Actualizarile in legislatia vamala si tehnologiile moderne folosite, explicate agentilor economici. Un nou seminar de informare organziat de CCIAT

TIMISOARA. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în colaborare cu Direcția Regională Vamală Timișoara, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, a organizat un nou seminar de instruire a agentilor economici. De data aceasta, au fost discutate subiecte precum modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare – actualizări în legislația vamală și tehnologii moderne: AES RO, NCTS RO, e-Transport, e-sigiliu și noutăți în domeniul produselor accizabile.

Este al 8-lea eveniment de genul acesta. Seminariile acestea de informare si constientiozare am vazut ca, de la an la an, dau bine, avem feedback-uri foarte bune. Astazi, cu Vama, de ce am lasat acest seminar atat de tarziu, pentru ca am asteptat sa avem noutati de la institutie. Am spus la primul seminar ca incepem in fiecare an in ianuarie-februarie si terminam la finele primului semestru. Asa o sa facem si de aceasta data. Ne-a fost putin greu pentru ca am avut acel forum, dar nu vrem sa ne opreasca nimic in informarea oamenilor pentru ca foarte multe lucruri care le aduc sanctiuni sau amenzi si pe care le pot evita venind la aceste seminarii si ascultand ce li se explica. Au confirmat firme mari, multinationale la acest seminar pentru ca nu le sunt clare multe lucruri din domeniul vamal si nu numai„, spune Florica Chirita, presedinte Camera de Comert Industrie si Agricultura Timis.

In cadrul seminarului, specialistii au prezentat cele mai important modificari aparute in legislatia vamala, eu vorbit despre sistemele de export si tranzit, dar si despre noutatile in domeniul produselor accizabile.

In strategia Autoritatii Vamale de reforma a administratie vamale, in perioada 2022-2024, un obiectiv strategic este cresterea gradului de digitalizare. Consider ca prin implementarea sistemului automatizat de export si a sistemului automatizat de tranzit, acest obiectiv a fost implementat. Mai mult, in perioada imediat urmatoare vor incepe testarile pentru implementarea sistemului automatizat de import, mult mai complex, mult mai greu, care va fi cireasa de pe tort in finalizarea gradului de imbunatatire a activitatii vamale.

As vrea sa scot in evidenta cateva imbunatatiri aduse de implementarea acestor doua sisteme. declaratia vamala nu se mai tipareste, se semneaza electronic. Documentele care se solicita cand este cazul se transmit tot electronic. S-a imbunatatit cadrul pentru implementarea vamuirii centralizate. Si aici vin cu o provocare pentru mediul de afaceri, de a incerca sa utilizeze cat mai mult aceste proceduri simplificate de vamuire, care e un avantaj pentru simplificarea activitatii lor, dar pe de alta parte ii responsabilizeaza in relatia cu Vama. De asemenea, vreau sa spun ca prin implementarea acestor noi sisteme cred ca se realizeaza una dintre misiunile de baza ale autoritatii vamale, prevazute chiar in legislatia vamala europeana, prin care noi incercam sa cream un echilibru adecvat intre controalele vamale si facilitarea unui comert legitim„, spune Gabriel Moldovan, director executiv Directia Regionala Vamala Timisoara.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.