In urma cu 50 de ani la Timisoara se scria primul capitol din istoria ciberneticii romanesti. Aici lua fiinta primul calculator realizat în mediul universitar din Romania: MECIPT 1. Proiectarea acestuia a inceput din 1956 de catre un colectiv condus de Iosif Kaufmann, Wilhelm Loewenfeld si Vasile Baltac si a fost finalizat in 1961. Practic, MECIPT-1 este primul stramos al laptopurilor din ziua de astazi. Toti academicienii din vestul tarii, profesorii de matematica sau informatica si-au dat intalnire la rectoratul de la Politehnica si au povestit cum au reusit sa lucreze cu „obiectul” care ne-a deschis calea catre informatie, calcul si stiinta.
„Eu am inceput sa lucrez la proiectul MECIPT in 1960 si la acea vreme probleam cea mai grava era accesul la documentare, care era extrem de limitat. Astazi, in plina revolutie digitala, este greu de crezut cum putea fi util un calculator electronic cu viteza de 50 operatii / secunda si programare in cod de masina. Ganditi-va ca un stick simplu are o memorie mai mare decat avea pe vremea aceea MECIPT. Oricum, daca nu era MECIPT nu ar fi existat atatia specialisti in calcultoare cat sunt astazi„, a povestit Vasile Baltac. MECIPT a fost un calculator de prima generatie, conceput ca o masina de tip paralel in virgula fixa. Era alcatuit din 2000 de tuburi electronice, peste 20000 de condensatori si rezistente, 30 km de fire si 100000 de lipituri. In total consuma circa 10 kW.
Memoria era pe un tambur magnetic, iar capacitatea de memorare era de 1024 de adrese. Viteza calculatorului era de aproximativ 50 de operatii/secunda, echivalentul celor 50 de rotatii/secunda ale tamburului. Instructiunile erau formate din 15 cifre binare, aveau un singur camp de adresa format din 10 cifre binare. Restul de 5 cifre binare din instructiune permitea selectarea uneia din cele 32 de instructiuni din setul cablat.
Programele (comenzile) si datele se introduceau cu banda perforata. Pe post de imprimanta avea o masina de scris obisnuita, deasupra tastelor fiind montate niste relee sub forma unor bastonase, care actionau fiecare tasta.
In 1962 a realizat prima traducere din limba engleza in limba romana facuta de o masina. Prima fraza pe care a tradus-o corect a fost „Dvs. explicati dezvoltarea stiintei si noi ajutam la descrierea exemplelor”. „Academicianul Grigore Moisil a sprijinit acest proiect foarte mult. Imi aduc aminte ca Erica Nistor, care era traducatoare la vremea aceea, auzise ca exista niste masini de calcul care fac traduceri si a discutat cu Moisil. Asa s-a nascut acea traducre”, isi aminteste Minerva Bocsa, una dintre fostele profesoare de la Politehnica.
In practica MECIPT-1 a fost utilizat inca de la inceput in diverse proiecte industriale. Au fost facute calculele pentru turnarea betonului la barajul Vidraru, pe Arges. Manual, aceste calcule ar fi necesitat circa 9 luni, iar cu ajutorul lui MECIPT-1 au fost terminate in doar 18 zile, inclusiv cu transcrierea finala a tabelelor ce puteau fi trimise direct pe santier.