Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri dimineata, ca Adrian Sarbu sa fie arestat preventiv, acesta fiind acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si instigare la delapidare, in dosarul Mediafax.
Decizia a fost luata dupa mai multe ore de dezbatere, la cererea Parchetului ICCJ, si nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs in 24 de ore.
Avocata Liana Petrovici, acuzata de complicitate la spalare de bani in acelasi dosar si retinuta marti, va fi plasata sub control judiciar, tot ca urmare a deciziei magistratilor de la Curtea de Apel.
Adrian Sarbu a fost retinut, luni seara, pentru 24 de ore, el fiind ridicat de catre anchetatori de la sediul Mediafax, unde tocmai avusese o scurta discutie cu Marian Vanghelie.
Sarbu a fost prezentat instantei, marti, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Fostul patron al Pro TV a fost adus cu o duba la Parchetul General, pentru a fi audiat. Marti seara, la ora 20.30, a expirat ordonanta pentru retinerea acestuia.
Tot marti, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a transmis de ce patronul Mediafax Group ar trebui sa fie arestat, dupa ce a fost retinut pentru 24 de ore: „A afirmat in mod constant ca nu este dispus sa plateasca taxe la stat si s-a aratat interesat de gasirea unor modalitati concrete de evitare a acestora”.
„Ce vreti sa stiti? Hai sa va spun care e treaba, totul e o fabricatie, acuzatiile sunt ridicole”, le-a spus Sarbu jurnalistilor, luni seara, aratand catusele la iesirea din sediul Parchetului General.
In acest caz, patronul Mediafax Group a spus ca dosarul este fabricat la comanda lui Victor Ponta si Sebastian Ghita: „Cazul Mediafax – Adrian Sarbu, fabricat la comanda lui Pontaghita si a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gandul, Ziarul Financiar, institutii media pe care le-am construit in ultimii 25 de ani si pe care le-am mentinut independente politic”.
De asemenea, a mentionat ca acest caz este unul „tipic de terorism de stat asupra unor institutii media impinse spre lichidare sau vanzare catre grupuri de interese politice, caz prezentat publicului drept o glorioasa actiune anti-evaziune si spalare de bani”.
Dosarul Mediafax
In dosarul Mediafax, mai multe persoane, angajati ai companiei, au fost arestate la sfarsitul anului trecut. 30 de persoane sunt cercetate in acest dosar si 11 au fost arestate.
Mai multi angajati ai Mediafax au fost acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani. Procurorii au sustinut ca acestia au creat un sistem de firme-fantoma, prin care au prejudiciat statul cu peste 3,7 milioane de euro, din taxe si impozite neplatite.
Astfel, acestia au creat si aplicat o schema de sustragere de la plata taxelor si impozitelor, implicand constituirea unor societati fantoma pe numele unor persoane lipsite de posibilitati materiale, profitand tocmai de situatia acestora, societati ce au fost antrenate in circuitul comercial astfel alcatuit.
Procurorii mai sustineau ca in acest fel compania era protejata, responsabilitatea platii taxelor si impozitelor fiind transferata in sarcina celorlalte societati, impotriva carora se declansau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor si executare silita a acestora, proceduri inutile, deoarece nu detineau in patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.