Acorduri muzicale din preistorie, la festivalul de arheologie organizat de Muzeul National al Banatului in apropiere de Timisoara

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului din Timisoara organizeaza in acest final de saptamana evenimentul „PreHistoria”, un festival de arheologie experimentala la punctul muzeal de la Parta. iar pe langa diferite ateliere, participantii vor avea parte si de muzica.

Omul a devenit creator de arta in momentul in care a ajuns sa stapaneasca gandirea si vorbirea articulata, iar in vremurile in care au trait locuitorii asezarii de la Parta, acest fapt era demult o realitate. Primele practici de natura artistica au fost, cu siguranta, legate de formele evoluate de magie, ritualuri, incantatii, cand elementul melodico-ritmat a fost alaturat dansului si cuvantului.

Muzicienii grupului timisorean Peregrinii vor incerca sa reconstituie muzical sunetele si ritualurile misteriosilor locuitori ai acestor locuri, din urma cu sapte mii de ani.

Cum suna muzica la inceputurile istoriei? Nu putem sti, dar vom recrea sunetele fluierelor din os si lut ars, alaturi de cele ale tobelor si ale altor instrumente ritualice. Acest performance de muzica ancestrala cu instrumente arhaice reconstituite va face sa rasune din nou ceea ce, poate, oamenii din neolitic numeau muzica”, transmit reprezentantii grupului Peregrinii.

Iata programul complet al evenimentului „PreHistoria”:

Sambata, 25 mai
10:00 – Deschiderea activitatilor atelierelor de arheologie experimentala
Tehnici de cioplire si slefuire a pietrei si osului – Dr. Arheolog Marius Barbu, Dr. Arheolog Mihaela Barbu si Edwin Sebastian Marc.
Prelucrarea blanurilor si pieilor de animale – Radu Costineanu.
Atelier de ceramica – Lili Szamek.
Arta tesutului incipient la razboi vertical – Grupul Karaván.
Bucataria Neoliticului – Bucatar Cornel Corinda.
Utilizarea arcului si a sagetilor cu varf din silex si corn de cerb – Dr. Marius Barbu, Dr. Mihaela Barbu si Dr. Ioan Alexandru Barbat.
Fascinanta lume a culesului din natura – Dan Olar, creatorul proiectului educational Ursit.
Tatuajul in preistorie – Dr. Arheolog Roxana Elena Stancescu.
Archeo Tattoo – Artista Anna Gulyás din Budapesta.
Petting-zoo neolitic – Reconstituirea atmosferei perioadei neolitice cu ajutorul animalelor.

12:00 – Cum sa culegi si sa gatesti ciuperci preistoric? – Proiectul educational Ursit.
17:00 – Dincolo de semn. Tatuajul in preistorie – Prezentare a Dr. Arheolog Roxana Elena Stancescu.
19:00 – Sanctuarul neolitic de la Parta – Talk-show si prelegere de specialitate cu Dan Leopold Ciobotaru si Sergiu Galis.
20:30 – PEREGRINII – ECOURI DIN TRECUT – Concert live de muzica ancestrala.
21:30 – DEEP6 PROJECT – FOCUL – Teatru pirotehnic despre curajul primilor oameni.

Duminica, 26 mai
10:00 – Deschiderea activitatilor atelierelor de arheologie experimentala
Tehnici de cioplire si slefuire a pietrei si osului.
Prelucrarea blanurilor si pieilor de animale.
Atelier de ceramica neolitica.
Arta tesutului incipient la razboi vertical.
Bucataria Neoliticului.
Utilizarea arcului si a sagetilor cu varf din silex si corn de cerb.
Dincolo de semn. Tatuajul in preistorie.
Archeo Tattoo: arheologie experimentala.
Petting-zoo neolitic.
Muzica experimentala cu instrumente arhaice.
15:00 – Fascinantul drum la final. – Festivitatea de incheiere a evenimentului.

Festivalul „PreHistoria” este o ocazie unica de a explora si intelege modul de viata al comunitatilor neolitice din Banat. Este o experienta menita sa imbogateasca cunostintele istorice ale participantilor si sa le ofere o privire detaliata asupra trecutului indepartat. Va invitam sa ne fiti alaturi in aceasta calatorie fascinanta in timp si sa descoperiti, alaturi de noi, secretele si minunile preistoriei. Festivalul promite sa fie unul plin de surprize si activitati captivante, care vor incanta si educa deopotriva.”, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „12:00 – Cum sa ciuperci preistoric?”