Foarte multi dintre absolventii de liceu se duc cu ochii inchisi la facultati, gandindu-se la anii frumosi de studentie, sperand ca o diploma de absolvent le va oferi un viitor din punct de vedere profesional. Nu este insa asa.
Foarte multi fac o scoala, dar ajung, fie sa nu profeseze niciodata meseria pentru care s-au pregatit, fie sa practice joburi cu mult sub nivelul pregatirii pe care o au.
Este si cazul Emiliei Dascalu. Tanara de 28 de ani a terminat in urma cu sase ani Universitatea de Vest din Timisoara sectia Engleza – Franceza. Cand a ales universitatea se gandea ca va gasi un loc de interpret sau de traducator, ba chiar un post de profesor la una dintre sutele de scoli din judetul Timis, dar viata i-a demonstrat altceva. Niciodata nu si-a pus problema ca dupa terminarea studiilor superioare piata muncii din Timis este suprapopulata de traducatori, interpreti sau profesori. De atunci, la niciunul din locurile munca unde a profesat nu a avut ocazia sa activeze in meseria in care s-a calificat dupa patru ani de studii asidue. Astazi, la 28 de ani si cu o familie, sot si copil, regreta alegerea facuta si spune ca daca ar fi sa dea inapoi timpul nicidecum nu s-ar mai duce la facultate, dupa 12 ani de liceu.
In opt ani de la terminarea studiilor, Emilia nu a lucrat in domeniul sau decat pentru putina vreme, insa a muncit ca si vanzatoare la un magazin de haine din Timisoara, iar apoi a ales calea marketingului si a publicitatii. „Imediat dupa absolvire, am obtinut conform pregatirii din cadrul facultatii, autorizatia de traducator pentru limbile franceza si engleza, in speranta ca voi putea ulterior sa imi desfasor activitatea ca traducator autorizat. Dar lucrurile nu erau asa de simple precum pareau, intrucat pentru a putea sa activez ca traducator autorizat, trebuia in primul rand sa te inregistrezi ca PFA, apoi sa te inarmezi cu un chitantier, un registru de casa si mai ales sa stii sa-ti tii o evidenta contabila. Le-am facut si pe astea, n-a fost problema. Am colaborat cu diverse agentii de traduceri, dar pentru ca asta nu imi oferea venituri constante pe care ma puteam baza, a trebuit sa ma reprofilez. Asa am ajuns eu de pe bancile facultatii de litere vanzatoare, iar acum agent de vanzari”, povesteste Emilia Dascalu.
In fiecare an, in judetul Timis, in jur de 9.000 de tineri absolva cursurile Universitatilor din Timisoara. Cele mai cautate raman Politehnica, Universitatea de Vest si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Cand termina universitatea acestia isi dau seama de un lucru: ca tot ce au invatat este numai teorie si ca locurile de munca in domeniul lor se numara pe degete.
„Toti absolventii care termina si se angajeaza sunt toba de teorie. Problema e la practica. Nu am o explicatie clara, dar cred ca in universitati nu se mai face practica. S-a scos. Cei care cauta angajati au nevoie de oameni cu experienta, iar din pacate acesti tineri nu o au, nu pentru ca ar fi tineri, ci pentru ca nu au practicat niciodata meseria lor”, mai spune si Florin Unguras.
De aceasi parere este si Ileana Ciochina, Branch Manager al unei firme de recrutare din Timisoara. „Absolventii de facultate, ca oricare alti tineri intrati in campul muncii, au nevoie de un pic mai mult ajutor in ceea ce priveste integrarea lor. Daca la nivel teoretic multi dintre ei sunt pregatiti, la nivel operational mai au inca multe de invatat atunci cand se integreaza intr-un colectiv, sau cand lucreaza singuri. Important pentru ei este sa-si doreasca sa se integreze, sansele ca mai apoi sa capete experienta si sa fie pregatiti 100% sunt mai mari si mult mai diverse decat a generatiilor de studenti de acum 15 ani, de exemplu. Cei mai multi absolventi cand intra in campul muncii au nevoie de alte cursuri sa poata sa aplice ceea ce au invatat la nivel teoretic in decursul facultatii. Nu cunosc acest lucru, fiindca nu au avut ocazia, cum sa puna in aplicare la nivel operational toate acele cunostinte”, e de parere Ileana Ciochina.
Daca angajatorii sau cei ce se ocupa cu plasarea angajatilor pe piata fortei de munca sunt de parere ca in Romania numarul celor care termina facultatile este mult prea mare, nu acelasi lucru se poate spune despre conducatorii institutiilor de invatamant superior din Timisoara.
„Sunt prea multi absolventi pe anumite domenii. Spre exemplu acum se cauta ingineri, care sunt foarte putini, pentru ca toata lumea face acum facultati pe domeniu economic sau juridic si toata lumea termina o facultate”, spune Florin Unguras. El este insa contrazis de toti rectorii marilor universitati din Timisoara. „Studentii nostri sunt pregatiti pentru piata fortei de munca. Ca nu isi gasesc de lucru nu e problema universitatii. Piata fortei de munca nu absoarbe la ora actuala tineri. E o piata a muncii mai inghetata decat alta data. Nu e adevarat ca oricine poate face o facultate, dovada ca la unele facultati din cadrul UVT, rata de absolvire este chiar sub 60%. Daca vreti un principiu al facultatilor, in Romania intra cine vrea, dar termina facultatea cine poate”, spune Ioan Talpos, rectorul Universitatii de Vest Timisoara.
La fel considera si Alexandru Moisuc, rector la USAB. „La noi exista un anumit standard, iar cei care nu merita nu termina. La universitatea la care sunt eu, nu am vazut niciun absolvent care sa fie harnic, cinstit si care sa nu-si gaseasca loc de munca. Daca eu sunt inginer agronom si vreau un post intre Catedrala si Opera, bineinteles ca nu voi gasi”.
Singurul care recunoaste ca exista si studenti care fac studii superioare doar pentru ca asa cere sistemul este prorectorul Universitatii Politehnica din Timisoara: „Eu cred ca pregatirea de baza, cea inginereasca, noi o asiguram. Cei care vor sa faca carte o fac la rang inalt. Problema cu specialitatea este o chestiune fara de sfarsit. Tehnica se schimba, in asa fel incat noi nu putem sa schimbam planurile de invatamant. Menirea unei institutii de invatamant superior in domeniul tehnic este asigurarea pregatirii de baza a unui inginer. Eu va dau zeci de exemple de oameni care au facut o anumita specializare pentru ca asa cere sistemul. Orice absolvent care a absolvit o facultate din cadrul Politehnicnii nu se poate considera nepregatit, in orice domeniu s-ar duce”, spune prorectorul Serban.
Situatia Emiliei Dascalu nu este singulara. Spre exemplu anul trecut, din cei peste 10 mii de absolventi ai facultatilor din Timisoara 10% s-au dus la AJOFM Timis si au luat indemnizatia de somaj, iar din cei 12.370 de someri din Timis (situatie la 31 decembrie 2010), 1.929 sunt absolventi de facultate, din care 1.156 cei care au absolvit in 2010 o facultate. Restul absolventilor de facultate, spun autoritatile, s-au reprofilat in alte domenii.
“Uitati-va si dumneavoastra in magazine cate din vanzatoarele tinere au o facultate terminata. Veti fi extrem de surprinsi sa vedeti ca mai toate”, spune Florin Unguras, consilier AJOFM Timis. in fiecare luna la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis se prezinta sute de absolventi in cautarea unui loc de munca, majoritatea avand alte si alte studii de master sau doctorat. “Pentru a-mi largi aria curriculara am absolvit anul trecut si masterul in Managementul Resurselor Umane la Universitatea de Vest, FEAA. Dupa ce am absolvit si masterul, am crezut ca alaturi de pregatirea mea in domeniul limbilor straine, aceste studii masterale imi vor oferi perspective pentru un job mai bun, dar nu a fost asa”, mai spune Emilia Dascalu.
Pareri
Intr-adevar este o realitate extrem de dura,ofertele sint putine,dat fiind ca nu s-au mai prea ingramadit investitorii in RO,in plus cum este bine stiut teoria este prea multa,esentiala este si o practica in domeniu…Din pacate visurile acestor absolventi sint retezate de lipsa de oferte de munca,asa cum se spune si in articol ajung sa lucreze ca vinzatori sau operatori linie la companii multinationale cum ar fi Flextronics,Draxlmayer sau Continetal(anvelope sau automotive)…Companiile de mai sus nu se extind si sperantele lor de a avansa in firma scad…
@brucanianul
Cuprinderea de personal tanar in organigrame nu este si nu trebuie sa fie dependenta de extinderea unor companii. Tinerii trebuie integrati in cadrul sistemului actual pe baza pregatirii si a competentelor profesionale si nu pe posturi nou infiintate ci pe posturi existente in prezent. Dar in general exista tendinta ca tinerii sa incerce piata muncii din TM chiar daca ei sunt din alte regiuni. Datorita faptului ca in zona de unde provin ei piata muncii este la pamant, Tinerii prefera sa ramana in TM unde oportunitatile sunt MULT superioare regiunii. In ultima perioada Aradul a devenit o locatie tentanta pentru a munci, ceea ce este imbucurator, insa insuficient. Si astfel avem in TM stripteuze cu studii juridice, Chelnerita cu studii economice superioare, merchandiseri cu studii tehnice superioare etc. Destul de descurajant. Dar in acelasi timp facultatile prospera pe baza taxelor de scolarizare. Este totusi un paradox acest lucru.
Din pacate tocmai acest paradox fac aceste facultati sa prospere,totusi trebuie recunoscut faptul ca tinerii au vise care pe parcurs devin greu de realizat…Exista totusi un imens surplus de tineri absolventi de facultati,preponderent in domeniul juridic sau economic,ca sa nu amintim de fabricile de diplome EMINESCU sau SLAVICI in zona noastra,pe linga locurile cu taxa ale facultatilor de stat…Numai bine !!