ADMITERE 2013 in Universitatile din Timisoara! Unde se tine cont doar de nota de la Bacalaureat, unde se da examen? Vezi cate locuri sunt la facultati, cu si fara taxa, la Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara si Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului

In institutiile de invatamant superior de stat, din Timisoara, la invatamantul de zi sunt disponibile in acest an aproape 10.000 de locuri pentru cei care vor sa devina studenti, odata ce au trecut hopul Bacalaureatului.

La Universitatea „Politehnica” din Timisoara, in sesiunea de admitere din aceasta vara sunt disponibie 56 de specializari, in cele 10 facultati.

Admiterea se face pe baza probelor de verificare a cunostintelor/abilitatilor sau pe baza de dosare. Oferta pentru anul universitar 2013 – 2014 cuprinde 2200 locuri fara taxa si 880 locuri cu taxa.

Candidatii se pot inscrie in perioada 15 – 19 iulie, la sediile facultatilor.
Concursul de admitere va avea loc in data de 23 iulie la toate specializarile, cu exceptia celor de la Facultatea de Arhitectura, unde concursul va avea loc in perioada 22 – 23 iulie pentru specializarea Arhitectura, respectiv in data de 24 iulie pentru specializarea Mobilier si Amenajari Interioare.

La Facultatea de Arhitectura sunt disponibile 95 de locuri fara taxa si  35 cu taxa iar admiterea se face pe baza probelor de verificare a cunostiintelor. La Facultatea de Automatica si Calculatoare sunt    350 de locuri bugetate si    140 cu taxa, iar admiterea se face tot pe baza   probelor de verificare a cunostiintelor. Pe baza dosarului se poate intra la Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului (145  de locuri bugetate si 50 cu taxa), la Facultatea de Constructii (345 de locuri bugetate si 100 cu taxa), la Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica (170 locuri bugetate si 70 cu taxa), Facultatea de Mecanica (405 locuri bugetate, 170 cu taxa), Facultatea de Management in Productie si Transporturi (180 locuri bugetate si 40 cu taxa),  Facultatea de Mecanica (405 bugetate si   170 cu taxa),  Facultatea de Stiinte ale Comunicarii (65 locuri bugetate, 40 cu taxa) si la Facultatea de Inginerie din Hunedoara (180 locuri fara taxa, 75 cu taxa). Probe de verificare a cunostintelor pentru admitere se mai sustin la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii ( 265 locuri bugetate si 160 cu taxa).

Inscrierea candidatilor se poate face si online, urmand pasii descrisi pe la www.upt.ro, sectiunea Admitere 2013.

Mai multe detalii pot fi gasite AICI

UPT se numara printre putinele universitati din tara care ofera cazare tuturor studentilor sai, netimisoreni, in cele 16 camine studentesti (peste 5000 de locuri de cazare) proaspat renovate. Servirea mesei se poate face in restaurantele studentesti, la preturi preferentiale.

Studentii UPT isi desfasoara orele de educatie fizica si activitati recreative in cadrul a doua baze sportive cu dotari de ultima ora: doua bazine de inot semiolimpice, unul acoperit si unul descoperit; terenuri acoperite si descoperite de fotbal, tenis, volei, handbal, pista de atletism; sali de forta si fitness. Accesul la bazele sportive este gratuit pentru studenti. De asemenea, studentii UPT beneficiaza de gratuitate pe transportul in comun din Timisoara.

Universitatea „Politehnica” din Timisoara este singura universitate de cercetare avansata si educatie din Vestul Romaniei. Pregatirea oferita permite absolventilor sa faca fata cu succes cerintelor actuale ale pietei fortei de munca din tara si strainatate.

La Universitatea de Vest din Timisoara sunt disponibile, in acest an 5833 de locuri la ciclul licenta, in cadrul celor 11 facultati si mai mult de 70 de specializari. Facultatile din cadrul Universitatii sunt:

•    Facultatea de Arte si Design – 340 de locuri, din care 236 cu taxa.
•    Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie – 322 de locuri, din care 155 cu taxa
•    Facultatea de Drept si stiinte Administrative – 560 de locuri, din care 450 cu taxa
•    Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor – 1678 de locuri, din care 1142 cu taxa
•    Facultatea de Educatie Fizica si Sport – 172 de locuri, din care 85 cu taxa
•    Facultatea de Fizica – 117 locuri, din care 48 cu taxa
•    Facultatea de Litere, Istorie si Teologie – 588 de locuri, din care 268 cu taxa
•    Facultatea de Matematica si Informatica – 638 de locuri, din care 440 cu taxa
•    Facultatea de Muzica – 77 de locuri, din care 3 cu taxa
•    Facultatea de Sociologie si Psihologie – 786 de locuri, din care 571 cu taxa
•    Facultatea de stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii – 510 locuri, din care 300 cu taxa

Pe langa utilizarea mediei de la Bacalureat, fiecare facultate a introdus probe specifice de admitere.  Acestea constau in examen scris, interviu, realizarea unui portofoliu sau a unei mape de lucrari, sustinerea unei probe practice sau redactarea unui eseu, in functie de profilul fiecarei specializari.

De exemplu, pentru studiile universitare organizate intr-o limba straina, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica, eliminatorie, notata cu admis/respins. Proba de competenta lingvistica poate fi echivalata cu detinerea unui atestat de competenta lingvistica in conformitate cu metodologia elaborata de fiecare facultate. De asemenea probele practice pentru testarea capacitatilor artistice sau sportive sunt eliminatorii si se vor nota cu admis/respins

“Examenul de admitere in ciclul de studii universitare de licenta poate consta in proba / probe scrisa / scrise sau / si orala / orale pentru testarea cunostintelor si a capacitatilor cognitive. Pentru testarea capacitatilor artistice sau sportive examenul de admitere in ciclul de studii universitare de licenta va contine obligatoriu si o proba practica eliminatorie, sustinuta anterior celorlalte probe. De asemenea, pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, dar nu pot fi luate in calcul mediile sau notele din anii de studii.” se arata in regulamentul de desfasurare pentru admiterea la Universitatea de Vest

Vezi AICI ce probe presupune admiterea la fiecare dintre facultatiile din cadrul Universitatii de Vest

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” candidatii mai pot completa, pana in 19 iulie, fisele on line pentru admitere. Dupa completarea fisei de inscriere, candidatii vor primi un e-mail de confirmare a inregistrarii fisei, lista documentelor necesare pentru dosarul de inscriere si un text prin care se detaliaza pasii urmatori cu privire la inscrierea la facultate, perioada, locatie, telefon de contact pentru informatii suplimentare, precum si detalii privind depunerea dosarelor.

Aici sunt disponibile 580 de locuri bugetate si 420 cu taxa.  Mai precis, la Facultatea de Medicina sunt 415 locuri bugetate si 220 cu taxa, la Medicina Dentara sunt 85 de locuri bugetate si 105 cu taxa, iar la Facultatea de Farmacie sunt disponibile 80 de locuri bugetate si  95 cu taxa.

In functie de facultate si de specializare, probele examenului de admitere sunt diferite. Astfel:

•    La specializarile Tehnica Dentara si Asistenta de profilaxie stomatologica din cadrul facultatii de Medicina Dentara admiterea se desfasoara, prin concurs de dosare, pe baza mediei de la bacalaureat, respectiv pe baza notei probelor practice (probe de indemanare). Aceste probe practice constau, de exemplu, in confectionarea de rulouri de vata, confectionarea de comprese din fesi de tifon (tehnica Jackson),  modelarea de rulouri din plastelina,  modelarea de linguri de amprenta din plastelina (modele de gips cu arcade dentare) sau realizarea unor replici din sarma a unor figuri plane desenate pe o hartie. La aceiasi Facultate, la specializarea Medicina Dentara se da examen scris, tip grila.
•    La Facultatea de Medicina admiterea la specializarile Asistenta medicala generala, Radiologie si imagistica, Nutritie si dietetica se face exclusiv pe baza mediei la bacalaureat, in timp ce la specializarea medicina media generala de admitere se face prin insumarea punctelor obtinute la fiecare proba, la care se adauga un punct din oficiu
•    La Facultatea de Farmacie admiterea se face tot pe baza de examen, exceptie facand specializarea Asistenta de Farmacie unde se intra pe baza mediei de la Bacalaureat.

Vezi AICI regulamentul concursului de admitere la Universitatea de Medicina si Farmacie.

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului inscrierile incep din 15 iulie si se termina in 29 iulie.

Aici sunt diponibile, la zi, in cele 5 facultati, 1390 de locuri, dintre care 628 bugetate, iar restul cu taxa. La Facultatea de Agricultura sunt 450 de locuri, la Horticultura si Silvicultura – 245, la Management Agricol – 160, la Medicina Veterinara – 180, la Tehnologia Produselor Alimentare –  210 iar la Zootehnie si Biotehnologii  – 190.

Criteriul de admitere il reprezinta media de promovare a examenului de Bacalaureat, iar ca si criteriu de departajare in situatia mediilor egale – nota de la limba romana scris sau matematica (de la Bacalaureat).

Vezi AICI regulamentul de admitere la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.