Actiune la inaltime, la Catedrala din Timisoara. Crucea daramata la furtuna violenta de acum un an, inapoi pe turla. Foto

TIMISOARA. Forfota la Catedrala Mitropolitana joi dupa-amiaza. La exact un an de la furtuna devastatoare care a provocat pagube uriase la Timisoara, in septembrie 2017, si a daramat printre altele si o mitra de pe una dintre turlele Catedralei, aceasta a fost reasezata la locul ei pe sfantul lacas.

CITESTE SI: Curcubeu de etnii din Banat, in parada la Timisoara. Invitatie la cantec, joc si bunatati traditionale, la Festivalul Minoritatilor 

Mitra de pe turla aflata deasupra altarului, prabusita in septembrie anul trecut, a fost distrusa, astfel ca a fost nevoie de confectionarea uneia noi care sa o inlocuiasca.

Astazi, o echipa formata din pompieri si alpinisti a fost ridicata cu o macara la inaltime, intr-o nacela, si a muncit pentru instalarea monumentului pe turla din spatele Catedralei.

Crucea, din cupru, a fost prinsa in 8 suruburi, pentru a fi mai rezistenta la vanturile puternice.


Va reamintim, in 17 septembrie anul trecut, o furtuna devastatoare a lovit Timisoara si imprejurimile, lasand in urma 5 morti si pagube foarte mari, case distruse, acoperisuri smulse si copaci scosi din radacini.

UPDATE: Din vechea cruce au mai ramas o parte dintre lentile.

Cam 70 la suta a fost afectata de furtuna din septembrie, anul trecut. Este o cruce ornamentala de tip mitra care a fost asezata pe turnul aflat deasupra altarului. Structura de fier a fost refacuta, la fel si o parte dintre ornamente. Cealalta parte de ornamente e preluată de pe vechea cruce. Initial au fost 8 lentile mari si 16 lentile mici, iar toate acestea au fost recuperate sau refacute. Lentilele au fost aurite cu aur de 24 de karate. Materialul folosit la reconstructia crucii este platbanda de cupru si tabla de cupru”, a declarat arhidiacon ing. Timotei Anisorac, consilier Patrimoniu si Constructii in cadrul Mitropoliei Banatului.

De reconstructia crucii din varful turnului aflat deasupra altarului s-a ocupat sectorul Patrimoniu si Constructii din cadrul Mitropoliei Banatului. Partea de placare cu aur s-a făcut la Arad, iar de tinichigerie s-au ocupat meșteri din Lugoj.

Costurile refacerii crucii ornamentale s-au ridicat la 15.000 de euro, bani din visteria Mitropoliei Banatului.

Ne bucuram ca Sfantul Iosif cel Nou de la Partos ne-a ajutat sa punem crucea pe turnul Catedralei, chiar de ziua lui”, a concluzionat parintele Timotei Anisorac.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bravo pentru reparatia acestui monument, rusine, Robu pentru halul in care ai lasat Teatrul de Vara din parcul Rozelor!

  2. Bravo!Ma bucur din suflet!Cum s-a pus crucea inapoi in varful bisericii cum au crescut salariile,s-au ieftinit toate,sistemul de invatamant infloreste iar sistemul de sanatate duduie de bine.De bucurie a pocnit Dumnezeu de 2 ori din degete si au rasarit peste noapte scoli si spitale,gradinite,centura Timisoarei si chiar si un parizer la mine in frigider.Abea astept sa se finalizeze si monstruasa cladire de la Bucuresti….

  3. sunt surprins.

  4. Acum stiu tiganii de unde sa fure cupru.

  5. In an de zile este o durata de timp apreciabilă. Ar fi interesant de aflat si costul mitrei refacute din cea veche.si de avut in vedere lustruirea si celorlalte mitre cu cruce de pe catedrala care este o vaca buna de muls cu profit 10.000%!