Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in calitate de partener coordonator si S.C. GAPA SRL, partener national al Proiectului ”RuralNet – Centru de orientare in cariera si consultanta non-agricola”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, organizeaza marti, 11 noiembrie 2014, cu incepere de la ora 11.00, in comuna Dalboset din Judetul Caras-Severin, cel de-al doilea eveniment de informare si promovare a proiectului.
Evenimentul se inscrie in actiunile de orientare si consiliere privind cariera a persoanelor inactive, persoanelor ocupate in agricultura de subzistenta, somerilor, managerilor si angajatilor din mediul rural, cu atentie deosebita pentru tineri – viitori intreprinzatori care pot genera dezvoltare locala si oportunitati de ocupare, si pentru femei, in vederea cresterii sanselor acestora de a fi ocupate in alte sectoare decât agricultura de subzistenta.
Participantii vor afla care sunt avantajele de a fi beneficiari ai proiectului, ce anume se face concret in proiect si care este scopul activitatii de consiliere si formare. Dupa discutii, cei interesati vor lua parte la prima sesiune de consiliere cu expertii din proiect.
La aceste evenimente de informare si promovare sunt prevazute sa participe peste 250 de persoane din judetul Timis (Dumbravita, Mosnita Noua) si judetul Caras-Severin (Dalboset, Berzeasca).
Primul eveniment de acest tip care a avut loc in comuna Dumbravita, in data de 29 octombrie 2014, s-a bucurat de prezenta a peste 30 de persoane din grupul tinta.
„La Dumbravita, ne-am intâlnit cu persoane care isi cauta un loc de munca, persoane necalificate, persoane angajate in diverse firme care desfasoara activitati non-agricole, pentru a le spune cum pot beneficia de pe urma proiectului,cum pot participa la cursurile de calificare din domenii non-agricole. Este un proiect scris de CCIAT in parteneriat cu S.C. GAPA SRL, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad, S.C. SVASTA ICG SRL din Bucuresti, Comuna Mosnita Noua si H3000 Development Consulting Viena, care sprijina oamenii din mediul rural sa se califice si sa-si gaseasca un loc de munca mai bun. Proiectul vizeaza cel putin 1100 de persoane care sa fie consiliate in a gasi un loc de munca si a identifica cursurile care li se potrivesc. De asemenea, 738 de persoane vor fi sustinute in participarea la cursuri si obtinerea unei calificari”, a declarat intr-un interviu Daiana BUZATU, manager de proiect CCIAT.
In luna octombrie 2014, partenerii au demarat activitatile privind cursurile gratuite de calificare profesionala, cursurile de antreprenoriat si cursurile de competente IT (initiere utilizare TIC), care se vor derula pe intreaga perioada de implementare a proiectului.
Sunt disponibile câte 24 de locuri la cursurile de calificare, 90 de locuri (6 grupe x 15 pers.) la cursurile de antreprenoriat si 64 de locuri (4 grupe x 16 pers.) la cursurile de IT.
Meseriile vizate de cursurile de calificare sunt: agent de curatenie cladiri si mijloace de transport, administrator structuri sportive, lucrator in comert, lucrator in godspodarie agro-turistica, masinist utilaje cale si terasamente, operator introducere, validare si prelucrare date, operator montaj linii automate.
Activitatea de formare profesionala debuteaza cu cursul de agent de curatenie cladiri si mijloace de transport, care se desfasoara in comuna Mosnita Noua – partener de proiect.
Cursurile vor avea loc la Timisoara, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, la Primariile din Mosnita Noua si Dumbravita din judetul Timis, la Arad, Zabrani si siria din judetul Arad si in regiunile de dezvoltare Nord-Est, Nord-Vest, Centru si Sud-Est vizate de proiect.