Plombele dentare ar putea deveni istorie, gratie unui efect descoperit recent al unui medicament creat pentru tratarea maladiei Alzheimer.
CITESTE SI: Bravo. Palatul pe care se avanta fluturii la Timisoara se intoarce la frumusetea de odinioara. Foto
Dezvoltat si testat pentru tratarea bolii Alzheimer, medicamentul s-a dovedit utilizabil in stimularea mecanismului natural de reparare al corpului. Momentan, acesta a fost testat doar soareci, insa efectele la nivelul regenerarii dentitiei au fost evidente.
Medicamentul functioneaza prin stimularea celulelor stem din pulpa dintelui, sursa dentinei noi. Dentina este substanta mineralizata situata sub smaltul dintelui, care ajunge sa fie roasa de carii.
„Folosirea unui medicament care a trecut deja prin teste clinice pentru Alzheimer, genereaza o oportunitate reala de a trimite acest tratament dentar cat mai repede spre clinici”, sustine autorul principal al studiului, profesorul Paul Sharpe, citat de Zf.ro.
CITESTE SI: Una inchisa si mutata, alta suspendata. Ce se intampla cu pietele volante la Timisoara
In cadrul cercetarii, echipa de specialisti a introdus bureti mici, biodegradabili, facuti din colagen si imbibati in medicamentul minune, in cavitatile afectate. Acest lucru a declansat cresterea dentinei si, in mai putin de sase saptamani, dintele a fost reparat.