ACTA – prima batalie a fost castigata! Vezi decizia Curtii Europene de Justitie!

Curtea Europeana de justitie s-a pronuntat in privinta controversatului acord ACTA, prin care se doreste infiintarea unei politii a internetului. Hotararea judecatorilor din Luxemburg se aplica in toate tarile UE!


Nimeni nu poate sa urmareasca ce faci pe internet”, aceasta a fost decizia Curtii Europene de Justitie, care da astfel o lovitura controversatului acord ACTA, prin care se doreste infiintarea unei politii a internetului.

Decizia Curtii este perceputa ca o gura de oxigen de cei care se tem ca tratatul ACTA ii va obliga pe furnizorii de servicii on-line sa controleze traficul de pe internet.

Judecatorii europeni au spus foarte clar ca: „Administratorul unei retele sociale online nu poate fi constrans si instituie un sistem de filtrare general, care sa-i vizeze pe toti utilizatorii sai, pentru a preveni utilizarea ilicite a operelor muzicale si audiovizuale”.

Decizia Curtii Europene de Justitie are putere de lege la nivelul intregii Uniuni Europene.

Sute de mii se internauti, inclusiv cateva sute din Timisoara, au iesit, saptamana trecuta, in strada pentru a striga impotriva acestui acord.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca traducerea e corecta, ne prea poate fi motiv de bucurie. Ce poate insemna NIMENI sau admin nu poate fi constrans sa instituie un sistem general de filtrare…? E un joc de cuvinte care n-au nicio relevanta juridica. Exprimarea e ambigua sau traducerea e facuta pt a mai potoli spiritele… Aduceti-va aminte ca al II-lea razboi mondial a fost castigat cu bomba atomica 🙂

  2. Până acum la nivel european s-au luat măsurile necesare, iar la nivel naţional avem legea 8/1996 cu măsuri de protecţie, proceduri, sancţiuni şi legea 365/2002 privind comerţul electronic, ce ne mai trebuie acum ? S-au deşteptat unii să împingă bariera şi mai departe ? ACTA vrea să pară o armonizare la nivel mondial a legislaţiei împotriva contrafacerii, în schimb poate lăsa uşi deschise de care nu avem nevoie. Principiul luptei împotriva contrafacerii şi al încălcărilor drepturilor de proprietate a fost valabil exprimat prin legi şi acţiuni care sunt deja. Articolul 4 din ACTA, privind protecţia vieţii private şi nedivulgarea informaţiei, aplicat la noi te face să zâmbeşti într-o parte ca să nu se vadă. ACTA.RO, folosind industria muzicală, film sau software, poate preia controlul internetului pentru a transfera aparatului politic mioritic pârghiile necesare. Poate da celor 12 organisme de gestiune colectivă a dreptului de proprietate mai multă putere fără mandat judecătoresc.

    Citeam undeva că majoritatea lucrurilor care se descarcă de pe internet sunt un soi de remix, nu un material în sine cu drept de autor, ci un material remixat a mai multor drepturi de autor şi este foarte greu de dovedit că acel material încalcă drepturile de autor ale cuiva sau că este o creaţie originală. Trebuie ca eu în instanţă să dovedesc contrariul, că nu încalc nicio lege. Copia privata definită de ORDA e acea pe care eu o pot face la lucrurile pe care mi le-am cumpărat, dar trebuie să dovedesc că le-am cumparat. În legislaţia actuală avem noţiunea de copie privată pentru care se plăteşte un procent pentru utilizarea aparatelor care permit reproducerea, la care se mai adaugă un procent către acel organism de gestiune colectivă. Contrafacerea şi pirateria sunt două noţiuni diferite. Se încearcă rezolvarea problemei contrafacerii introducând noţiuni de piraterie, ca furt a unui original. Din această dilemă nu vom putea ieşi niciodată… Se strecoară dorinţa de a se lua nişte măsuri de către furnizorii de servicii electronice împotriva utilizatorilor care încalcă dreptul de proprietate intelectuala în afara cadrului justiţiei.

    Una dintre prevederile ACTA se refera la CONTROLUL LA GRANIŢĂ. Extrapolând mentalitatea mioritică, autorităţile (române) pot controla orice aparat pe care îl am asupra mea şi dacă găsesc ceva piratat îmi pot confisca sau distruge acel aparat. Să admitem scenariul că operele muzicale sunt copiate de pe CD-uri cumpărate, pe care le-am transferat în fisiere mp3 şi le-am pus pe telefon. Pe lângă faptul că are drept să-mi “asculte” telefonul, cum pot eu să demonstrez că deţin licenţa pt acele opere originale sau că am facturi pt ele pt că deţin licenţe. Oare nu se va încuraja abuzul la controlul în vamă ? Desigur dacă trăiam într-o ţară în care preşedintele îşi dă demisia dacă e prins cu ocaua mică nu mai comentam, însă în cazul nostru nu prea putem accepta daune colaterale…