Adio spatii verzi in Piata Libertatii, dezvaluie Nicolae Robu! Ce va face cu cladirea Primariei Vechi?

TIMISOARA. Mai tineti minte cum arata Piata Libertatii cu iarba si cu copaci? Uitati-o! Primarul Nicolae Robu dezvaluie ca nu vom vedea deloc gazon sau iarba in Libertatii, insa cu siguranta vor fi plantati copaci. Acum se cauta locurile potrivite pentru plantarea sau… asezarea acestora in ghivece.

Potrivit edilului Timisoarei, proiectul de reabilitare a centrului istoric nu prevede niciun fel de spatiu verde in Piata Libertatii. E posibil insa sa fie pusi arbori in ghivece.

„Proiectul de reabilitare nu prevede spatii verzi in Piata LIbertatii, asa cum este in pietele din strainatate, Londra, Paris etc, dar prevede un numar de copaci. Acum au arhitectii sarcina sa vina cu un studiu de amplasament, cu o propunere de amplasare a 30 – 40 de copaci care sa fie plantati, dar atat, nu amenajari de spatii verzi. Este si practica cu arbori in ghiveci in foarte multe orase din lume, a se vedea Munchen, nu este foarte departe”, a dezvaluit edilul-sef.

Specialistii care lucreaza la reabilitarea centrului istoric al orasului sustin ca pavajul pus in Libertatii are nevoie de o „fundatie destul de densa, care nu permite apei sa hraneasca radacinile copacilor dupa nevoie si acestia se usuca”. Atunci se recurge la ghivece, completeaza Robu.

„La noi, toata lumea afirma ca ar rezista copacii si cautam locurile cele mai potrivite sa-i plantam: 30, eu am spus chiar 40, daca reusim sa identificam locurile potrivite. In orice caz, cam inspre contur s-ar pune, incat zona centrala sa fie libera”, a mai precizat primarul.

Ce vrea sa faca Robu cu Primaria Veche?

Edilul sustine ca Piata Libertatii trebuie sa fie plina de… studenti, asa ca ar vrea sa dea in administrare Universitatii de Vest cladirea Primariei Vechi. Tinerii pot anima piata, considera acesta.

„Piata Libertatii va fi altfel de cum a fost pana acum. Voi veni in fata dumneavoastra, sper cat de curand, cu o propunere ca Primaria Veche si partea ei care mai este in administrarea noastra sa fie data spre administrare Universitatii de Vest, pentru a face acolo un spatiu universitar, care ar anima piata. Studentii ar traversa piata, venind la ore, plecand de la ore… Eu cred ca pentru Timisoara ar fi o mandrie sa aiba o universitate de prestigiu, o a doua universitate de prestigiu, reprezentata in zona centrala”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timisoarei vrea sa mute Biblioteca Judeteana in cladirea Garnizoanei si sustine ca deja a vorbit cu presedintele Consiliului Judetean Timis in acest sens, mai ales ca BJT „este dispersata si ocupa spatii ale primariei”.

„Atunci, cu doua astfel de institutii fata in fata, va fi o alta functionalitate a Pietei Libertatii, care va deveni mult mai plina de viata decat pana acum, cand era doar un loc de tranzit si atata tot. Sigur ca ea va fi folosita ca spatiu de tranzit, spre zona pietonala”, a concluzionat edilul-sef.

Odata ce se finalizeaza lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara, reprezentantii primariei vor sa obtina fonduri europene si pentru transformarea altor strazi in alei pietonale, un exemplu fiind strada Sf. Ioan.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care executa lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale: Sergent C-tin Musat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Grisselini, Radu Negru, Fara Nume, General Praporgescu, Enrico Carusso si Eugeniu de Savoya. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede si schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale. Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de aproape 15 milioane de euro.

CITESTE SI:

Peste 100 de schelete descoperite in centru, la Timisoara! Arheologii cer ajutorul americanilor. Ce se intampla?

FOTO! Santierul din Piata Unirii din Timisoara, vazut de sus! De ce au fost oprite lucrarile si ce urmeaza?

Timisoara se schimba! Si santierele au maretia lor: spectacol mut in alb si negru, prin ochii unui fotograf

Timisoreni, ghiciti ce lipseste din Piata Libertatii in forma ei cea noua? FOTO!

Pista pentru OZN-uri sau cea mai mare tinta? Timisorenii au umor! Cum au reactionat cand au vazut cum arata Piata Libertatii in noua ei forma?

FOTO! Ultimul copac din centrul Pietei Libertatii a fost doborat si secerat de drujbe. Cati arbori promite Nicolae Robu in loc?

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dacă primarul e maimuţă normal că va aduce şi aici ghivece cu palmieri.

  2. TIMISOARAtrebuie sa arate ca TIMISOARA

  3. din nou aceiasi veche discutie….iarba in Libertatii….mai ho ca deja e paranoia!…unde sunt spatii verzi se vee cand de mult avem grija de ele….copacii in ghivece mari?…mult mai ok decat unu plantat…care in timp radacinile isi fac de cap in asfalt…oameni cu gandire limitata pe bune de nu….dada stiu la vara o sa fie cuptor acolo….no stres nu trebuie sa stai in cuptor…mai sunt n-spe strazi pe unde sa mergeti…nici in Uniri nu a murit nimeni de cald ca nu sunt copacii…orasul asta incepe sa se miste…e adevarat ca uneori foarte incet…dar se misca…in loc sa ne bucuram ca se face ceva…nu e iarba..nu e copacii…nu e manele …nu e poamana…de ce e serpuita pista….daca era dreapta ca de ce era dreapta…niciodata nu o sa fie toata lumea multumita….dar ma car hai sa ne dezghetam si noi la minte si sa gandim si in perspectiva

    • Amice, daca pietele fara copaci inseamna pentru tine sa fii dezghetat la minte, lasa-ma sa-ti spun ca mintea ta e aproape de zero absolut (sau −273°C daca vrei).
      Orasele la care noi vrem sa ne raportam cauta solutii sa creasca numarul de copaci pe cap de locuitor, la noi sa cauta solutii sa se asfalteze si sa se taie copacii. Nu cred ca tu esti in masura sa soui cuiva sa se „dezghete” la minte.

      • Orasele mari cauta solutii sa mareasca numarul de copacii pe cap de locuitori dar cred ca nu cauta in zonele pietonale sau in zonele cu arhitectura care trebuie sa fie vizibila….nu fi caine doar sa te gasesti in treaba comentand….vezi si tu in zonele verzi cad te mult au timisorenii grija

        • Dude… mai documenteaza-te cum sta treaba cu zonele verzi integrate in pietonale. In ce priveste felul in care au grija timisorenii de spatiile verzi, tre’ sa-ti zic ca daca nu ar fi atatia olteni, spatiile verzi ar fi mult mai curate. Noi tinem la orasul nostru, dude.

  4. Aici vorbim de Libertatii, o piata normala de oras mediu ca dimensiune, nu de San Pietro… Nu compara merele cu perele.

  5. Daca robu’s-ar preocupa la fel de mult de eliberarea domeniului public de aurolaci, oameni fara adapost si infractori si contravenienti, cersetori si de exploatatorii de copii, cei de varstnici si cei de persoane cu diverse dizabilitati, atunci as putea oarecum tolera faptul ca va trebui sa suport arsita. Insa Timisoara din pacate nu sufera doar din cauza arhitecturii urbane, ci si din cauza invadarii spatiului public, in special al domeniului public de catre diversi grobieni contravenienti si chiar infractori, nesesizati de catre politisti (de oricar fel), insa extraordinar de ageasanti pentru trecatorul oarecare, chiar si vizitator strain. Rusine administratiei publice pentru ca permite poluarea domeniului public in acest fel. Noi, cetatenii contribuabili suferim din cauza acestor protejati de o administratie care interpreteaza legislatia in defavoarea NOASTRA, a CETATENILOR ONESTI. Rusine. Pare o alianta a administratiei cu aurolacii impotriva contribuabililor.

    • Degeaba se ocupa Robu de cersetorii si aurolacii din Timisoara atata timp cat tu maine le dai un leu doi ca iti este mila.Pentru persoanele astea…singura solutie e sa NU MAI LE DEA NIMENI bani…si se vor scapa ei…pentru ca nu vor sta aici daca nu le da nimeni nimic….atata timp cat sunt retarzi care le da bani de mila…or sa stea aici…nu le poate face nimeni nimic…nici politie …nici primar….noi suntem rezolvarea

      • Solutia ta nu exclude solutia pe care ar putea sa o puna in practica administratia locala. Institutiile administratiei ar trebui sa creeze un mediu social mai putin favrabil acestor indivizi, insa pentru ei Timisoara este un oras primitor care le ofera oportunitati tocmai pentru ca domeniul public este nesupravegheat. Acesti indivizi se simt in TM ca in Eldorado unde totul le este permis si totul li se cuvine.

    • Am vrut sa comentez acelasi lucru dar vad ca a fost bine spus deja…
      Piata Libertatii a fost intotdeauna plina de boschetari si tot tacamul si niciodata nu am reusit sa ma asez pe o banca acolo.
      Daca abramburica asta de primar imi garanteaza ca va fi in continuare plina ca si inainte, e perfect, le-am facut pe multi bani piata aurolacilor si boschetarilor.

  6. Arata de 1000 de ori mai frumos acum decat cum a fost. Cine s-a nascut in padure n-are decat sa se intoarca in locul natal!

    • Dorele, daca ti-as spune despre gradinile Tuileries, atunci ai avea vreo tresarire? Sau tu „vezi” un anumit fel de padure?

    • Numele DOREL spune totul. Dupa creierul lui putina verdeata si eventual flori reprezinta ceva salbatic; el fiind civilizat ca s-a nascut în piata pe pavaj. Multi cretini în orasul asta.

  7. Probabil urmeaza sa arate ca locurile dedicate executiilor publice din trecut.

  8. Oare ar putea Robu sa nu se contrazica tot la 2 declaratii de presa? Pana acum declara ca plantam acum aduce ghivece pe care nu are bani sa le ingrijeasca, evident. Proiectele anuntate pe net aratau ca in zona vor ramane pomii, sa nu se creada unicul inginer din oras.

  9. RUSINEE….UNDE NU E E OBRAZ E ALTCEVA

  10. Îi propun primarului sa-si mute calabalîcul în mijlocul pietei la vara cînd or fi 40 de grade „ la umbra”. Mare prostie sa nu fiemacar pomi în piata.