TIMISOARA. Timisoara si imprejurimile sale constituie o tinta atractiva pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare. Dornici de aer curat, de liniste si spatiu, timisorenii continua sa migreze spre comunele din jur, unde proprietatile sunt tot mai cautate si tot mai scumpe.
La un pret mediu de 1.200 de euro pe mp util pentru un apartament, indiferent de anul constructiei, Timisoara se situeaza, potrivit datelor Imobiliare.ro si Analize Imobiliare, pe locul al treilea intr-un clasament national, dupa Cluj-Napoca (1.560 de euro pe metru patrat util) si Bucuresti (1.320 de euro pe metru patrat util).
Statisticile Agentiiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara arata ca in primul trimestru al anului 2019, in Timis a avut loc o scadere similara de 24% a numarului de tranzactii imobiliare, de la 8.685 la 6.572 de asemenea operatiuni. Insa, spre deosebire de alte judete, in Timis tranzactiile cu terenuri au fost, de departe, cele mai numeroase – ceea ce ilustreaza mentinerea unui apetit ridicat pentru constructii. Or, majoritatea se afla in comunele din jurul Timisoarei. Astfel, in primul trimestru din 2019 terenurile extravilane au facut obiectul a 2.064 de contracte, acestea fiind urmate, ca pondere, de tranzactiile cu terenuri intravilane fara constructii, in numar de 1.800. Pe de alta parte, achizitiile de unitati individuale si cele de terenuri intravilane cu constructii se situeaza la egalitate, cu un total de cate 1.354 de tranzactii incheiate.
Livrarile de locuinte noi, pe plus in ultimii 5 ani
In ceea ce priveste constructiile de locuinte la nivel de judet, estimarile Analize Imobiliare pentru 2018 vizeaza atingerea unui total de 4.220 de unitati finalizate – in crestere de la nivelul de 4.020 de locuinte predate in 2017, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). De mentionat este ca, in ultimii cinci ani, volumul locuintelor finalizate in Timis s-a inscris pe un trend continuu crescator, cifrandu-se la 2.187 de unitati in 2014, la 2.852 in 2015 si, respectiv, la 3.691 in 2016.
Datele din ultimii ani releva un interes deosebit pentru constructia de locuinte nu doar in Timisoara, ci si in localitatile limitrofe. Astfel, in anul 2017 numarul locuintelor finalizate in Dumbravita si Giroc l-a depasit pe al celor livrate in Timisoara, situandu-se la 1.269 si, respectiv, 982 de unitati locative, fata de 626. Spre comparatie, in anul 2012 in Dumbravita erau finalizate doar 217 locuinte, in Giroc 287, iar in Timisoara 413.
Cele mai cautate zone din Timisoara
Cele mai cautate zone din Timisoara sunt Medicina – Take Ionescu, Complex Studentesc, Dacia-Circumvalatiunii si Torontalului – Bucovinei. Cele mai mari preturi sunt practicate in zona Medicinei (1.510 euro pe metru patrat), Complex Studentesc si Dacia – Circumvalatiunii (1.300 de euro pe metru patrat), iar cele mai accesibile cartiere sunt Torontalului (1.200 de euro pe metru patrat), Girocului (1.190 de euro pe metru patrat), Bucovinei (1.180 de euro pe metru patrat) si sagului (1.160 de euro pe metru patrat).
Mai trebuie spus ca oferta de locuinte spre inchiriere in Timisoara s-a majorat cu 97%.
Pareri
Povesti de adormit copii. In Dumbrăvița sunt probleme cu apa potabilă, cu canalizarea,cu energia…Să din serioși.
si totusi, nu m-as mai muta inapoi la bloc
Sunt avantaje si dezavantaje la sat, dar „mai putina poluare” nu cred ca e printre avantaje, mai ales pe strazile neasfaltate, unde mananci zilnic un pumn de nisip din aer. Apoi e tare frumos cand ploua si ai nevoie de cizme ca sa mergi pe strada. Nu mai vorbesc de aglomeratia la orele de naveta catre/dinspre oras, penele de curent si apa, lipsa canalizarilor si trotuarelor. Daca ai copil esti nevoit sa-l duci cu masina la scoala si afterschool, insuflandu-i o educatie de pui de Avicola, ce nu stie traversa o trecere de pietoni.
Bineinteles ai si avantaje: casa ta, curtea ta, in care faci ce vrei, loc de parcare&depozitare + ceva mai multa liniste (aici depinde langa cine stai).