TIMISOARA. Desi inca nu a fost infiintata oficial, Administratia Canalului Navigabil Bega a primit deja un sediu.
Alesii locali au votat, intr-o sedinta de consiliu „de indata”, sa acorde acestei regii cladirea in care a functionat sediul Bibliotecii Judetene Timis, pe malul Begai, in cartierul Plopi.
„Eu sper ca de la 1 iunie sa putem sa dam drumul vaporaselor atat pentru transportul public regulat, cat si pentru transport de agrement. Se va scoate in aceasta saptamana, maine, presupun, hotararea de guvern cu infiintarea acestei administratii, apoi e nevoie de putin timp pana se vor si angaja cateva persoane care au sarcina sa adopte regulamentul de navigare pe Bega si sa stabileasca semnalizarea pe canal. Noi vom ajuta aceasta institutie, pentru ca avem inclusiv o viziune asupra modului in care sa fie facuta semnalizarea si noua structura va fi o regie autonoma, nu va pleca de la zero, va avea tot concursul nostru, noi vom fi parteneri de-a lungul timpului, vrem sa fim buni parteneri. Structura va apartine de Ministerul Transporturilor si la fel si finantarea. Noi putem la dispozitie spatiul in regim de comodat, ca sa asiguram cheltuielile minime pentru aceasta regie”, a spus Nicolae Robu, primarul Timisoarei.
Deocamdata, nu se stie exact cine sunt cei care vor fi angajati in cadrul nou-infiintatei structuri.
„Vor fi angajati noi sau angajati detasati, transferati de Ministerul Transporturilor din alte structuri ale sale. In oric caz, nu vor fi de la Ministerul Apelor si Padurilor sau de la Administratia Bazinala de Apa Banat. Nu trebuie neaparat sa angajeze la inceput prin concurs, poate sa detaseze si eu cred ca asta se va intampla. Vor fi detasate anumite persoane din alte structuri ale Ministerului Transporturilor pentru a se putea rezolva aceste doua probleme in regim de urgenta, dupa care sigur ca se vor putea organiza concursuri”, a explicat Nicolae Robu.
Inainte de a da drumul circulatiei vaporaselor pe Bega, de-a lungul canalului mai trebuie montate indicatoare.
„Aceasta structura va trebui sa isi inceapa functionarea, sa adopte regulamentul de navigare si sa stabileasca semnalizarea pe canal. Noi avem si regulament de navigare si o anumita viziune asupra semnalizarii, stabilite in conlucrarea dintre noi si Autoritatea Navala Romana, Capitania Portului Timisoara si prin urmare cred ca rapid vor putea sa fie facute aceste lucruri de catre noua strcutura. Montarea semnalizarii pe Bega nu stiu exact cine o va face, probabil ca structura, ca ea administreaza calea navigabila. Este ceva nou si prin urmare nu stiu exact cum o sa fie”, a mai spus Robu.
Acum, pentru ca cele 7 vaporase cumparate de Primaria Timisoara sa poata circula pe Bega, mai este nevoie doar ca Guvernul sa aprobe proiectul de infiintarea a Regiei Autonome „Administratia Canalului Navigabil Bega” Timis.
Va reamintim, Timisoara risca sa dea banii inapoi Uniunii Europene – 6 milioane de euro – bani cu care a fost finantat proiectul de reabilitare a malurilor Begai, daca pana in 30 iunie vaporasele nu efectueaza curse de transport in comun.
Vaporasele, 7 la numar, au fost achizitionare de Primaria Timisoara in cadrul proiectului european in urma caruia au fost reabilitate malurile Canalului Bega, insa, ca acestea sa si poata circula, conform proiectului, ca transport in comun, este nevoie de introducerea unei noi reglementari la nivel national.
Ambarcatiunile au costat aproximativ 2 milioane de euro, bani proveniti de la bugetul local.
Pareri
Proasta alegere pentru sediul Administratiei Canalului Bega.
Probabil ca neoficial va functiona alaturi de alte institutii cu resort central, in cladirea inchiriata cumva PSD-ului, tot langa Bega.