‘Acest comportament poate ucide’. Mesajul ferm al medicului Virgil Musta, dedicat vindecarii infectatilor cu coronavirus la Timisoara

TIMISOARA. Semnal de alarma tras de unul dintre cei mai importanti medici dedicati luptei cu coronavirusul, doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, care alaturi de echipa lui a vindecat cei mai multi romani cu COVID 19.

CITESTE SI: 5 spitale din Timisoara si din judet, suport pentru ingrijirea bolnavilor infectati cu coronavirus. Cat sunt de pregatite sa-i primeasca 

CITESTE SI: Intariti-va organismul in aceasta perioada cand nu va vede soarele. Pasi simpli sa fim mai rezistenti. Sfaturile medicului Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, care vindeca infectati cu coronavirus 

Medicul Musta atrage atentia ca un comportament iresponsabil in aceasta perioada poate ucide.

Fac apel la responsabilitate maximă! Zilele acestea comportamentele iresponsabile pot ucide!
Autoizolarea este un act de responsabilitate, dar este și obligatorie în cazul persoanelor venite din alte țări sau în cazul persoanelor care au avut ocazia să fie în preajma unora care au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus.
Chiar dacă au trecut cumva de filtrul autorităților sau dacă autoritățile nu află că au fost în preajma celor depistați pozitiv, persoanele respective TREBUIE să se AUTOIZOLEZE!

Iar dacă apelează la servicii medicale ulterioare, este esențial ca în declarația pe proprie răspundere pe care o dau acolo, dacă au fost în situațiile de mai sus, să le menționeze foarte clar.
Minciuna și nerespectarea regulilor impuse în această perioadă pot conduce la consecințe tragice pentru cei în cauză, cât și la contaminarea multor altor persoane.
Conform legislației în vigoare, persoanele ce se întorc din străinatate, completează un formular pe proprie răspundere în care specifică locul de unde vin și au obligația să se autoizoleze sau sunt carantinați imediat ce au ajuns în țară. Dacă în timpul autoizolării sau carantinării prezintă simptomatologie, anunță DSP și intrand în definiția de caz, beneficiază de testare, permițând astfel depistarea infecției mai devreme, cu mai multe șanse de vindecare.
Dacă, spre exemplu, o persoană a cărei stare de sănătate se înrăutățește și apelează la un moment dat la servicii medicale și nu s-a autoizolat sau nu a declarat factorii de risc menționați, nu se va încada în definiția de caz pentru suspiciune de noul coronavirus, nu va beneficia la timp de testul pentru depistarea infecției și apoi de tratamentul necesar.
Acest lucru poate fi fatal, pentru că uterior, dacă starea de sănătate se agravează și mai tare și prezintă simptome de COVID-19, i se va face testul, dar poate va fi prea târziu.
În afară de implcațiile individuale, vorbim aici și despre impactul acestui comportament asupra celor din jur. Faptul că o persoană nu s-a autoizolat imediat după veniea în țară, conduce probabil la îmbolnăvirea membrilor familiei și a altora din comunitățile pe care le frecventeaza. În plus, e foarte probabilă contaminarea personalului medical cu care intră direct în contact, nefiind încadrat corespunzător, datorită declarației false.
Un șir de acțiuni iresponsabile, cu consecințe care pot fi tragice pentru cel în cauză, dar și cu impact major legat de infectarea posibilă a altor persoane și a cadrelor medicale. Sper ca atât populatia, cât și noi cadrele medicale să facem tot ce e necesar ca astfel de cazuri să fie evitate, spre binele tuturor.

P.S. Au început să apară la terapie intensivă cazuri mai grave de COVID-19, bătrâni care necesită conectare la aparatele de ventilare mecanică.
Fac din nou apel să potejați persoanele cu risc crescut, FIȚI RESPONSABILI ȘI SOLIDARI, respectați măsurile de prevenție și izolare, nu e de joacă, nimeni nu își dorește să ajungem în situația de a-i pierde pe mulți dintre ei!
Vă mulțumesc anticipat pentru efortul fiecăruia dintre voi!

Ținem aproape, deși păstrăm distanța!
Numai împreună vom reuși!”, a scris medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, pe pagina City Doctors – Comunitate pentru Sanatate.

CITESTE SI: Au construit un zid ca sa opreasca raspandirea coronavirusului. Masuri fara precedent la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean din Timisoara. Video 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.