Admitere liceu 2014: Ce trebuie sa stii despre completarea fiselor si repartizarea computerizata

Chiar daca probele de la Evaluarea Nationala s-au incheiat iar rezultatele final au fost afisate, emotiile nu se incheie pentru elevii care se pregatesc sa intre in clasa a IX-a. Etapa completarii fiselor de inscriere necesita multa atentie ia o simpla gresala il poate costa pe elev locul la profilul dorit sau chiar intrarea la un liceu bun.

Iata cateva reguli pentru completarea corecta a fisei de inscriere, conform realitatea.net:

Completarea optiunilor pe fisa de admitere se face in ordinea preferintelor candidatilor.

Completeaza pe primele locuri optiunile pe care le doresti cel mai mult, chiar daca nu esti sigur ca media iti permite sa intri la aceste optiuni. Nu vei fi dezavantajat.

Continua cu optiuni care ti-ar placea, apoi optiuni la care nu te-ar deranja sa fii repartizat.

Incheie cu optiunile cele mai putin dorite, dar pe care trebuie sa le enumeri pe fisa, pentru siguranta. Este preferabil sa intri la un liceu care nu iti place decât sa nu intri deloc !

Nu completa o optiune nedorita inaintea unei optiuni dorite! Prima optiune este si prima luata in considerare pentru fiecare elev.

Tine cont de mediile de admitere din anii precedenti pentru a calcula sansele de intrare la fiecare dintre optiunile exprimate.

Completarea unui numar mare de optiuni pe fisa de admitere NU iti poate dauna in nici un fel–oricum intri la prima optiune a ta la care mai sunt locuri.

In schimb, un numar prea mic de optiuni iti poate diminua serios sansele de a fi admis! Exista riscul de a nu avea o medie suficient de buna pentru nici una din optiunile exprimate. Nu exista nici un “numar magic” de optiuni care trebuie completate pe fisa: important este ca acest numar sa fie suficient de mare ca sa permita repartizarea si sa fie ordonate – de la cea mai dezirabila la cea mai putin dezirabila.

Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul putin mai mari, un motiv in plus pentru a completa cât mai multe optiuni pe fisa! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din optiuni sa fie mult mai mare decât anii trecuti, la fel cum este posibil sa fie mai mica. Mediile anilor trecuti sunt orientative.

Validarea fiselor este o operatiune simpla, dar obligatorie pentru toti candidatii – eventualele greseli aparute in transcrierea mediilor din cataloagele scolare pe fisa de optiuni, in completarea numelui candidatului sau scrierea neciteata a codurilor liceelor pot cauza neplaceri. Computerul “nu stie” ca un elev a completat codul 115 dar de fapt il intereseaza specializarea cu numarul 151, sau ca media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55 !

Pentru a evita neplacerile cauzate de transcrierea gresita a datelor de pe fisa, procedura necesita tiparirea fiselor asa cum au fost introduse ele in baza de date. Fisa astfel tiparita, numita “fisa martor” se transmite la scoala de provenienta. in cele câteva zile ramase intre introducerea fisei in computer si data limita, dirigintii sunt cei care convoaca la scoala toti elevii insotiti de parinti, care verifica optiune cu optiune corespondenta fisei de martor cu fisa originala, semnând pentru conformitate.

Neconcordantele intre fisa completata si fisa martor trebuie semnalate imediat conducerii scolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corectia.

intre momentul validarii fisei si repartizarea computerizata, fisele sunt centralizate in bazele de date judetene si de aici in baza de date nationala de la Ministerul Educatiei Nationale. Dupa verificari multiple si corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.