Pentru inceput, baloanele spatiale vor fi folosite pentru a transporta echipament sau echipaje fara oameni, iar prima destinatie a noului mijloc de transport spatial va fi Titan, luna lui Saturn. Pentru a rezista in acel mediu, balonul creat de laboratoarele NASA trebuie sa suporte temperaturi de pana la minus 180 de grade Celsius.
Prototipurile baloanelor sunt testate in prezent la altitudini ridicate. „Putem simula atmosfera de pe Marte, prin care baloanele ar trebui sa treaca„, a declarat Tim Lachenmeier, presedintele companiei care efectueaza testele.
Unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale companiei a presupus testarea unui avion care va zbura pe Marte in interiorul unei navete spatiale, apoi va zbura prin atmosfera planetei. Naveta Atlantis a aterizat pentru ultima oara, pe 21 iulie, la ora 09.56 GMT, la Centrul spatial Kennedy din Florida, punand astfel capat programului navetelor spatiale americane care a durat peste 30 de ani. Navetele vor fi apoi expuse in cateva muzee din Statele Unite ale Americii.
Dupa aceasta misiune spatiala, a 135-a si totodata ultima, Statele Unite se afla, pentru prima data din 1981, in situatia de a nu avea niciun vehicul pentru a-si transporta astronautii in spatiu si vor depinde timp de cel putin cinci ani de capsulele rusesti Soyuz – care taxeaza cu 51 de milioane de dolari un loc la bord -, pana cand un nou vehicul spatial american va fi construit pentru a inlocui navetele spatiale.