Adio mansarde, adio blocuri reabilitate termic in Timisoara?

UPDATE: Proiectul nu a intrat pe ordinea de zi a plenului din 15 februarie. Cel mai probabil, va intra in dezbaterea consilierilor locali la inceputul lunii martie.

____________________________________________

Unul dintre cele mai controversate proiecte care vor intra pe ordinea de zi in aceasta dupa amiaza la plenul consiliului local Timisoara este cel referitot la revocarea HCL nr. 141/24.04.2007.

Reprezentantii societatii civile si devoltatorii din Timisoara sunt nemultumiti de revocarea acestei hotarari pentru ca, spun ei in acest fel s-ar construi haotic mansarde si fara nicio reglementare, iar in Timisoara vor apare blocuri cu mansarda, insa nereabilitate termic.

Conform Hotararii aprobate in 2007, se specifica foarte clar acest lucru.

„Pot fi mansardate, fara rezerve, cladirile existente, cu cel mult P+9E, prevazute cu cel putin un lift pe scara, chiar in situatia in care liftul nu va deservi si ultimul nivel. Mansarda fiind o forma de reabilitare termica a cladirii, proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii va trata in intregime reabilitarea termica a cladirii si intregul aspect arhitectural al imobilului.  Cladirile existente P+4E, pot fi mansardate fara rezerve in cazul realizarii, prin extinderea pe verticala a apartamentelor existente de la etjul IV, obtinandu-se apartamente tip duplex, iar acoperisul se va realiza in mod unitar si armonios pentru toata suprafata cladirii. Forma mansardei si golurile se vor proiecta in concordanta cu arhitectura intregului imobil. Numarul apartamentelor nou create nu va depasi numarul apartamentelor de la ultimul etaj, Acoperisul va fi de tip sarpanta, cu invelitoare din tigla rosie sau materiale similare. Inaltime maxima la coama – 5 m, inaltimea maxima la atic – 1,5 m, acces din casa scarii”, se mentioneaza in HCL 141.

„Hotararea 141 era foarte clara si reglementa multe aspecte legate de inaltime, de aspect. Acum insa odata revocata hotararea nu se va mai tine cont de nicio reglementare. Mai mult, HCL-ul 141 ii obliga oarecum pe constructori in cazul in care fac mansarde sa reabiliteze complet blocul”, spune Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari Timisoara.

„Aceasta hotarare era foarte buna pentru ca s-au reabilitat in Timisoara 50 de blocuri, in conditiile in care si Guvernul a avut un proiect de mansardare cu subventii, si ei prin acest program nu au reusit sa reabiliteze decat 50 de blocuri”, spune si Marius Muresan, unul dintre dezvoltatorii imobiliari din Timisoara.

Cu alte cuvinte, daca un constructor va dori sa ridice o mansarda, si nu va mai trebui sa reabiliteze si blocul, locatarii nu vor mai fi foarte incatati sa-i dea acordul.

Reprezentantii primariei, prin vocea arhitectului sef  Ciprian Cadariu spun ca este nevoie de revocarea acestei hotarari care nu mai are sens. „Intre timp, au aparut modificari si completări ale Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, reglementandu-se in detaliu procedura de autorizare privind supraetajarea cladirilor cu inca un nivel, astfel incat nu mai sunt necesare reglementari suplimentare, prevazute la nivel local”, spune Cadariu. Oricum, „pentru lucrarile de construire care au obtinut deja Certificat de Urbanism pentru scopul declarat de mansardare se va continua procedura de autorizare si dupa intrarea in vigoare a noii Hotarari a Consiliului Local”, mai completeaza acesta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu se vor mansarda blocuri si cu asta basta. Oricum, multe mansarde stau neocupate. ca sa nu mai spun ca daca se mansardeaza un bloc cu 4 nivele, se mareste cu 20% spatiul de locuit pe aceeasi suprafata de teren iar orasul e oricum sufocat de lipsa locurilor de parcare pentru locatari.

  2. 1- LEGEA tarii prevaleaza in fata unei hotariri locale – nu e loc de discutie!
    2- Domnul de la FALT sa se abtina, nu reprezinta in mod LEGAL pe nimeni… parca e un lider de sindicat cu interese ascunse.
    3- Dezvoltatorii nu au de ce sa fie nemultumiti, e o minciuna, pentru ca pentru vor putea realiza mansardele la un pret mai mic. Se da posibilitatea ca mai multi operatori sa intervina pe piata, spargandu-se MONOPOLUL unei grup de interes…
    4- Se respecta LEGISLATIA EUROPEANA, care stipuleaza ca trebuie create condii in care cetateanul sa fie favorizat. Ori, daca pretul de constructie scade va scadea si costul locuintei finisate!
    5- Pe de alta parte, multi someri isi vor gasi un loc de munca, se stimuleaza activitatea economica (comertul cu materiale, transportul, se incaseaza impozite), adica roata se invarteste… pentru mai multi, nu doar pentru unii, se stie care…