Meserii căutate, studii gratuite și șansa de a continua să învețe, chiar dacă nu au reușit în primă etapă să își ia Bacalaureatul – de toate acestea se pot bucura absolvenții de liceu care se vor înscrie la Colegiul Terțiar Nonuniversitar al Universității de Științele Vieții “Regele Mihai “ din Timișoara, începând din 3 iulie 2023.
“Orice tânăr care a terminat liceul și are adeverință de absolvire a liceului, indiferent dacă a luat sau nu Bacalaureatul, se poate înscrie la studiile care vor debuta în toamna acestui an. Examenul se derulează pe bază de dosar, departajarea făcându-se după media generală a anilor de studii și dacă există doi candidați cu aceeași medie, ei se departajează după media generală a clasei a XII-a. Programul de învățământ se derulează după-amiaza, în clădirea Facultății de Inginerie Alimentară de pe Calea Aradului și – dacă alte școli postliceale percep taxe – la Colegiul Terțiar sunt doar locuri bugetate, elevii neplătind nimic”, detaliază conf. univ. dr. Cristina Tulbure, director al Colegiului Terțiar.
Elevii de la Colegiul Terțiar învață în laboratoare și fac practică în fabrici, direct la locul de muncă, primesc cazare, dacă solicită acest lucru, au la dispoziție cantină, bază sportivă, o fabrică de pâine și o brutărie în campusul universitar. Mai presus decât toate acestea, ei pot colabora cu studenții de la Facultatea de Igienă Alimentară și beneficiază de pregătire gratuită la materiile la care nu au luat Bacalaureatul, dar beneficiază și de consiliere profesională gratuită.
“Cred că unul dintre lucrurile care mi-a plăcut cel mai mult în timpul studiilor la Colegiul Terțiar a fost apropierea și interesul profesorilor față de elevi. Relația cu ei și faptul că te îndrumă, te ajută de câte ori ai nevoie. Eu acum lucrez chiar la facultate, la Stațiunea Didactică, într-un laborator de panificație. Fac pâine și prăjituri iar salariul meu, care acum este unul mediu, va crește în curând”, spune Claudiu Rosețiu, elev care a studiat Controlul calității produselor agroalimentare la Colegiul Terțiar Nonuniversitar al USVT, unul dintre cei 94 de absolvenți din ultimii patru ani ai colegiului.
De ce să urmezi Colegiul Terțiar dacă – în criză de mână de lucru – angajatorii primesc și tineri fără studii? “Pentru că pot avea salarii mai mari, pot avansa în carieră și pot face practica la locul lor de muncă”, adaugă conf. univ.dr. Cristina Tulbure.
“Primul scop al acestei instituții este ca elevii să nu întrerupă studiile, dacă ei nu au luat Bacalaureatul. Vrem să le oferim continuitate și ei pot, prin intermediul Colegiului Terțiar, să fie și studenți și să beneficieze și de un loc bugetat, timp de un an și jumătate la Colegiu”, completează conf. univ. dr. Cristina Tulbure, director al Colegiului.
Pentru acest an, la Colegiu vor funcționa trei clase cu următoarele specialități: Tehnician controlul calității produselor agroalimentare, 28 locuri, 1,5 ani/3 semestre, aceștia putând lucra la orice agent economic ce produse sau comercializează produse alimentare ca technician laborant analize produse alimentare – verifică alimentele – sau technician în industria alimentară; Tehnician pentru panificație și produse făinoase, 28 locuri, 1,5 ani/3 semestre – aceștia putând lucra în brutării, patiserii, fabrici de pâine și cofetării și Tehnician în prelucrarea cărnii și laptelui, 28 locuri, 1,5 ani/3 semestre – pot lucra în fabrici de carne, lapte, igienă și Securitate în prelucrarea cărnii și laptelui, analiza cărnii și laptelui.
Pentru sesiunea de vară, înscrierile se vor desfășura între 3-25 iulie 2023, de luni până vineri între orele 8:00-15:00, iar sâmbăta între orele 8:00-12:00. Afișarea rezultatelor va avea loc în 25.07.2023 – după ora 16:00 și confirmarea locurilor, în 26.07.2023
În sesiunea de toamnă, înscrierile vor avea loc între 1 și 7 septembrie, de luni până vineri, între orele 8:00-15:00, iar sâmbăta între orele 8:00-12:00, cu afișarea rezultatelor în 7 septembrie, după ora 16:00 și confirmarea locurilor în 8 septembrie 2023.
Actele necesare înscrierii sunt foaia matricolă (sau echivalente) și certificatul de absolvire a liceului sau diplomă de Bacalaureat, certificatul de naștere, acte de schimbare a numelui, dacă este cazul (certificat de căsătorie, sentințe judecătorești, etc.).
Pentru candidații studenți/ absolvenți de studii superioare: diploma de Bacalaureat și foaia matricolă sau echivalente, respectiv diplomă de licență sau absolvire a unei facultăți sau a unui colegiu, copie a cărții de identitate și 3 fotografii color ¾.
Mai multe detalii despre Colegiul Terțiar Nonuniversitar pot fi obținute la adresa Calea Aradului 119, Timișoara, Telefon: 0756 790 810 sau email: [email protected].
Ocupațiile COR care pot fi practicate după finalizarea Colegiului Terțiar Nonuniversitar sunt: 311925: Tehnician în industria alimentară, 311926: Tehnician laborant analize produse alimentare, 311929: Tehnician în industria cărnii, laptelui și conservelor, 311930: Tehnician în morărit și panificație
Colegiul Terțiar Nonuniversitar Timișoara a fost înființat în cadrul unui proiect POSDRU derulat alături de trei universități agronomice partenere – Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I din Timișoara, Universitatea de Științe Agronomice din București, și Universitatea de Științele Vieții Ion I. de la Brad din Iași – în țară mai existând încă 5 colegii de acest gen.