Agricultura romaneasca, model de referinta pentru cea europeana. Ministrul Oros, la Universitatea de Stiinte Agricole Timisoara: Trebuie sa ii sprijinim cumva pe fermieri

TIMISOARA. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a aflat la Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara, unde a prezentat planul de relansare economica a Romaniei, in demeniul agriculturii.

Oros a mentionat ca nu putea alege un loc mai bun decat Banatul si o universitate care e aproape de fermieri, pentru prezentarea acestui plan.

Nu putea fi alt loc intr-o zona performanta a agricultuii romanesti, cum este Banatul, in care un ministru al Agriculturii sa prezinte viziunea pe termen mediu si lung legata de perspectivele si de dezvoltarea Agriculturii si Industriei alimentare romanesti decat intr-o universitate, alaturi de fermieri performanti. Educatie si incredere, sunt doua elemente esentiale, fara de care nici societatea si nici agricultura romaneasca nu pot sa performneze. De aceste doua elemente avem nevoie, trebuie sa le redobandim. In ultima perioada am peirdut increderea in noi si intre noi si am pierdut increderea in educatie. Sigur ca anul acesta e unul mai deosebit. Din pacate peste criza generata de evolutia pandemiei Covid s-a suprapus o seceta extrema cum nu a mai fost de 40-50 de ani, dupa cum ne spun specialistii. In ultima luna au mai aparut si alte fenomene care au produs pagube nu numai agriculturii. Trebuie sa acceptam ca suntem o agricultura meteo-dependenta si acest lucru trebuie sa il schimbam„, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Planul strategic pentru agricultura si masurile propuse au fost facute pentru urmatorii 7 ani.

Anul acesta daca nu s-ar fi intamplat nimic trebuia sa lucram impreuna, cei din minister, mediul asociativ, mediul universitar, pentru ca nu poti face agricultura performanta fara cercetare si invatamant performant. Trebuia sa lucram la Planul National Strategic, adica, cum vom finanta agricultura romaneasca pe urmatorii 7 ani, ce masuri continuam, la ce masuri renuntam pentru ca nu si-au aratat efectul benefic si cu ce alte scheme si masuri venim in plus pentru a ajunge unde ne dorim. Pentru ca, din nou, trebuie sa acceptam ca desi fermierii romani reusesc sa produca si cantitativ si calitativ ca oriunde in Europa, au o problema foarte mare, nu reusesc sa isi vanda intreaga productie si la preturi competitive. De multe ori nu reusesc sa isi procure culturi la niste preturi avantajoase. Acest lucru trebuie sa incercam si sunt convins ca daca incercam toti, o sa reusim, sa il corectam in perioada 2021-2027, daca vom sti sa scriem, sa fundamentam acest program strategic si sa ni-l monitorizam„, a declarat ministrul.

Adrian Oros a vorbit si despre provocarile din agricultura, imbatranirea fortei de munca, dar si despre ajutorul pe care trebuie sa il primeasca fermierii romani.

Sunt si alte provocari, imbatranirea fortei de munca, invatamantul dual de care avem foarte mare nevoie, o strategie de gestionare a apei. Aici nu discutam doar despre irigatii, ci despre modul inteligent de a gestiona aceasta resursa. Apoi avem zone cu constrangeri naturale, o treime din suprafata tarii sunt aceste zone si trebuie sa facem ceva cu ele. O alta problema este piata. Trebuie sa ii sprijinim cumva pe fermierii romani sa isi vanda produsele. Trebuie sa dezvoltam o piata puternica, o piata locala puternica, sa avem curajul sa facem modificari in ce priveste achizitiile publice. Trebuie ca edilii sa poata sa achizitioneze produse agroalimentare locale„, a mai spus ministrul la Timisoara.

Pe de alta parte, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara, Cosmin Popescu, a subliniat faptul ca universitatea pe care o conduce este una cat se poate de deschisa, avand studenti din 22 de tari.

Pe langa faptul ca Universitatea este una foarte deschisa nu numai prin faptul ca studiem in romana, engleza, franceza, dar avem si studenti din 22 de tari. In aceasta Universitate se formeaza ambasadori pentru cei care vor fi specialisti in alte tari si in Romania, si faptul ca am primit aceasta propunere si ne simtim parte din acest proiect pentru sustinerea agriculturii arata ca suntem o universitate deschisa, de mare perspectiva, care a progresat si va progresa, care a investit si vom investi inclusiv in aceste spatii in care sa ne putem intalni si sa ne putem exprima. Universitatea noastra, prin parteneriatele care le are isi doreste sa fie o universitate antreprenoriala prin faptul ca dorim sa investim mai mult in studentii nostri pe ceea ce inseamna activitatea de practica„, a declarat profesorul Cosmin Popescu, rectorul USAMVB Timisoara.

Rectorul a vorbit si de un program pilot pe care Universitatea il are si pe care il va implementa chiar din anul scolar 2020 – 2021. Acest proiect este menit sa ajute in primul rand studentii. De asemenea, rectorul a mai spus ca la Timisoara se investeste insemnat in cercetare.

Am dezvoltat si din anul universitar 2020-2021 vom lansa un proiect in care Universitatea pune la dispozitia studentilor infrastructura, input-uri, de la ingrasaminte, samanta, curent, apa, spatii, birouri, instalataii, pentru ca studentii in cadrul unui proiect antreprenorial sa dezvolte un business in ciclul de licenta, master, doctorat, iar in momentul in care pleaca din universitate, sa vada ce inseamna un mic business. Iar in momentul in care vin in fermele dumneavoastra sau isi deschid o afacere, sa stie ce inseamna sa investesti, ce inseamna profit, marketing, negociere, comunica, ce inseaman sa iti faci calcule de dimineata pana seara. Universitatea noastra este o universitate antreprenoriala pentru ca nu face cercetare de dragul cercetarii. Cercetarea aplicata este cercetarea fundamentala, foarte importanta, dar noi investim si ne implicam realmente in ce inseamna cercetarea aplicata. Avem un parteneriat cu institutii publice, am fost implicati pe chestiuni ce inseamna cobaterea ambroziei, a unui centru de legume si fructe, si studiul nsotru a stat la baza intentiei ce se materializeaza intr-o investitie, un depozit de legume si fructe. La minister, e un proiect care eu personal mi-as dori sa se dezvolte in toate zonele tarii. Suntem implicati cu Clubul Fermierilor Romani si sunt aici oameni care au gasit sa investeasca, si un grup de experti din universitatea noastra coordonati de profesorul Parsan Paul, au pus pe masa ministerului un studiu despre ceea ce inseamna lucrarile hidroameliorative. O sa aveti ocazia sa vedeti un studiu interesant, cu situatii concrete legate de ce inseamna desecarile drenaj, si cu siguranta vom veni si cu interventii pe zona de irigatii„, a mai declarat rectorul Cosmin Popescu.

In planul prezentat de ministrul Agriculturii se numara modernizarea si extinderea amenajarilor hidroameliorative din sud – vestul Romaniei, reabilitarea infrastructurii de desecare la nivel national si extinderea sistemului de irigatii locale printr-o schema de ajutor de stat.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ajung să-l regret pe Daia. Măcar ăla.wra pe față lobbistul chiaburilorroșii, cu mii de hectare SUBVENTIONATI an de an de guvern cu milioane de euro FIECARE !! Care apoi sponzorizau la greu partidele.
    OROS, VREA SA aplice FORMULA prin Clubul Fermierilor Romani, alta organizatie a marilor latifundiari. Numa pe micii fermieri nu-i bagă nimeni în seamă, dimpotrivă doar ai mint fara sceupule