TIMISOARA. Primaria Timisoara a tot marit suma, dar a ratat, rand pe rand, licitatiile pentru ca nu au fost depuse oferte de catre firmele interesate.
Ultima majorare a fost de la 17 la 22 de milioane de euro, iar acum administratia Fritz face o… propunere de aproape 25 de milioane de euro pentru viitorul stadion pe structura metalica, de tip lego, din Calea Buziasului si relanseaza licitatia. Aceasta, chiar daca la actualizarea noilor preturi din Devizul General, aprobata in Consiliul Local la inceputul lunii august, costurile estimate se ridicau la aproximativ 28 de milioane de euro.
Firmele interesate de noul contract, de 102.252.657 lei fara TVA, adica aproape 25 de milioane de euro cu TVA, ca sa faca arena, isi pot depune ofertele pana in 31 octombrie.
Va reamintim, in decembrie anul trecut, Primaria Timisoara lansa prima licitatie pentru construirea stadionului pe structura metalica din zona Buziasului. In februarie, la termenul limita de depunere a ofertelor insa avea sa anuleze procedura intrucat firmele interesate n-au depus toate documentele necesare conform fisei din SICAP pentru validarea pretului final.
Dupa aceasta ratare, administratia Fritz a crescut suma, de la 73.366.993 lei fara TVA la 92.326.458 lei fara TVA, adica de la aproximativ 17 milioane de euro cu TVA la aproape 22 de milioane de euro cu TVA, si a lansat o noua licitatie, in mai, pentru gasirea unui constructor.
„Din pacate, din 11 societati interesate de proiect, nu a fost depusa nicio oferta pentru constructia stadionului municipal de tip „lego.
Motivele invocate au fost legate de pretul variabil al materiei prime, de lipsa acesteia in conditiile razboiului de la granita, a evolutiei economiei mondiale. Sunt dezamagit pentru ca am sperat mult in constructia acestui obiectiv pe care mi l-am dorit foarte mult„, anunta acum doua luni, viceprimarul Cosmin Tabara, la incheierea ultimei proceduri de licitare din 18 iulie.
Acum, odata ce suma estimata va creste consistent, Primaria a lansat o a treia licitatie pentru construirea acestui stadion, pentru care primele planuri au fost facute inca din 2018.
Conform planurilor, stadionul e prevazut sa ocupe o suprafata de peste 9000 de mp si sa aiba minimum 9.000 de locuri. 508 dintre ele vor fi la sectiunea VIP, iar alte 102 locuri vor fi la loje. De asemenea, langa stadion urmeaza sa fie amenajat un parc cu loc de joaca si o parcare.
Acesta va avea fundatia din beton si structura metalica si va fi de categoria 4, in conformitate cu cerintele UEFA si IFAB (International Football Association Board). Pentru acoperirea stadionului vor fi folosite membrane tensionate – structuri usoare din materiale compozite, pentru a obtine o iluminare naturala datorita proprietatilor specifice membranei.
Ar trebui sa fie gata in 3 ani si 3 luni de la momentul ordinului de incepere a lucrarilor.
Pareri
Huuooo ce atatea investiti !!
Tabara de vina e fata ta + se gandesc ca trebuie sa cotizeze la voi si mai bine o lasa balta .
ma…nu rezolvati prima data transportul si termoficarea…ca nu mi se pare ca santem ca’n vest cu astea….pe urma bine si cu fotbalul….
Dupa aceea se va „importa” și ,apoi sustine financiar o echipă de liga 1-a (2 an cca 100.000.000 lei).
O nimica toată!
Ar fi mai interesantă construcția celor 2 – 3 parcări sub/supraterane (4 – 6) etaje in centru + vecinătăți dar nu in interes de afaceri oculte, ci ptr cetățenii Timișoarei
Daca nu , noi proștii vom avea de a face cu noi scumpiri la parcări (alta afacere) restricții de circulatie s.a.m.d.
Apropo, este „cineva”, oficial, interesat sa facă publice zecile de studii de fezabilitate – cu analiză completă a eficienței – din ultimii 15 – 20 de ani?
Raspuns categoric NU!