Agentii economici, mai bine informati, cu ajutorul CCIA Timis. Doua evenimente dedicate mediului de afaceri, organizate saptamana aceasta

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis vine din nou in intampinarea agentilor economici din judet. De data aceasta, cei interesati de accesarea de fonduri prin Programul National de Dezvoltare Rurala si cei care fac comert in afara tarii vor primi raspunsuri la intrebari si vor putea afla care sunt ultimele noutati legislative in aceste domenii, in cadrul a doua evenimente organizate de CCIAT.

„Avem al saselea eveniment cu Directia Vamala unde se va discuta despre noul cod vamal ce va intra in vigoare la 1 mai. La acest eveniment au confirmat prezenta peste 60 de firme, maine speram sa fie si mai multe. Faptul ca s-au inscris atatea firme ne confirma ca subiectele abordate sunt unele interesante. Dupa acest eveniment urmeaza al saptelea seminar, organizat in colaborare cu Agentia pentru Investitii Rurale. AFIR este un vechi partener al nostru, iar la acest eveniment au confirmat participarea peste 65 de firme, speram ca o sa fie mai multe avand in vedere ca este destinat fondurilor europene si ca sunt vizati fermierii, investitorii si chiar autoritatile locale. Sunt firme care deja au trimis intrebări pentru cei doi coorganizatori, lucru care ne arata ca interesul este unul mare”, a declarat Florica Chirita, directorul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis.

Astfel, marti, de la ora 10, la Centrul Regional de Afaceri al Camerei de Comert, va avea loc seminarul-dezbatere organizat in parteneriat cu Directia Regionala Vamala Timisoara, in care va fi prezentata „Legislatia vamala incepand cu 1 mai 2016. Noul Cod Vamal Unional”.

Reprezentantii directiei vamale vor prezenta cele mai noi schimbari in domeniu si vor raspune intrebarilor adresate de catre participanti.

„Odata cu noile reglementari care intra in vigoare de la 1 mai, omul de rand nu este afectat in mod direct. Noul cod vamal aduce, in primul rand, facilitarea comertului licit. Vama va avea obligatia sa inregistreze toate procedurile, sa aiba un control eficace si sa ii descopere pe cei care vor sa incalce legea. Se doreste ca schimburile de informatii dintre autoritatea vamala si agentii economici sa fie facuta prin sistem electronic”, a spus Gabriel Moldovan, directroul executiv al Directiei Regionala Vamala Timisoara.

O zi mai tarziu, miercuri, la sediul CCIAT din Piata Victoriei, de la ora 10, sunt invitati la discutii cei interesati de accesarea de fonduri prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2015.

„Exista un calendar de lansare a sesiuneii de depunere de proiecte, practic fata de anul trecut, cand am vorbit de 10 masuri lansate, anul acesta se vor mai lansa inca opt submasuri noi, din care aa mentiona masura care se refera la grupele de producatori si la cooperare in general, o masura interesanta in contextul lobby-ului care se face pe zona asocierii este binevenita si poate fi un de succes. Informatia completa se poate gasi pe site-ul Agentiei. Am avut niste probleme anul trecut cu sistemul informatic, nu ne ascundem, incercam sa invatam din greșeli si speram ca acum lucrurile vor merge foarte bine. In acest moment, la nivelul judetului Timis avem circa 100 de contracte semnate deja, dintre acestea 90% sunt pe submasura 6.1, iar platile efectuate sunt de circa 3,3 milioane de euro”, spune Iulian Bucataru, directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 5 Vest Timisoara.

Cele doua evenimente fac parte dintr-o serie intreaga de informare pe care CCIAT, alaturi de parteneri din structurile publice, le-au organizat, pentru a veni in sprijinul agentilor economici din Timis.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.