Agentii economici din Timis, informati despre noutatile privind legislatia muncii, in cadrul unui seminar organizat de CCIAT si ITM

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a demarat programul sesiunilor de informare a agentilor economici cu privire la reglementari europene si nationale in diferite sectoare de activitate, pe care le organizeaza in parteneriat cu serviciile deconcentrate din judet, sub egida Institutiei Prefectului judetelui Timis.

Un prin astfel de eveniment a avut loc miercuri, cand agentii economici au participat la un seminar de instruire a angajatorilor privind modul de aplicare a noilor acte normative din domeniul legislatiei muncii, intrate in vigoare in 2022.

Un program pe care Camera de Comert il organizeaza de peste 10 decenii, in cursul anului trecut am organizat 6 seminarii, cu peste 100 de firme participante. Pana acum sunt inregistrate peste 60 de firma participante la acest seminar de astazi. Acest seminar se bucura de un real succes, prezenta e foarte mare. Va multumesc dumneavoastra antreprenorilor si partenerului nostru traditional, ITM.

Dupa cum stiti, organizam multe misiuni economice. Acum plecam iarasi impreuna la Ziua Romaniei din Dubai, unde suntem convinsi ca ne veti fi alaturi.

O sa mai urmeze cateva seminarii pe diferite teme pana ajungem la un numar de 7 sau 8. Ne-am schimbat un pic conceptul de functionare cu agentii economici. Daca pana acum am venit spre dumneavoastra sa va intrebam de ce aveti nevoie, acum va indemnam sa veniti spre noi pentru ca noi, Camerele de Comert, suntem singurele entitati care pot face lobby catre autoritatea locala sau centrala. Va rog sa tineti cont de acest lucru, va rog sa ne socilitati„, a spus Florica Chirita, presedinte executiv CCIA Timis, in deschiderea evenimentului.

Seminarul a fost organizat sub egida Institutiei Prefectului Judetului Timis.

Judetul Timis e principalul pol economic al tarii si comunitatea de afaceri, cu toate companiile, de la cele mari pana la micile IMM-uri, reprezinta unul din principalele piloane pe care se bazeaza successul. Dumneavoastra sunteti coloana vertebrala pe care acest nivel superior de trai se bazeaza. Am avut nenumarate discutii cu domnul Kassai asupra actiunii de a controla, nu de a da amenzi. Statul trebuie sa fie un partener. Pentru orice potential abuz sau orice situatie in care ati putea fi nedreptatiti, va stau la dispozitie. Intreaga administratie a judetului va fi un partener. Am incredere in ITM si va stam la dispozitie„, a spus prefectului Judetului Timis, Mihai Ritivoiu.

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca a prezentat, pe scurt, cifrele anului 2021, in ceea ce priveste activitatea institutiei.

In 2021, ITM a efectuat 5.064 de controale in toate domeniile de activitate. Dintre toate, 3.406 au fost in baza Legii 55 din 2020, privind masurile pentru stoparea raspandirii COVID. O buna parte din controale, 441, le-am efectuat cu lucratori din cadrul IPJ, IJJ, ISU Timis, Gruparea de Jandarmi Mobila, Politia Locala si OPC.

In total, au fost date 3.943 de sanctiuni, cu 509 amenzi, in valoare de peste 7 milioane de lei. Au fost 1.394 de sesizari la ITM Timis, toate rezolvate la finele lui 2021. In majoritatea cazurilor, sesizarile au vizat neplata salariilor, a muncii suplimentare, a chemarii unor angajati pentru a presta munca, desi aveau munca supendata, neutilizarea echipamentului de protectie a muncii.

In 2021, ITM a trimis informari, recomandari si scrisori si alte reglementari pentru munca declarata si nedeclarata. Au avut loc, in anul trecut, 28 accidente grave, si 215 de accidente usoare. Valoarea amenzilor aplicate a scazut, la fel si numarul persoanelor prinse muncind la negru„, a anuntat Pavel Kasai, Inspector Sef ITM Timis.

De asemenea, au fost discutate reglementarile privins securitatea si sanatatea in munca, dar si legate de inregistrarea corecta in aplicatie a contractelor individuale de munca.

Mofdificarile sunt foarte importante si la fel de importante trebuie sa fie si pentru angajatori. Sunt convinsa ca cei prezenti stiu de ele.

Daca pana acum Codul Muncii ne spunea ce inseamna munca nedeclarata, acum avem un nou termen care defineste munca subdeclarata, care este, practic, acordarea unui salariu net mai mare decat cel declarat. Pentru fiecare persoana unde noi putem stabili ca angajatorul acorda un salariu net mai mare decat cel in contract, amenda e intre 8 si 10.000 de lei.

S-a modificat si regulamentul privind munca nedeclarata. Se sanctioneaza pentru fiecare angajat cu amenda intre 10 si 15.000 de lei. Nu mai mult de 200.000 pe angajator.

S-a modificat si legislatia privind munca suplimentara. Daca pana acum angajatorul putea compnesa cu ore libere platite in timp de 60 de zile, acum se pot acorda libere platite dupa 90 de zile de la efectuarea muncii suplimentare„, a completat Ileana Mogosanu, Inspector Sef Adjunct Relatii de Munca.

Evenimentul s-a bucurat de un real succes in randul agentilor economici, la seminarul online participand nu mai putin de 65 de reprezentanti ai firmelor din judetul Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.