Admiterea la facultate doar pe baza notelor obtinute la Bacalaureat: preuniversitarul si universitarul spun: DA!

In sfarsit se face curatenie! Asta spun in cor, viitori absolventi, directori de licee si rectori de universitati. Cu totii se refera la ordinul ministrului educatiei prin care admiterea in facultate se face numai pe baza unui examen sau pe baza notelor obtinute la bacalaurat. Examenul national, mult criticat si laudat totodata anul trecut, are rolul unui arbitru obiectiv si impartial. Cine invata, are parte (de note bune). Cine are parte, are carte. Universitara. La un loc mai caldut, fara taxa, cu bursa, cazare asigurata. Acestea sunt mizele Ordinului MECTS nr. 3.313/ 2012 – cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2012-2013.

Ministrul Catalin Baba a precizat, in ceea ce priveste introducerea examenului de admitere sau a admiterii pe baza de dosar, dar fara a se lua in considerare notele din cei patru ani de liceu: „Incurajam reintroducerea unor probe scrise sau orale la admitere in universitate. De asemenea, intrucat a existat un bacalaureat riguros, iar in acest an dorim unul la fel, universitatile se pot baza pe notele de la acest examen. Ordinul interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu drept criteriu de admitere, pentru ca exista diferente mari de notare de la un liceu la altul. Ne bazam pe un bacalaureat corect, a carui notare este identica in toate unitatile de invatamant„.

Ierarhic, de la ministru, la elevul de clasa a XII-a, sentimentul unei admiteri mai corecte decat in anii trecuti se afla pe un curent favorabil. „Masura luata de Ministerul Educatiei este una buna in ideea in care elevii ce provin din licee cu valori diferite au acum sanse obiective sa fie admisi la facultate. La admiterea din vara se va tine cont numai de examenul de bacalaureat. Pana la urma, nu intrarea la o facultate este pusa in pericol, pentru ca locuri sunt pentru toti, ci ierarhizarea candidatilor: cei cu medii mari au acces la locurile fara taxa, la burse, la locuri in camin”, ne spune Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara. El recunoaste ca institutia pe care o conduce nu va organiza examen de admitere in aceasta vara, iar media se va calcula intre media obtinuta la examenul de bacalaureat, in proportie de 75% si nota obtinuta la o disciplina de la examenul national (matematica, limba romana, economie etc.), in functie de facultatea la care se inscrie candidatul, in proportie de 25%.

Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, singura din capitala Banatului aflata I primul esalon academic universitar din tara, sustine ca masura luata de MEC este corecta, dar a aparut putin cam tarziu. Rigoarea unui bacalaureat unic, face ca nivelul de cunostinte al fiecarul absolvent sa fie corect apreciat, sustine acesta. In ceea ce priveste admiterea la UPT, la mai multe domenii vor fi organizate examene scrise: Arhitectura, Electronica si Telecomunicatii si Automatica si Calculatoare. In acest caz, media de admitere va insemna 80% rezultatul la examenul scris si 20% bacalaureatului. La celelalte domenii, media va fi obtinuta din cea a examenului national si cea a unei singure discipline de la bacalaureat, in proportie egala.

Elevii sunt de acord

Si directorii se bucura de aparitia acestui ordin de ministru. „Este o masura binevenita. Consideram ca reintroducerea examenului de admitere in institutiile de invatamant superior va permite o mai riguroasa selectie a absolventilor de liceu. Va creste si performanta si calitatea studentului, precum si a elevilor de liceu. Ne-am bucura daca Ministerul Educatiei ar avea in vedere si introducerea unui examen de admitere in liceu”, a precizat Milin Tihomir, directorul Colegiului National a„C.D. Loga” din Timisoara.

 Ce spun elevii
 Anca Lazca: Cred ca este foarte bine ca cei care doresc sa urmeze o facultate sa aiba cunostinte minime in domeniul pe care doresc sa se specializeze la facultate.
 Nicoleta Iustila: Cred ca este o masura corecta intrucat admiterea la universitate inseamna o pregatire mai buna pentru facultate, iar examenul de bacalaureat da sanse mai mari celor care invata mai mult.
 Manuela Belcea: Cred ca sunt foarte necesare aceste examene pentru ca se face o diferentiere intre absolventii (si, implicit, studentii) ce vor sa profeseze in domeniul in care au obtinut o diploma si cei care doresc doar un act – diploma. Examenul de admitere reprezinta o prima diferentiere intre interesele studentilor.
 Vlad Ungar: Regulile jocului trebuie bine punctate de la inceput. Sunt de acord si mi se pare o masura constructiva cu conditia ca materiile de admitere in universitate sa fie anuntate cu un an universitar inainte si, in acelasi timp, locurile de la fiecare facultate, pe specializari sa fie bine stiute, astfel ca absolventii de liceu sa stie spre ce sa se orienteze.
Roxana Szogi: Sunt de acord cu MEC. Introducerea admiterii in facultate va promova adevaratele valori, iar in acest fel se va face o evaluare obiectiva. Trebuia ca acest ordin de ministru sa apara cu mai mult timp in urma ca elevii sa aiba timp sa se obisnuiasca cu ideea importantei examenului de bacalureat si a celui de admitere in facultate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asa trebuia sa se faca de mult, in sfarsit s-au mai desteptat sia stia. In Romania sunt copii destepti dar nu mai sunt apreciati pt ca invatamantul a devenit din ce in ce mai slab, universitatile sunt fabrici de bani si de diplome

  2. eu nu sunt de acord cu chestia asta si sa va spun de ce… eu sunt in clasa a 12-a dintr-un liceu de arte la plastica [desen] si doresc sa dau la o universitate la biologie si protectia mediului si tin sa precizez ca noua ni sa scos din materii din clasa a 10-a si anume: biologia,muzica,mate,chimie,fizica. Ce e de facut??cum dau eu examenul ala daca am facut doar 2 ani biologia???Ar trebui sa fie o exceptie pentru cei din lantul vocativ. Sa va fie rusine bai ministri ai nimicului,va jucati cu educatia in romania,ba bagati 9 clase la gimnaziu,ba mutati data de incepere a cursurilor,ba avem examen ba teze nationale..rusine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. nu mi se pare ok sa fie asa… macar trebuia sa se dea legea asta mai de mult acum 4 ani sa nu invete unii pt medii mari care i-ar putea ajuta la facultate.. adica, cel putin eu am tras astia 4 ani pt medii mari si acum nu vor mai conta deloc… porcarie totala..tara de nimic !!!!!!!!!!!