Academia Romana desfiinteaza proiectul canadienilor de la Rosia Montana: ‘Nu e in interesul Romaniei’

Presedintele Academiei Romane Ionel Haiduc a fost audiat de comisia parlamentara dedicata Rosiei Montane. Academicianul a desfiintat proiectul canadienilor despre care spune ca nu este in interesul Romaniei.

La audierile de astazi, Academia Romana si-a prezentat punctul de vedere extrem de critic la adresa proiectului, subliniind beneficiile foarte limitate ale statului, riscurile majore pentru mediu si ineficienta economica.

„Academia Romana nu este impotriva valorificarii resurselor naturale ale Romaniei, inclusiv prin minerit. Consideram ca aceasta trebuie sa se faca in mod inteligent, prioritar fiind interesul national. Intelegem prin valorificare inteligenta definirea a trei conditii, beneficiul tarii sa fie maxim, efectele negative asupra mediului sa fie minime si sa se respecte principiile dezvoltarii durabile. Referitor la beneficiul economic, noi consideram ca o redeventa de 6% este putin”, a spus Haiduc, citat de hotnews.ro

In aceste conditii, Academia crede ca cel mai bun model este cel aplicat de tarile arabe pentru resursele de petrol si adoptat in 74 de tari. Este vorba despre o schema de impartire a productiei prin care statul, in calitate de proprietar al zacamantului, controleaza tot procesul de extragere si ii plateste operatorului o parte care sa-i acopere investitia, cheltuielile si un profit rezonabil. In aceste conditii, statul ajunge sa obtina si 80% din beneficiu.

Ionel Haiduc a dat si un exemplu de tara care si-a dat resursele pe redevente mici: „S-a estimat ca prin neaplicarea acestui procedeu, in Rusia, intr-o perioada de 5 ani, 1995 – 2000, s-au pierdut intre 5-10 miliarde dolari, pentru ca s-a mers pe redevente, pe impozite si asa mai departe”.

Potrivit Academiei Romane, cea mai potrivita forma de minerit este cea in galerie, ce nu pune in pericol patrimoniul si mediul. „Consideram ca daca exploatarea se face in galerii subterane si nu in cariera deschisa nu este afectat mediul inconjurator, nu este mutilat peisajul si nu se pune in pericol patrimoniul construit sau arhitectonic sau de alta natura”, a explicat presedintele Academiei Romane.

Ionel Haiduc le-a prezentat parlamentarilor o solutie alternativa la exploatarea cu cianuri, brevetata de o firma americana si care urmeaza sa fie aplicata pe cale industriala in Arizona.

Mai multe detalii AICI.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cum sa nu fie proiectul minier in intereseul Romaniei? Daca acest proiect nu e, atunci ce este? Unii chiar au impresia ca nu se mai poate de bine in tara asta si sa banii si locurile de munca se creeaza din senin?