Acces la social media cu acord parental. Campanie de creare a unui mediu mai sigur pentru minori

Partidul Național Liberal a inițiat un proiect de lege care instituie măsuri adaptate noilor realități pentru a crea un mediu online mai sigur pentru minori, cu prevederi clare pentru copii, părinți și furnizori de servicii online.

Obiectivul iniţiativei legislative este de a oferi mai multă putere părinţilor pentru a controla ceea ce fac copiii lor în mediile digitale. Este vorba de un control parental real care nu poate fi exercitat în lipsa unor reglementări explicite. Ne interesează viitorul copiilor noştri pe care îi dorim sănătoşi şi echilibraţi intelectual, fizic şi emoţional atunci când ajung la vârsta maturităţii”, a precizat inițiatorul propunerii legislative, Nicoleta Pauliuc, senator și președinte al Organizației de Femei a PNL. Legea propune o abordare triplă: implicarea părinților prin acord parental explicit, responsabilizarea furnizorilor de servicii online și supravegherea de către autoritățile statului.

În campania pentru siguranța online a copiilor se implică și OFL Timiș.

Este o inițiativă legislativă care arată preocuparea noastră pentru siguranța copiilor. Dependența de ecrane este din ce în ce mai accentuată și, așa cum luptăm să ne protejăm copiii de orice dependență, și aceasta trebuie să fie una dintre preocupările noastre. Trăim vremuri în care nu mai putem ține departe copii de ecrane, trebuie doar să gândim în sensul protejării lor de abuzuri, de exces, pentru ca mediul online să le fie sursă de informație și nu un mediu toxic. Demarăm, de luna aceasta, o amplă acțiune pentru susținerea proiectului. Vom ieși în Timișoara, dar și în localitățile din județ, cu acțiuni om la om pentru promovarea proiectului”, a declarat Sorina Ciurlea, președinte OFL Timiș și consilier județean PNL.

Câteva dintre măsurile care se pot lua odată cu această inițiativă legislativă se referă la posibilitatea ca până la vârsta de 16 ani, minorii să își poată crea și să poată utiliza conturi online doar cu acordul parental. Va exista o colaborare între furnizori de servicii, părinți și autorități publice și se va institui un set de obligații pentru furnizorii de servicii online: filtre automate privind materialele care pot avea un conținut dăunător pentru dezvoltarea sănătoasă a minorului, adecvarea conținutului pentru siguranța minorului și eliminarea oricărui conținut cu caracter publicitar destinat copiilor. Aceste aspecte vor fi verificate de Autoritatea Națională pentru pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). ”Foarte mulţi părinţi care cer un act normativ care să reglementeze ceea ce pot face copiii pe internet, mai ales că lucrurile sunt scăpate de sub control. Acest proiect legislativ – care se află încă în faza incipientă a unei dezbateri publice – este cerut de societate”, se arată în prezentarea proiectului.

În procesul de dezbatere publică, se dorește implicarea tuturor celor interesaţi de rezolvarea acestei probleme acute pentru viitoarele generaţii: copiii trebuie să-şi spună punctul de vedere, părinţii, profesorii, psihologii şi psihiatrii, să își spună părerea și cei din big-tech ce se poate face, dar şi instituţiile statului care controlează mediul online, dar şi cele care luptă împotriva fenomenului infracţional (poliţie, parchet).

Detalii despre campania pentru acest proiect de lege se pot afla pe https://campanii.pnl.ro/protejam-copiii-online/

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.