Aeroportul International Timisoara, in topul aeroporturilor romanesti in privinta infrastructurii. Vezi rezultatele controlului de dupa terminarea pistei. FOTO si VIDEO

Autoritatea Aeronautica Civila Romana a facut auditul de certificare dupa finalizarea lucrarilor de reparatii la pista de decolare aterizare, caile de rulare, platforma, dar si balizaj. In urma acestor verificari s-a stabilit ca S.N. “Aeroportul International Timisoara – Traian Vuia” – S.A. indeplineste toate conditiile de siguranta in ceea ce priveste infrastructura aeroportuara, la un nivel de performanta tehnica superioara.


Astfel, Aeroportul International Timisoara – “Traian Vuia”, care are o lungime a pistei de 3.500 m si o latime de 45 de metri, este singurul aeroport regional din Romania dotat cu echipamente de radionavigatie (ILS) de categoria a III-a (maximum posibil), pe ambele directii de aterizare. Din acesta categorie mai face parte doar Aeroportul International Henri Coanda (Bucuresti).


In ceea ce priveste sistemul de balizaj, pe ambele directii, aeroportul din Timisoara este dotat cu sistem de balizaj categoria a doua, ceea ce inseamna ca vizibilitatea necesara pentru aterizare pe timp de ceata trebuie sa fie de minim 300 de metri si nu mai mult, ceea ce faciliteaza operarea companiilor de transport aerian, reducand numarul de anulari de zboruri si al intarzierilor cauzate de conditiile meteorologice.

Totodata, Aeroportul  International Timisoara – “Traian Vuia” este al doilea din tara, dupa aeroportul Henri Coanda Bucuresti, in ceea ce priveste numarul de cai de rulare care realizeaza legatura intre pista si platforma de parcare-stationare aeronave (in numar de 3), si pozitiile de parcare (in numar de 26), ceea ce faciliteaza scurtarea timpilor de ocupare a pistei si stationarea simultana a unui numar relativ mare de aeronave.

Lucrarile de reparatii curente ale pistei de decolare aterizare efectuate in ultimul an au costat  11.078.141,28 lei, cu aproape 730.000 de lei mai putin decat valoarea contractata initial in urma unei proceduri de licitatie publica. Reparatiile au fost efectuate in doua etape.

1. Prima in perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013 (colmatari de rosturi, inchiderea exfolierilor superficiale ale suprafetelor de beton si a alveolelor); aceste lucrari au fost apreciate ca fiind urgente, astfel incat, in perioada sezonului rece sa nu se agraveze defectiunile
2. Etapa a doua, in perioada 15 iunie-1 septembrie 2013, cand au avut loc reparatii la fisuri de muchii si turnarea stratului asfaltic; in paralel au avut loc lucrari la sistemul de balizaj.

Pe perioada lucrarilor au avut loc doua decalari operationale ale pragului pistei (scurtari ale pistei in functiune, cu 1.400 si respectiv 1.300 de metri), perioada insa in care aeroportul a fost pe deplin functional si s-a operat in conditii de siguranta – desigur, la performante operationale mai reduse, dar similare cu cele de pe alte aeroporturi din Romania. Timp de o saptamana, in perioada 25 august-01 septembrie, aeroportul din Timisoara a fost inchis traficului aerian pentru efectuarea lucrarilor pe zona de mijloc a pistei. In aceeasi perioada s-a modernizat postul de transformare prin care se asigura electroalimentarea sistemului de balizaj, ceea ce confera o siguranta in functionarea impecabila a sistemului de balizaj. Valoarea lucrarilor a fost de 385.150,36 lei. S-au realizat si lucrarile de curatare/decolmatare a canalelor subterane din zona pistei, in valoare de 44.000 lei.

Am reusit intr-un timp record, cu o buna organizare, sa realizam lucrarile de reparatii curente ale pistei de aterizare si decolare, dar si refacerea sistemului de balizaj luminos, cu o minima intrerupere de timp a operatiunilor de zbor (7 zile). Faptul ca putem spune ca suntem pe locul doi in tara, dupa Henri Coanda Bucuresti, in ceea ce priveste dotarea aeroportuara este rezultatul muncii unei echipe profesioniste. Auditul realizat de Autoritatea Aeronautica Civila Romana a confirmat nu doar importanta celui mai mare aeroport regional din tara (din punct de vedere al infrastructurii zonei Airside), dar si faptul ca indeplinim conditiile de siguranta impuse de reglementarile internationale, la standarde tehnice si operationale ridicate”, spune directorul Aeroportului International Timisoara, Dan Idolu

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ha,ha,ha,ha, cita distractie si ipocrizie? Cine avea nevoie de justificare si oare de ce?

    • Bebe, esti cazut din Luna ? Articolul e bine-venit, spune lucruri din zona tehnica care greu razbat in general de filtrele jurnalistilor si, in plus fata de Ora de Timis are acest filmulet. Un articol ok, ce tot incerci tu sa burghiezi, ca lui Idolu i se pregateste debarcarea ? Si ce ma intereseaza pe mine conducatorul AIT ? Ca pasager vorbind, ti se pare ca e vreo diferenta intre actualul managemewnt vs. cel practicat de predecesorul sau, Samartinean ? Lucrurile nu pot diferi de la cer la pamint. Pe mine ma intereseaza AIT sa intre sub jurisdictia CJT / Cons. Local Tm si sa inceapa sa subventioneze (ptr atractivitate) unele directii, asa cum au facut-o deja de o vreme clujenii.