Aerul curat face bine prichindeilor la orice varsta. Parintii sunt avertizati sa-i fereasca pe cei mici de curentii de aer

Petrecerea timpului impreuna cu micutul reprezinta unul dintre momentele cele mai placute din viata unui parinte. O plimbare in parc, jocuri cu mingea, mersul cu bicicleta sunt numai cateva dintre felurile de a sta timpul impreuna cu prichindelul pentru cat mai multe ore.

Dar, cum canicula si-a intrat in drepturi, riscurile sunt destul de mari. Mai ales in cazul copilasilor nou-nascuti, care au numai cateva zile sau saptamani de viata. Medicii pediatri si cei de familie recomanda parintilor sa-i scoata afara din casa pe cei mici, sa ia o gura de aer curat, dar numai in anumite conditii. Printre acestea se numara momentul zilei ales pentru plimbare.

„Cand iese la plimbare cu copilul, parintele trebuie sa fie foarte matinal, adica sa nu depaseasca ora 10. Vara, pe vremea asta, in timpul zilei este recomandat sa stai cu copilul in casa. Chiar si atunci, cel mai bine este sa eviti locurile unde circula prea mult aerul, pentru ca ei sunt foarte sensibili“, ne spune Elisabeta Spataru, medic de familie si vicepresedintele Patronatului Medicilor de Familie Timis.

Ea ii avertizeaza pe parinti sa fie foarte atenti, mai ales in cazul sugarilor, atunci cand aerisesc si camera copilului: sa o faca numai in absenta lui, pentru ca orice curent de aer este foarte periculos. Chiar si felul in care este asezat patutul este important pentru sanatatea acestuia.

In ceea ce priveste plimbarile, in timpul zilei, acestea pot fi facute si seara, dar numai dupa ora 8, cand soarele isi pierde din putere si se pierde in orizont.

„Un lucru foarte important il reprezinta felul in care este imbracat copilul. Trebuie sa poarte haine din bumbac si incaltaminte din bumbac sau panza. Sa nu aiba nimic supraelastic pe el pentru ca acestea ii pot provoca iritatii care sunt neplacute atat pentru copil, cat si pentru parinte, ce trebuie apoi sa-l supravegheze mereu pentru a preveni o situatie si mai suparatoare“, explica medicul timisorean.

Ea ii sfatuieste pe parinti sa nu iasa cu cei mici in aglomeratii, cum sunt mijloacele de transport in comun sau bulevardele intens circulate ori supermarketurile. Recomandate sunt parcurile, natura, pentru ca acolo este racoare. Astfel, acolo familia se poate juca linistita, fara a se ingrijora ca se poate intampla vreun lucru nefericit.

Din „bagaj“ nu trebuie sa lipseasca sticluta cu apa sau ceai. Nicidecum bauturi carbogazoase ci, mai degraba, sucurile naturale, preparate din fructe, acasa, de catre parinte. „Daca se simte bine, nou-nascutul poate fi scos la plimbare inca din a doua zi de la nastere. Dar numai daca nu sufla vantul, pentru ca trebuie evitati curentii de aer“, aminteste Elisabeta Spataru.

Ea le recomanda parintilor sa nu se aventureze in centrul orasului cu prichindeii pentru ca, la nivelul solului este foarte cald, totul fiind numai beton si piatra. Copiii au nevoie de spatiu verde: parcuri sau Padurea Verde.

Nici adultii sau persoanele care au probleme cardiace nu sunt sfatuite sa iasa din casa pe timpul zilei, cand temperaturile trec de 30-35 de grade, iar daca o fac, atunci sa nu lipseasca o sticla de apa cu care sa-si potoleasca setea. Specialistii ii indeamna pe parinti sa procedeze corect, in functie de varsta micutului. Adica, daca are sub 6 luni si este alaptat, nu are nevoie de apa. insa daca este mai mare de aceasta varsta trebuie sa primeasca in mod constant cate putin lichid.

Daca nu stiti de cata apa are nevoie pentru varsta lui, intrebati pediatrul. Acesta va va spune daca este necesara o cantitate mai mare in zilele caniculare sau nu. Aerul este mult mai curat si oxigenat in zone verzi, acolo unde copacii asigura umbra si protejeaza bebelusul de razele ultraviolete.  Iar in ceea ce priveste iesirea la plimbare, mergeti cu carutul, asigurandu-va ca acesta are protectie si tine umbra copilului. In acest fel este evitata situatia in care acesta este expus direct razelor soarelui.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.