TIMISOARA. Accident feroviar in judetul Timis. Un automotor care circula pe ruta Timisoara- Lovrin, s-a ciocnit violent de un TIR care transporta busteni.
Soferul TIR-ului a ignorat semnul Crucea sfantului Andrei si Stop de la trecerea la nivel cu calea ferata si a trecut crezand ca va reusi sa ajunga pe partea cealalta a caii ferate inainte ca trenul de calatori sa treaca.
Din nefericire nu a apreciat bine distanta, astfel ca automotorul a acrosat remorca TIR-ului. Bustenii pe care acesta ii transporta au fost imprastiati pe jos si a fost nevoie de aproximativ doua ore pentru adunarea acestora de pe sosea, timp in care atat traficul rutier, cat si cel ferovoar din zona a fost oprit.
In urma accidentului nu au existat victime omenesti, tpata lumea, atat soferul TIR-ului inmatriculat in judetul Caras- Severin, cat si conductorul si pasagerii din tren s-au ales cu o sperietura zdravana.
Au fost, insa, pagube materiale in urma accidentului, atat TIR-ul cat si trenul fiind avariate.
Pareri
vita incaltata tot vita ramane,precis era un transport autorizat de lemne, totul e sub control. da?
Totul este sub controlu puliticienilor, nu trebuie sa va faceti probleme, au nevoie de € ca sa poata mai departe sa conduca tara pe drumul cel mai mizerabil posibil, principalul lucru este sa faca avere!
Doame ajuta ca toata lumea este bine 🙂
De mii de ani au loc accidente de acest fel pe acest tronson…chiar nu se poate pune un semafor? Sau bariere? Nu este vizibilitate buna, calea ferata trece oblic, nu perpendicular pe directia drumului, unghiul se inchide cand te apropii de trecere…
Unde mai exact a fost,in ce sat?
in secolul 10 nu sa intimplat asa acident .unde semaforul .unde tehnica muderna de informare .sau soferul dormind (TIR)
Bineînțeles ca șoferul bizon era din caras severin cs=cap sec .
Nu cred ca in viitorii 20 de ani se va face „ceva” cu infrastructura feroviara. Tot ce mai a ramas este de la „greaua mostenire”.
Nu exista un plan coerent pe nici un sistem de transport rutier: autostrazi (vezi master planul fiasco in ochii UE), drumuri nationale, drumuri regionale/judetene, … calea ferata.
Daca UE nu ne dadea banii chititi pe obiective atunci nimic din „coridoarele pan-europene” nu erau nici macar „creionate”, nici macar incepuet/in derulare.
eu ma bucur ca nu au fost victime……dar ma mai bucur si pentru accidentul petrecut…..poate daca s-ar intampla zilnic cate un accident de acesta binenteles fara victime…..poate vom evolua si noi si se vor schimba trenurile si pe la noi in tara asta mizerabila……….numai asa scapa romania de gunoaiele altora