Echipa Clinicii de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Judetean Timisoara a introdus o noua tehnica operatorie a arterelor carotide, principalele vase de sange care iriga creierul. Este o modalitate eleganta si foarte rapida care reduce la minimum timpul în care creierul este privat de sânge.
In acest fel este diminuat riscul apariţiei unui accident vascular sau al altor complicaţii care ameninţa viaţa pacienţilor, explica specialistii.
Tehnica folosita de chirurgii Clinicii de Chirurgie Vasculara este denumita endarterectomie carotidiana prin eversie, fiind o modalitate eleganta si foarte rapida de reparare a arterelor carotide. Principalul avantaj fata de tehnica clasica de angioplastie cu petec este timpul scurt in care creierul este privat de sange si, proportional, diminuarea la minimum a riscului instalarii unui accident vascular ischemic.
Tot in scopul cresterii sigurantei acestor operatii, Clinica a achizitionat prin intermediul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” un sistem de monitorizare a circulatiei cerebrale in timpul interventiilor chirurgicale si in perioada imediat postoperatorie.
Aparatul, denumit INVOS (In Vivo Optical Spectroscopy), se bazeaza pe emiterea de unde infrarosii prin intermediul unor electrozi plasati pe fruntea pacientului. Valorile inregistrate de aparat reprezinta saturatia creierului cu oxigen si sunt distincte pentru fiecare emisfera cerebrala.
„Scaderea saturatiei oxigenului semnifica alterarea circulatiei cerebrale si permite echipei anestezico-chirurgicale sa intervina instantaneu in situatii critice, evitand astfel instalarea unui accident vascular ischemic. Monitorizarea in timp real a perfuziei cerebrale este utila nu numai in chirurgia carotidiana, dar si in chirurgia vaselor abdominale sau a membrelor inferioare”, a declarat prof.dr. Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean Timisoara.