,se mira dupaia ca nu sunt bani,pai cum sa fie daca se cheltuie pentru asemenea porcarii? ..foarte rau ca incurajeaza tineretul sa stea ca trantorii acasa si sa le vina banii.

  2. Mare Parazit Esti!