Comisia LIBE a Parlamentului European nu are decat drept de aviz in dosarul ACTA, rolul sau in acest caz fiind sa stabileasca daca tratatul internaţional respecta sau nu Carta Drepturilor Fundamentale a UE.
Raportorul Comisiei pentru libertaţi civile si-a exprimat dorinţa ca acordul de combatere a contrafacerii, initiativa extrem de controversata, sa fie respins.
„Cultura schimburilor de fisiere, permisa de progresul tehnologic remarcabil din ultimele decenii, ridica provocari directe felului in care ne-am ocupat de compensarea artistilor si de aplicarea corespunzatoare a drepturilor intelectuale in ultimele decenii. Sarcina noastra, in calitate de decidenţi politici, este sa depasim aceasta provocare prin atingerea unui echilibru acceptabil intre posibilitaţile oferite de tehnologie si continuarea creaţiei artistice, care este un simbol emblematic al locului Europei in lume”, se arata in proiectul de aviz redactat de Dimitrios Droutsas si prezentat marţi in Comisia LIBEl, potrivit www.libertatea.ro.
„Suntem, prin urmare, intr-un moment definitoriu al acestei dezbateri, o conjunctura interesanta de schimbari. In acest sens, raportorul considera ca ACTA vine intr-o etapa extrem de prematura, iar posibila adaptare a tratatului ar bloca posibilitatea de a avea o deliberare publica demna de mostenirea noastra democratica„, mai precizeaza documentul.
Negociat intre Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elveţia, ACTA urmareste sa combata contrafacerea in sens larg, de la medicamente la filme sau produse muzicale descarcate ilegal pe internet.