Administratia Fritz ii pune la plata pe soferii de masini electrice. Incarcarea autoturismelor la cele 16 statii instalate in oras va fi contra cost

TIMISOARA. E mare nevoie de bani in visteria municipalitatii. Dupa ce s-au tot laudat cu sustinerea transportului verde, acum reprezentantii Primariei Timisoara anunta ca, imediat ce vor da in folosinta noile statii de incarcare pentru masini electrice, finantate de Administratia Fondului de Mediu, soferii vor plati pentru utilizarea lor, si ca nu va fi vreo perioada de gratie cum poate si-au inchipuit unii dintre ei.

CITESTE SI: Perchezitii DNA la casa unui fost director din Primaria Timisoara acuzat ca a luat spaga de la o firma de monumente funerare

Reprezentantii municipalitatii au transmis ca soferii de masini electrice vor plati un tarif de aproximativ 1 leu pe kWh pentru a-si alimenta autoturismele cu energie electrica, insa pretul va putea creste oricand.

Printr-un proiect de hotarare, care va fi prezentat plenului consiliului local, se va reglementa utilizarea acestor statii si se vor aproba tarifele aferente. Tariful propus este de 0,8071 lei / kWh fara TVA + 10 % cheltuieli legate de tranzactionarea produselor, servicii de interconectare si comisioane. Rezulta un tarif de 0,8878 lei fara TVA, respectiv 1,0564 lei cu TVA / kWh pentru serviciul de incarcare a vehiculelor electrice in statiile de incarcare cu curent alternativ (AC) si curent continuu (DC). Tariful va fi actualizat ori de cate ori evolutia elementelor de calcul o va impune.

In cazul statiilor de incarcare amplasate in parcarile publice cu plata, tariful pentru serviciul de incarcare a vehiculelor electrice nu include si tariful de parcare„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Investitia pentru montarea statiilor de incarcare a masinilor electrice a fost finantata, in proportie de 90%, prin Administratia Fondului de Mediu. Primaria a cheltuit bani pentru cofinantarea investitiei, dar si pentru serviciile de punere in functiune, iar acum face tot ce poate sa ii recupereze.

Din valoarea totala a incasarilor, 10% raman la prestator si reprezinta costul pentru tranzactionarea produselor, serviciilor de interconectare si comisioanele aferente (sistem bancar, operatori de telefonie mobile, integrator plati, administrare platforma software) prin intermediul aplicatiei ” Smart Charge”„, precizeaza reprezentantii Primariei.

De asemenea, motivarea impunerii unui tarif pentru incarcarea masinilor electrice este si faptul ca numarul acestora a crescut.

Avand in vedere abordarea tot mai larga de catre cetateni a achizitiei vehiculelor electrice motivate de trendul global, precum si de criza combustibililor lichizi ;
Avand in vedere si implicit consumul de energie electrica motivat de cresterea tarifului la energie electrica din ultima perioada;
Avand in vedere raspunsul la adresa nr.SM2022-1074/26.04.2022 de la Serviciul Administrare Retele Publice, privind comunicare tarifului la energia electric care cuprinde energia electrica, distributie accize si alte taxe conform facturilor platite de catre municipalitate catre furnizorul de energie electrica 0,8071 lei / kWh„, scrie in referatul de aprobare a HCL.

Practic, pentru o incarcare, soferii de masini electirce vor plati sume ce pornesc de la 25-30 de lei, in functie de capacitatea bateriei.

Statiile pentru care se va plati incarcarea sunt situate pe bd. I.C. Bratianu, Calea Aradului – str. Cugir, Piata Iancu Huniade, Acad. Alexandru Borza – str. Michelangelo, str. Martin Luther, str. Gheorghe Dima, bd. Take Ionescu, Piața 700, bd. Republicii, bd. Revoluției din 1989, splaiul Nicolae Titulescu, bd. Mihai Viteazul-2 statii, str. Plauțius Andronescu, str. Astrilor (Al. Martir Eugen Nagy), bd. 16 Decembrie 1989 / Calea Sagului.

Statiile de reincarcare au fost anuntate in ianuarie 2019, cand Consiliul Local a aprobat solicitarea de finantare, un studiu de fezabilitate intocmit de Aquatim si donat primariei, dar si punerea la dispozitie a terenurilor aferente celor 16 amplasamente.

La Timisoara au fost inregistrate 2791 de masini electrice, din care 677 sunt actionate full electric si 2114 hibrid.

Proiectul de hotarare urmeaza sa ajunga pe masa consilierilor locali, care vor decide daca il aproba.

Reamintim ca, administratia Fritz a restrans din facilitatile oferite celor care s-au indreptat spre transportul verde. Pentru prima oara, din acest an, soferii de maini hibrid platesc parcarea in oras, singurii care mai beneficiaza de gratuitate fiind cei cu autoturisme full electrice, cu exceptia Zonei Verzi din plin centrul orasului, care a fost dintotdeauna si ramane cu plata pentru orice tip de autoturism la Timisoara.

In Cluj Napoca, alimentarea e gratuita in statiile de reincarcare administrate de primarie si instalate pe bani europeni.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. #revolutiabuneiguvernari: Fritz ii pune la plata pe soferii de masini electrice

    • Vai Nicu, pardon, Nelu, tu proprietar de masina verde esti tare suparat 😀 Troll idiot, probabil ca ai ramas fara tzatza de la care sugeai, dupa plecarea robului.

  2. Dincolo de faptul ca Spitz este un impostor, trebuie sa recunoastem faptul ca nu poti sa oferi gratuitate pentru masini electrice, investitia fiind platita din bugetul local, unde contribuie tot cetateanul.
    Spre exemplu, li se ofera gratuitate in ceea ce priveste parcarea, iar asta cred ca este suficient.
    Si, da, sunt unul dintre acei soferi care este PRO masini electrice si care conduce un hibrid.

    • Prietene, citeste mai intai articolul, apoi da-ti cu parerea! Investita a fost facuta 90% de Administratia Fondului de Mediu, NU de Primaria Timisoara, care a pus cativa firfirei la suma. Apoi cum drac sa incurajezi ceva FARA FACILITATI? Unde ai pomenit tu pe lumea asta succesul unei anumite politici fara niste beneficii? Si un investitor daca vrei sa-l aduci in Timisoara ii dai niste reduceri ori scutiri de impozit, ii rezolvi actele mai repede, FACI CEVA ca sa-l determini sa vina si sa ramana. Or in cazul statiilor alora, da, cand tu n-ai facut aproape nimic pentru ele, mi se parea normal sa dea gratuitate, macar o vreme, ca sa incurajeze cumpararea de masini electrice. Altfel este doar gargara, propaganda de 2 lei, vrajeala… userista, marca donimic fritz. Parerea mea

      • Ce este aia „sa dea gratuitate”? De unde? Are el gratuitati in sertar? NU. Daca ar da gratuitate, ar insemna ca eu, un sarak fara masina electrica sa-ti platesc tie curentul. Asta dupa ce ti-am platit deja aproape 10000 euro subventie (alta aberatie) sa-ti cumperi acea masina electrica. Mai doresti ceva? Cumva spalare gratuita a masinii, garaj gratuit? Te rog spune.

        • statul subventioneaza oricum din start cu 10 mii euro pe BOGAȚII NEAMULUI.🤫
          Doar ăia au avut bani de masini el si plug in.
          acu guvernul mai pompeaza 300mil euro pe statii de încărcare, cum a anjntat Ciucă.
          TOTUL ptr EI, in timp ce norodul stă in ploaie prin statii RATB, fara acoperis.
          Ori autobuze fara AC
          Sunt ptr auto el, dar si ptr ceilalti ECOcetateni mai ales pietoni

      • Parerea ta e retarda. Daca nu da gratuitate o perioada, ii sari in cap si comentezi ca de ce nu e gratis ca sa promoveze vehiculele electrice si hibride. Daca da gratuitate si apoi dupa un timpnbaga contra cost, sari in cap ca ti-au dat momeala ca sa te taxeze mai tarziu. Tu esti cetateanul care nu e niciodata multumit. Vrei totul pe gratis si responsabilitate fix pix. Nesimtitule. Din cauza ta si a altor oameni ca tine e tara asta unde e.

      • Asa e, ne-a facut statii Administratia Fondului de Mediu, cu banii luati din impozitele moldovenilor si oltenilor. Bugetul national il aduc politicienii de acasa, nu e facut din impozite, cu atat mai mari cu cat e regiunea mai dezvoltata.
        Apoi, nu stiu daca ati observat, dar sunt si alte statii de incarcare care sunt gratuite. De pilda cele din parcarile supermarketurilor. Acestea sunt gratuite, nu ca la primarul zgarciob; e drept ca de vreo 2 luni si mai bine nu mai functioneaza, dar asta e complet pe langa discutie. Discutia este despre Fritz, cum ii jefuieste el pe saracii cu masini electrice. Si mai explica si pe ce se duc banii, in loc sa dea o subventie grasa, cum fac primarii „priceputi”.

  3. Vestul e falimentat. Va rog sa va obisnuiti cu acest gand, cu dictatura care urmeaza, daca nu deschideti ochii.

    • Putin tu esti?

      • Ce vi se intampla acum , e doar inceputul .

        • tie nu ti se intampla? esti cumva intr-o bula temporala?

  4. Majoritatea masinilor electrice , parcurg 100 km cu aprox. 15 kw .
    Pt o incarcare rapida costul e de 2,5 lei/kw , in majoritatea statiilor de incarcare din Bucuresti , scazand pana la 1,5 lei/kw la un ciclu de incarcare de cateva ore bune .
    Revenind 15kw ori 2,5 lei/KW =37,5 lei pt 100 km parcursi .
    La un diesel performant dupa 2020 an de fabricatie cu un consum de 4,5l/100km costul e 4,5l ori 9 lei =40,5 lei
    Deci mai ieftin la full electric , la suta de km , cu 3 lei .
    Pretul unei masini electrice e minim dublu fata de o masina cu motor termic , cu tot cu subventiile de la guvern .
    Apoi acumulatorul are o durata de viata limitata , de exemplu Dacia Spring ofera garantie 120.000 km pt acumulator .
    Sa mai adaugam ca infrastructura din Romania , nu-ti permite inca 10 ani de acum incolo sa mergi fara griji de la Timisoara la Bucuresti .

    • Ca dezavantaj , ce face cel care locuieste la bloc si cea mai apropiata statie de el e la 1 km .

    • pretul e dublu daca compari una electrica noua, cu un cotet sh din germania.

      • Nu.
        Hyundai Kona , motor termic , aprox 20.000 e
        Hyundai Kona , electric , aprox 40.000 e

    • Iata alt calcul: Te muti cu curentul la Hidroelectrica, iti incarci masina acasa cu 0,65 lei/ kwh nu cu 3,5 lei cum ai dat exemplu. Ei? Cum este cu dieselul?

      • Exemplul era cu 2,5 lei/kw , la incarcarea rapida .
        Apoi 0,65 lei/kw este pt un consum social de sub 100 kw/luna .
        La max 300 kw pe luna pretul subventionat e de 0,8 lei/kw .
        Este clar ca atunci cand incarc acasa o masina electrica , nu ma mai incadrez la pret subventionat , cel de max 300kw/luna cu 0,8 lei/kw , probabil ajung la 1000 kw/luna .
        Daca distribuitorul meu de curent are pretul de 2 lei/ kw daca depasesc cei 300kw/luna ?
        Deci ?
        Mai e rentabila o masina electrica ???

        • Nu este adevarat. La Hidroelectrica pretul este de 0,65 lei/Kwh indiferent de consum. Este pretul normal, nu este nici subventionat nici rationalizat nici social.

  5. Timisoara oras LGBT+ !!

  6. Pai ^i incurajeaza. Maresc pretu la benzina si impozitele pentru masinile pe benzina.

  7. Si care e problema ? Vreti totul gratis ? ia mai si platiti ! Este discriminare ca unii sa beneficieze de gratuitati si altii nu (pana la urma se plateste curentul , nu e gratis. Si plata se face si din contributiile mele si ale altora la bugetul primariei)

    • Cele 16 stații de reîncărcare au fost proiectate și montate de o companie din București, fondată de un fost candidat al USRPLUS la Consiliul Local al Sectorului 1, numit în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale de Iluminat Public București. Societatea angajată de primăria condusă de Dominic Fritz, de la USR, a mai încheiat contracte similare atât la Satu Mare, cât și la Călărași.

      • Excelent, poate ca daca au fost instalate de firme agreate de USR or sa si functioneze. Pentru detalii, vedeti pozele cu podul facut de pesedisti.

  8. Investiția de 90%, este făcută de Primărie? Alte orașe de ce au oferit gratuit același tip de stații?(Oradea…)dacă nu 2, cel puțin 1 an era benefic sa fie gratuitate …păcat!

    • Muta-te la Oradia wtf caci voi asa ai spuneti nu se aude E -ul ci I la fel si la cafea ..apropos sa descoperit apa calda la oradia?
      utuva in gura de milogii pe lovelele mele vreti sa va dati voi cu dildo-urile voastre de masini?
      platiti si nu va mai milogiti
      ia un al doilea job daca nu iti ajung bani

      • simt o doza de frustrare in comentariul tau

  9. Super tare,

    Nu ar fi ok sa fie gratuit din multe puncte de vedere.
    Costul este unul foarte bun. Deci e o masura care sprijina masinile electrice.

  10. La plată cu posesorii de cotețe electrice!

  11. dar de ce trebuie sa mearga gratis cei cu electrice ? dupa ce ca le da statul o caruta de bani sa isi ia masina, ii scuteste de taxe si impozite, le face parcari speciale peste tot, sa alimenteze tot pe banii nostri ? mai ales ca foarte multi fac Uber, taxi si practic incaseaza bani pentru ca circula ?

    • ppPentru ca ei sunt generatia de progresisti obisnuiti sa traiasca pe spatele altora gen parintii,bunicii.stat.etc
      ia mai dai in kkt sa plateasca jegosi de sa ramana fara bani de chirie
      o adunatura de milogi

  12. Inca nu pot sa inteleg cum a putut fi votat ca primar. Au pus timpark peste tot si intre blocuri fara sa iti garanteze locul de parcare si cate altele, ce sa mai zic ce murdar e orasul, dar vad ca nimeni nu zice nimic, treaba fiecaruia ca accepta dar Fritz o sa va f..a nu gluma

    • pai cum sa-ti garanteze locul? :)) daca e altul mai bogat ca tine si are 4 masini, ar trebui sa-i garanteze si lui?

    • La mata pe ulitza in cra cra iova ai destul loc ..marsh la cracraiova

  13. votati PSD si va da curent gratis

  14. Inteleg ca devine la moda sa ai electrica, dar dupa ce statul iti da 10k Euro sa ti-o cumperi, nu esti in stare nici sa o incarci? Plus ca parcarea e gratis in timpul cat ti-o incarci, spre deosebire de cei cu motoare pe combustibili fosili, care trebuie sa plateasca. Apoi scutiri de taxe, de impozite. Ce mai vreti?
    Dar va veni vremea cand cele electrice vor ajunge sa reprezinte 10-20% din parcul auto si atunci vor incepe taxarile: pe locuri de parcare, in impozite, taxe – exact cat la cele clasice (se va merge treptat, dar tot la aceleasi taxe se va ajunge). Sau ce credeati, ca veti ramane cu gratuitati in veci? Credeati ca statul va renunta pur si simplu la toate taxele pe care le poate incasa din noile masini electrice, cand acestea vor inlocui clasicele? NU!
    Veti vedea cat va costa 1 kW – nu va fi ieftin, chiar daca ajungem sa producem toata energia din hidrocentrale si eoliene – ca sa numesc doua surse de energie verde.
    Apoi surpriza suprema: schimbarea setului de baterii. Peste 5-10 ani, cand vor incepe sa se schimbe baterii pe scara larga, isi vor da seama ecologistii si politicienii ca in baterii sunt sute de kg de substante mult mai poluante pentru mediu decat ar fi fost noxele emise de orice auto pe banzina sau diesel in acesti 5-10 ani – desi sunt sigur ca ei stiu de acum, dar fac pe prostii. Si ghice ce? Taxare, taxare, taxare.
    Astea sunt doar cateva presupuneri, dar dupa cum se misca lucrurile la Bruxelles (ex: o noua taxa pe amprenta de CO2 pentru fiecare cetatean UE incepand cu 2027), cred ca lucrurile vor sta mult mai rau.

  15. Tineri liberali vor gratis la fel cum au primit și teren pt case, de aia sunt așa supărați pe aici. La munca cu voi paraziților

    • Iar tinerii USR vor contracte de la sefu donimic. La munca cu voi , parazitilor.

  16. Este normal sa se plateasca incarcarea pentru ca altfel factura de curent ar fi platita de toti cetatenii. Problema apare cand e vorba de cheltuirea banilor. Probabil se va finanta un studiu pentru a numara frunzele copacilor din fata imobilelor cu numar impar…

  17. Vreți pomana , rămâneți în Craiova. Acolo da olguta gratis tot. Tot nu înțeleg de ce ați venit în tm .

  18. Toate aceste facilitati mai exista pana cand sunt destui posesori de masini electrice. Apoi vor incepe cu impozitarea (probabil in functie de valoare masinii), taxe si altele