Afacerile nemtilor din zona de vest a tarii incep sa iasa din criza. Patronii germani cer stabilitate politica!

TIMISOARA. Pentru investitorii nemti din Timis care au activitate in automotive si IT criza economica incepe sa devina o amintire. Pentru cei care au afaceri in domeniul agriculturii insa, situatia e cam grava. Asta sustin reprezentantii oamenilor de afaceri nemti din judet.

Peter Hochmuth, Ovidiu Gant si Cristian Muntean

Peter Hochmuth, Ovidiu Gant si Cristian Muntean

Clubul Economic German din Banat s-a intrunit, joi seara, la un hotel din Timisoara, pentru a discuta despre cum merg afacerile in Romania si implicit si in Banat, dar si despre legislatia si situatia politica din tara. Mesajul lui Peter Hochmuth, presedintele acestui club, care intruneste peste 150 de membri din zona de vest, dar si din Germania, catre clasa politica romaneasca a fost unul pozitiv, de sustinere, in contextul schimbarii anumitor aspecte legislative care pana acum le ingreunau activitatea. Din acest punct de vedere, nemtii cu afaceri in tara noastra spun ca este nevoie de stabilitate politica, dar si de un premier politic si nu unul tehnocrat.

Avem nevoie de stabilitate politica si nu de jocuri politice care sa duca la schimbarea Guvernului. Avem nevoie de un premier politic„, a spus deputatul minoritatii germane, timisoreanul Ovidiu Gant. Parerea sa este impartasita de presedintele Clubului Economic German. „Politicienii ar trebui sa continue cu debirocratizarea. Introducerea cartii de munca electronice este binevenita si alte masuri fiscale au fost benefice, sunt pasi care trebuie facuti„, a spus Hochmuth.

In ceea ce priveste noul Cod al Muncii, emisarii patronilor germani par sa aiba numai cuvinte de lauda. Cea mai mare problema pentru ei a fost perioada de proba a noilor angajati, un concept care nu exista in Germania, din punct de vedere contractual.

In Germania, un contract de munca se face fara a se stabili o limita de timp. M-am mirat ca la Inspectoratul Teritorial de Munca ne cereau o copie a contractului. In Germania nu se implica in asa ceva. Este adevarat ca aceia care vin in Romania cu afaceri solicita perioade de proba mai lungi, pentru ca nu sunt siguri ca au ales persoana potrivita. Apoi, daca vrea sa rezilieze contractul cu acea persoana este o birocratie foarte mare. In Germania, un manager are preaviz 6 luni. In Romania, numai 30 de zile. Unde gasesti in Romania un manager in 30 de zile? Cred ca acest mod de gandire vine dintr-o perioada care trebuia sa se incheie acum 20 de ani„, a punctat presedintele oamenilor de afaceri germani din Banat.

Revenind la investitiile germane din zona de vest, vicepresedintele clubului, Cristian Muntean, a mentionat ca incepe sa se resimta efectul depasirii crizei in Germania pentru ca firmele din Timis care produc pentru nemti au inceput sa angajeze din nou personal si au mult de lucru.

Germania a incheiat anul trecut pe crestere economica. Daca societatii mama ii merge bine, ii va merge bine si firmei din Romania. In automotive, IT, mase plastice au reinceput angajarile. In agricultura, situatia e diferita. Lipsa banilor e o problema in agricultura si situatia este foarte periculoasa. Avem doua situatii economice diferite: firmele care produc pentru societatea-mama din strainatate, nu neaparat din Germania, au mult de lucru. Cei care lucreaza pentru piata interna au insa de suferit. Pentru a se iesi din recesiune, avem nevoie de stabilitate„, a precizat Muntean.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.