Academicianul Cornel Miklosi, fondatorul scolii romanesti de sudura, are statuie pe Aleea Personalitatilor din Parcul Central al Timisoarei. FOTO!

TIMISOARA. Academicianul datorita caruia putem spune ca exista astazi transportul in comun in Timisoara si scoala de sudura in Romania are, incepand de luni, un bust pe Aleea Personalitatilor din Parcul Central. Dezvelirea statuii s-a facut in prezenta nepotului sau, astazi director al Asociatiei de Sudura din Romania.

Cornel Miklosi a reusit sa produca energie electromagnetica si sa utilizeze o parte din ea pentru transportul cu tramvaiul in Timisoara, spune presedintele Academiei Romane, filiala Timis. Tot Miklosi si-a pus amprenta si pe scoala de sudura din Romania, dar si pe o premiera mondiala: prima masina de sudat sine de cale ferata si tramvai, in 1938. Autoritatile locale au decis sa confirme respectul datorat de Timisoara lui Cornel Miklosi, prin amplasarea bustului acestuia pe Aleea Personalitatilor, chiar la 125 de ani de la nasterea academicianului.

„Este un gest normal si de asteptat, cata vreme inginerul Miklosi a fost o personalitate a Timisoarei, a fost directorul Societatii de tramvaie, al Uzinei electrice, dupa aceea al uzinelor electromecanice. S-a straduit in domeniul transportului public si al alimentarii cu electricitate a Timisoarei, sa realizeze lucrari in premiera nationala. De asemenea, s-a ingrijit de conditiile de viata ale oamenilor si si-a cautat sa promoveze un corp inginerest de elita”, a declarat primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, cel care a dezvelit bustul din Parcul Central.

Cariera stiintifica inceputa de Cornel Miklasi merge mai departe, prin Institutul de Sudura, al carui director este chiar nepotul lui, dr. ing. Dorin Dehelean, spuns primarul Timisoarei.

„Este un mare lucru daca orasul isi aminteste de cei care au contribuit la dezvoltarea sa. In mod real, bunicul meu, o perioada de timp de peste 40 de ani, a servit orasul in diferite functii. Cred ca ceea ce l-a caracterizat pe doctorul Miklosi a fost seriozitatea. Sunt multe amintiri care imi vin in minte. Cand am fost copil, m-am bucurat de grija bunicului meu si de invatamintele sale legate de seriozitate, de dorinta de a putea crea ceva bine, de a lucra pentru binele public si de a lasa urmasilor”, a spus Dorin Dehelean, actualul director al Asociatiei de Sudura din Romania.

Cornel Miklosi (1887 – 1963) a fost director al Tramvaielor Comunale si al Uzinei Electrice Comunale Timisoara (1922 – 1948), membru titular al Academiei Romane (1955), inginer mecanic, profesor la institutul Politehnic din Timisoara (1947 – 1962), presedintele Cercului pentru Incurajarea Sudurii (1938 – 1945) si director al Centrului de Cercetari Tehnice din Timisoara (1951 – 1963), director al Uzinei Comunale si al Tramvaielor Comunale Timisoara (1920), cercetator si fondator al scolii romanesti de sudura. In 1938 a creat masina de sudat capete de sina „in situ” (cale ferata fara articulatii) cunoscuta sub numele de „Taurus”, prima de acest fel din lume.

Lucrarea a fost realizata de sculptorul Ina Popescu si donata primariei de RATT si de Academia Romana, filiala Timisoara.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.