Cei mai multi dintre conducatorii auto au alergat intreaga luna octombrie sa-si „incalte“ masina cu anvelope de iarna, sa se asigure ca si-au cumparat cauciucurile potrivite pentru calatoriile planificate in sezonul rece, dar numarul acestora scade cand vine vorba despre dotarea cu accesoriile necesare sezonului rece. in acest capitol intra saculetul de nisip, lopata, lanturile de iarna, solutiile antiinghet s.a.m.d.
„Pana acum lumea a venit si s-a interesat de cauciucuri si mai putin de accesorii pentru masina, pe iarna. Poate si pentru ca nu e inca frig, n-a nins si n-au fost nevoiti sa circule in conditii de iarna, dar de vreo doi ani lucrurile merg la fel. Oamenii se gandesc: ce nevoie mai am de racleta sau, si mai bine, de sacul de nisip, ca asa cum m-am descurcat iarna trecuta, ma descurc si acum“, ne spune Vasile Marian, vanzator intr-un magazin de articole auto din Timisoara. El explica faptul ca multi dintre clienti se intereseaza de preturi si amana achizitionarea acestor produse pana la venirea zapezii sau chiar se bazeaza pe cele cumparate anul trecut.
Cat costa echiparea masinii pentru iarna?
Preturile accesoriilor auto pentru iarna nu sunt ridicate, luate separat, dar ajung la o suma frumusica atunci cand tragem linie sa vedem totalul. Astfel, o solutie antiinghet pentru parbriz si luneta are preturi situate intre 10 si 20 de lei. Mai ieftina este solutia impotriva inghetului folosita pentru yale si incuietori, care costa 5-10 lei. Pretul unui spray antiaburire ajunge la 10 lei. in magazine au aparut si foliile antiinghet, folosite pentru protejarea parbrizului – 10 lei, care se pun pe exterior. Lopata costa alti 10-20 de lei in functie de ce prefera conducatorul auto (model compact, care se monteaza din mai multe bucati si, dupa folosire, poate fi demontat – nu ocupa un spatiu mare in masina sau model clasic, cu o coada din lemn sau plastic, dintr-o singura piesa).
Lanturile pentru iarna sunt printre cele mai scumpe articole de sezon (exceptand, bineinteles, anvelopele). Pretul unui set variaza intre 50 si 120-150 de lei, in functie de tipul de masina si cauciucuri pentru care se potrivesc. Daca plecati la drum, nu trebuie sa lipseasca sacutul cu nisip sau alt material antiderapant. Pe langa toate acestea, racleta si curatatorul de parbriz au preturi ce variaza intre 2 lei – cea mai simpla racleta si 30 de lei (curatatorul de 150 cm cu maner extensibil). insumat, costul total pentru pregatirea de iarna a masinii ajunge si poate depasi 200 de lei. Daca adaugam la acestea si o husa pentru incalzirea scaunelor, care are un pret situat intre 100 si 200 de lei, fondurile puse deoparte pentru pregatirea masinii de sezonul rece trebuie atent gestionate.
„Lumea vine la noi si, daca se uita dupa spraz-uri antiinghet, prima intrebare pe care ne-o pune este ce solutii de dezghetare a parbrizului avem, iar a doua, care este mai ieftina“, precizeaza vanzatorul timisorean, subliniind faptul ca oamenii sunt atenti la bani in aceasta perioada. El avertizeaza insa ca solutia de degivrare nu trebuie tinuta in masina pentru ca, in cazul in care incuietorile ingheata si autoturismul nu poate fi deschis, aceasta nu mai ajuta la nimic intrucat conducatorul auto oricum nu poate ajunge la ea. In special in cazul calatoriilor pe timp de iarna, soferii sunt sfatuiti sa poarte la ei o patura sau sac de dormit, dar si un cablu de remorcare, in cazul in care ar putea avea nevoie de ele.