Afacerile ilegale cu aparate de jocurilor de noroc aduc “intreprinzatorilor” din Timis peste 100.000 de euro pe zi!

TIMISOARA. Prinderea in flagrant a unui om de afaceri din Timisoara, la mijlocul lunii trecute, in timp ce incerca sa ofere 2000 de euro mita la doi ofiteri de politie din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, a adus in prim-plan campania nationala declansata de autoritatile penale si fiscale impotriva patronilor de localuri implicati in afacerile cu jocuri de noroc “la negru”.

Patronul restaurantului Casa Blanca, Dumitru Apetri, a avut ghinionul sa incerce mituirea a doi politisti onesti, care au refuzat propunerile repetate de a inchide ochii la ceea ce descoperisera in urma unor descinderi si au sesizat Serviciul Judetean Anticoruptie Timis din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Chiar daca presiunile in acest caz au fost destul de mari, unele purtand vestoane cu epoleti, operatiunea organizata de ofiterii DGA, sub coordonarea procurorilor DIICOT si cu sprijinul SRI, a fost finalizata cu succes, Dumitru Apetri fiind retinut si arestat preventiv pentru 29 de zile pentru dare de mita. “Cu ocazia controlului efectuat, administratorul punctului de lucru al societatii respective, Apetri Dumitru a lasat sa se inteleaga ca este dispus sa ofere o suma de bani ofiterilor constatatori pentru a nu fi luate masuri impotriva sa. Ulterior, Apetri Dumitru a promis, in mod repetat, politistilor suma de 2000 euro pentru solutionarea favorabila a dosarului penal in care este cercetat”, a anuntat DGA in data de 13 martie.

Aparat de celebrul avocat Gheorghita Mateut, care, de regula, percepe onorarii astronomice pentru reprezentarea clientilor la bara, patronul de la Casa Blanca a fost pus in libertate doar dupa cateva zile de la “depunerea” in spatele gratiilor, ancheta continuand si in prezent cu invinutul in stare de libertate. “Felicit cei doi politisti, care au avut curajul de a ne sesiza asupra ofertelor repetate de mituire. Spun ca au avut curajul de a face denuntul, intrucat in lumea jocurilor de noroc la negru se intalnesc interese dintre cele mai diverse”, a apreciat seful DGA Timis, subcomisarul Ioan Damian.

“Vile cu piscina construite in apropierea orasului din salarii de bugetari!”

Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor Timis care lucreaza cu procurorii DIICOT la combaterea fenomenului reprezentat de jocurile de noroc “la negru” apreciaza ca la nivelul intregului judet functioneaza cel putin 1000 de aparate de jocuri de noroc la negru. “In fiecare sat din Timis sunt cel putin doua baruri care gazduiesc aparate de jocuri de noroc. O parte legale, dar cea mai mare parte la negru. La o estimare superficiala, cred ca in toate barurile din Timis sunt active peste 1000 de aparate de jocuri de noroc la negru. Daca luam in calcul doar 100 de euro castigul per aparat pe zi, rezulta ca in afacerea jocurilor de noroc din Timis se castiga peste 100.000 de euro pe zi. Tocmai din aceasta cauza, acest domeniu infractional este protejat de persoane sus-puse, din structurile importante ale statului. Uitati-va la vilele construite in apropierea orasului, doar din salarii de bugetari si o sa intelegeti mai bine ceea ce spun”, ne-a dezvaluit o sursa sub acoperire dintr-una dintre institutiile statului implicate activ in combaterea jocurilor de noroc ilegale.

Conform anchetatorilor din dosarul in care este cercetat patronul de la Casa Blanca, una dintre metodele cele mai subtile de evaziune fiscala in aceasta afacere este “clonarea” seriilor aparatelor de joc. “Fiecare aparat are o serie de inregistrare si o licenta care pot fi verificate in timp real pe site-ul Ministerului de Finante. Pentru cei care efectueaza un control superficial, nu apare nimic in neregula. Se verifica aparatele, seriile exista in mod oficial, asa ca se considera ca totul e in regula. Ilegalitatea apare atunci cand sunt descoperite aparate cu serii similare si in alte locuri. Practic, seriile legale sunt clonate, iar falsurile sunt atasate aparatelor plasate la negru prin localurile din Timis. Este foarte greu de depistat aceasta manevra, este nevoie de multa abilitate din partea politistilor sau comisarilor de garda financiara veniti in control”, spune un politist care, pana nu demult, a lucrat la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Aceasta varianta este negata vehement de intreprinzatorii care lucreaza legal in domeniul jocurilor de noroc. “Nu este posibila clonarea seriilor, pentru ca acest lucru ar fi descoperit imediat. Nimeni nu risca sa stea la inchisoare pentru cateva sute de euro. Eu stiu ca sunt cu constiinta curata, am familie, copii, nu-mi pot risca libertatea pentru nimc”, spune patronul unui local de noapte din zona cartierului Soarelui, care detine aproape 100 de aparate de jocuri de noroc raspandite prin tot Timisul.

Amenzile pot ajunge pana la 20.000 de lei pentru fiecare aparat ilegal

In ciuda amenzilor foarte mari aplicate pentru nerespectarea prevederilor OUG 77/2009 si HG 870/2009, dupa care se ghideaza activitatea legala din domeniul jocurilor de noroc, care pot ajunge si la 20.000 de lei, aceasta afacere la negru merge mai departe. Zilnic sunt depistati patroni de baruri, din Suceava si Botosani pana in cealalta parte de tara, care nu respecta legislatia. Ba chiar, exista si victime colaterale. La sfarsitul anului trecut, o tanara angajata pe post de receptionera la un local de jocuri de noroc din Timisoara s-a ales cu dosar penal, dupa ce a fost convinsa de unul dintre clientii fideli ai barului sa-i “bage” impulsuri la jocurile de noroc in valoare de 15.000 de lei.

Omul pierduse mai multe milioane de lei vechi si incerca sa-i recupereze prin bunavointa cu cheie a angajatei. Omul a pierdut si acei bani, a plecat si nu a mai aparut. Disperata, fata a incercat sa-si acopere frauda prin falsificarea registrelor contabile, insa patronul localului a descoperit la timp toata afacerea si a sesizat organele de cercetare penala. In final, consemnam declaratia unui politist de la SIF Timis, care este convins ca, in orice zi, pe orice ruta de control din judet, pot fi descoperite zeci de aparate de jocuri de noroc ilegale, insa la nivel inalt nu exista interesul de a se face curatenie in acest domeniu…

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.