Ai consumat cam multe pahare, de Craciun? Vezi cum scapi de simptome si ce sa faci sa nu devii mahmur dupa Revelion

Ai dureri de cap, greata, varsaturi, sete si oboseala? Ai pierdut numarul paharelor baute de Craciun? Atunci cel mai probabil esti mahmur. Din fericire, iti va trece cu cateva solutii simple.

Cea mai intensa mahmureala apare la circa 14-15 ore dupa ce a fost consumat alcoolul din cauza acumularii in organism de produsi de metabolizare ai alcoolului, cum este acidul lactic. Simptomele mahmurelii: durere de cap, greata, varsaturi, ameteala,iritabilitate, sete si oboseala, de obicei la trezire, dupa consumul unor cantitati excesivede alcool. In cazurile extreme pot aparea tensiune, paloare, tremuraturi, varsaturi, arsuri pe esofag, mers nesigur si pierderea poftei de mancare.

De ce ne doare capul?

Produsii derivati ai alcoolului, denumiti congeneri, par sa mareasca severitatea mahmurelii. Ginul si vodca au putini congeneri si sunt, de aceea, cel mai putin producatoare de mahmureala, in timp ce coniacul, sampania si whiskey-ulau potentialul de a provoca cele mai intense mahmureli. Vinul rosu poate, de asemenea, provoca mahmureala deoarece contine tiramina, o substantacare poate determina dureri intense de cap.

Ce solutii avem?

Nu trebuie  niciodata luate medicamente, precum aspirina, inainte de bea alcool; combinata cu alcoolul, aspirina poate accentua betia. Contrar miturilor din popor, nu trebuie tratata niciodata mahmureala cu bauturi alcoolice suplimentare.

De obicei, se recomanda aspirina, ibuprofen sau paracetamol pentru durerea de cap, ingestia de lichide pentru a compensa deshidratarea si consumul de alimente usoare cu multe glucide, inclusiv fructoza (un zahar natural din sucurile de fructe si miere) pentru a calma greata. Infuzia de musetel [Matricaria recutita) poate contracara si ea greata.

Dupa mahmureala, se recomanda sucuri de fructe sau legume, inclusiv zeama de varza, despre care se spune ca ajuta organismul sa arda alcoolul, biscuiti si miere pentru reducerea senzatiei de greata si supa de carne pentru a reface nivelul de sare si de potasiu. Se considera ca vitamina C, luata inainte si dupa bautura, este de ajutor pentru curatarea organismului de alcool. De asemenea, se recomanda consumul de apa in cantitati cat mai mari pentru a rehidrata corpul.

Ce facem sa nu ne afecteze mahmureala?

Daca se bea incet, se da organismului timp pentru a scapa de alcool inainte sa intre in sange si in creier. Totodata, se recomanda consumul alcoolului pe stomacul plin pentru a incetini viteza cu care se absoarbe alcoolul. Trebuie evitate bauturile amestecul bauturilor alcoolice cu cele carbonatate: bulele de gaz accentueaza intrarea alcoolului in sange.

Sursa: sanatateatv.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.