Ai credit in franci elvetieni? Ce ti se poate intampla si care este solutia?

Simona L. este unul din primii romani care s-au imprumutat in franci elvetieni din Romania. Tine minte si azi cum a intrat la OTP (banca ce a introdus in Romania acest produs), iar fata de la ghiseul de consiliere clienti i-a recomandat cu insistenta sa se imprumute in franci.

Platiti o rata mai mica, francii au cele mai mici dobanzi!” Si i-a zambit gales. Simona habar nu avea de riscul la care se expune si nimeni nu i-a atras atentia ca imprumutul s-ar putea sa o coste mai mult decat face. A incercat timid sa ceara sa studieze acasa contractul, dar nici vorba de asa ceva! Take it or leave it! Si a semnat. Acum se da de ceasul mortii in fiecare luna sa faca rost de banii pentru rata. „Prima rata a fost pe la 1500 de lei”, isi aminteste Simona. Lunea trecuta a avut iar scadenta. Suma de plata: 2611 lei. Simona nu avea de unde sa stie ca fata de la ghiseu avea si ea un plan de vanzari, ca seful ei avea un plan de vanzari si ca pana in varful ierarhiei, toti voiau sa vanda credite, pentru ca de asta depindeau bonusurile pe care le incasau. Cum sa atragi atentia ca vinzi un produs riscant si sa risti sa nu mai vinzi nimic, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

In zece luni, OTP a vandut astfel credite in franci (de consum si ipotecare) de peste 110 milioane echivalent euro! „Din punctul nostru de vedere, ceea ce parea la inceput mai mult o tactica de marketing pentru atragerea clientilor s-a dovedit a fi principalul instrument de atragere a clientilor persoane fizice, pentru toate tipurile de credite„, declara atunci pentru ZF Cristian Nae, director de produse la Divizia Retail a OTP Bank Romania.Niciun cuvant despre riscul valutar. In zece luni, OTP a vandut astfel credite in franci (de consum si ipotecare) de peste 110 milioane echivalent euro!

Din punctul nostru de vedere, ceea ce parea la inceput mai mult o tactica de marketing pentru atragerea clientilor s-a dovedit a fi principalul instrument de atragere a clientilor persoane fizice, pentru toate tipurile de credite”, declara atunci pentru ZF Cristian Nae, director de produse la Divizia Retail a OTP Bank Romania.Niciun cuvant despre riscul valutar, scrie hotnews.ro.

O a doua banca ce a intrat pe segmentul creditelor in CHF a fost Raiffeisen Bank. „Pentru acest tip de credite nu se solicita avans, girant sau carte de munca.”, se spune in comunicatul oficial al bancii. Niciun cuvant despre riscul valutar. Banca a renuntat in noiembrie 2008 la creditele in franci.

Urmeaza apoi Bancpost , cu „Giga Credit”- Creditul lor pentru locuinte. In octombrie 2006, intra in ring si Banca Romaneasca , nu doar pe segmentul CHF ci si pe cel al yenilor japonezi . Niciun cuvant despre riscul valutar.

In noiembrie 2005, 1 chf = 2,35 lei. In 24 septembrie 2014, 1 CHF = 3,64 lei

In Parlament au fost depuse doua proiecte legislative prin care s-a incercat solutionarea. Primul proiect il are ca initiator pe deputatul UDMR Cseke Attila. Al doilea proiect il are ca principal autor pe deputatul PSD Ana Birchall. Niciunul dintre proiecte nu convine insa nici bancherilor si nici Bancii Nationale, ceea ce face vulnerabila adoptarea lor. E drept, apropierea alegerilor ar putea grabi acest proces, dat fiind sprijinul de masa pe care l-ar avea in randul consumatorilor de credite.

BNR spune ca daca s-ar trece la convertirea creditului in franci la cursul din luna semnarii contractului, bancile ar suferi pierderi si ar putea cere declansarea procedurii de infringement. Pana acum insa nicio banca nu a confirmat ca se va adresa Comisiei Europene solicitand declansarea acestei proceduri si nici nu cred ca va confirma prea curand. Imaginea lor s-ar sifona si mai tare intr-o astfel de situatie. Tot BNR spune ca 4 banci ar risca falimentul, iar pierderile bancilor ar fi uriase.

Alte tari au luat deja masuri in privinta acestei probleme care afecteaza deja milioane de oameni. Deocamdata, in Romania problema e abia la inceput. Bancile nu vor sa auda de pierderi si ameninta, iar clientii la randul lor, manifesta o nervozitate in crestere.

CITESTE SI: Ai credit la banca in franci elvetieni? Iata o veste senzationala!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu inteleg de ce se spune ca bancile ar intra in faliment, ca ar fi in pierde .
    Nu este adevarat, ele au castigat foarte mult, exagerat de mult in urma acestor credite in CHF, deoarece bancile au dat aceste credite in lei echivalentul a unei sume in CHF la un curs mic si au incasat ani de zile rate in CHF la un curs ridicat.Eu de exemplu am primit 24377 lei si am platit 4000CHF dob + 2757 CHF din credit, timp de 3 ani, si inca 9107 CHF adica 33321 lei cand am facut refinantare. Deci am platit rate 3 ani si datoria mea fata de banca a crescut cu 8944 lei, mai mult decat mi-au dat.
    Asta-i o afacere cinstita?- camatarie curata, excrocherie! De aceea cred ca este corect ca rambursarea acestor credite sa se faca la cursul istoric.