Accizele ne vor usura portofelele de anul viitor! Vezi aici cum!

Din pricina deprecierii leului, pe fondul crizei politice, vom plati mai mult anul viitor pentru produsele accizabile, insa vom avea si cresteri ale cotei de acciza.

Cu tot efortul BNR de a limita deprecierea leului pe 1 octombrie, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un curs de referinta euro/leu de 4,5223 lei, cu 5,2% mai mare decat in urma cu un an. Acesta este cursul de schimb la care se vor plati accizele anul viitor, dupa ce anul acesta accizele s-au achitat la un curs de 4,3001 lei.

Probabil, multi ar fi tentati sa spuna ca produsele accizabile se vor scumpi anul viitor doar din cauza cursului de referinta, cu 5,2%. Nimic mai gresit. Cum acciza reprezinta doar o cota din pretul de desfacere al produselor accizabile, scumpirea generata de noul curs de referinta pentru accize este mult mai mica. Cel mai mult, cresterea cursului de referinta se va resimti la tigari, intrucât sunt produsele pentru care acciza are cea mai mare cota in pretul final, de peste 60%. La tigarile inferioare, acciza reprezinta chiar peste 90% din pretul final al pachetului, astfel ca pentru aceste produse vom avea cel mai mare impact din curs.

Preturi la indemana Fiscului

Ca un comentariu general, trebuie spus ca nivelul accizelor in 2012 va fi influentat de doi factori principali: 1) cresterea cursului de schimb de referinta la care se calculeaza accizele stabilite in euro (avem o crestere de 5,17%, de la 4,3001 lei/euro la 4,5223 lei/euro), cu impact la toate produsele accizabile; 2) modificarea (cresterea) accizei propriu-zise in euro – la motorina va creste cu minimum 4,4% in echivalent euro de la 1 ianuarie, iar la tigarete vom avea de asemenea o crestere in echivalent euro, cu minimum 3,3%, dar de la 1 iulie, spun specialistii de la Ernst&Young.

Citeste mai multe pe capital.ro!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.