Ai un hectar de teren, dar l-ai lasat parloaga? Risti o amenda de 400 de lei

Ministerul Agriculturii a conceput un proiect de lege care prevede ca proprietarii care nu isi lucreaza pamantul risca o amenda de 400 de lei pe hectar, pe an. in plus, cei care se afla in aceasta situatie nu vor mai primi subventii de la stat pentru o perioada de trei ani. Proiectul de lege urmeaza sa fie trimis in Parlament pentru aprobare. Din suprafata totala de teren arabil din Romania, de 9,5 milioane de hectare, peste doua milioane nu este lucrat, potrivit Ministerului Agriculturii.

120. 000 de hectare cu buruieni numai in Timis!

in judet, situatia terenurilor agricole nelucrate arata deplorabil, cel putin la finalul lui 2010. Din cele 700 de mii de hectare de teren agricol arabil, 120 de mii de hectare sunt nelucrate. Situatia este si o consecinta a faptului ca tinerii au plecat la munca “afara”, iar cei ramasi acasa sunt in varsta si nu mai pot lucra in agricultura. Mai mult, oamenii nu s-au grabit sa dea terenul in arenda sau sa-l vanda, iar acum este extrem de greu sa o mai faca, mai ales ca marii agricultori nu mai vor acest lucru. „Eu am vandut tot ce am avut: 7 hectare. Am mai ramas cu un lant pe care nu l-a luat nimeni, pentru ca ceilalti din jurul meu nu au vrut sa vanda. As vrea sa-l dau in arenda, dar cine sa mi-l ia? Eu la 80 de ani nu mai pot maica sa saman, sa ma sui pe combina la traierat, asa ca sta acolo“, spune Sida, o femie de 80 de ani, din Ghiorda.

Pe cei care inca sunt in putere, ordonanta de urgenta propusa de autoritati pentru terenurile nelucrate i-a naucit. Acestia spun ca nu au bani sa cultive pamantul pentru ca motorina, semintele si lucrarile agricole s-au scumpit mult prea mult. „Eu am cinci hectare de teren. Am dat doua in arenda la un italian, un hectar l-am parcelat si l-am vandut si un hectar e lasat parloaga ca n-am bani sa-l lucrez. Cu ce? Spuneti si dumneavoastra! Am 6 milioane jumate pensie. Sa va spun cat costa un hectar de grau: aratul 3 milioane jumate, discuitul de doua ori 3 milioane, semanatul si erbicidatul vreo 800 de mii. Mai pui samanta care a fost 4 milioane jumate, erbicidul vreo 4 milioane unul de calitate, ingrasamintele… Si, la final, recoltatu’ care numa’ anu trecut a fost 3 milioane jumate. Daca aduni tot, te ajunge undeva la vreo 30-40 de milioane. Si pentru ce? Ca sa tin un porc si trei gaini. Nu mai simplu cumpar eu tot gata taiat si las pamantul parlog?“, se intreaba retoric nea Ghita, unul dintre locuitorii din Ghiroda care inca nu a renuntat complet la agricultura. „Am pus lucerna pentru ca e mai aproape de sat si-l vedea lumea ca e nelucrat si imi auzeam vorbe in sat. Celalalt care e parlog e mai departe de sat si in zona aia din vreo 30 de hectare nu stiu daca e cultivat unul sau doua. „, mai spune barbatul.

Nicolae Oprea, secretarul Asociatiei Producatorile de Cereale Timis

Opiniile taranilor sunt confirmate si de asociatiile agricultorilor. Nicolae Oprea, secretarul Asociatiei Producatorile de Cereale Timis declara ca inititiva legislativa e buna, dar doar pentru cei care au suprafete mari de teren: „Trebuie sa se faca o analiza. Sa se vada clar pe ce terenuri se aplica, pentru ca exista terenuri in zona de deal, de ses, de munte. Cele mai multe terenuri nelucrate se afla in sate unde oamenii sunt in varsta, oamenii nu au cu ce lucra, nu au tractoare, nu au masini, si mai mult in acele localitati nu exista arendasi sau unitati prestatoare de servicii, fostele Agromecuri. Trebuie sa faci deosebirea intre cei care nu pot lucra pentru ca nu au bani si intre cei care au cumparat, au arendat sau au concesionat teren in aceste zone. Multe firme din afara au cumparat sute de hectare si acum il tin si nu-l lucreaza. Pentru astia sunt de acord sa-i amendeze direct, nici sa nu-i mai intrebe nimic.“

Avem legi, dar nu le aplica nimeni

Autoritatile recunosc ca problema terenurilor necultivate s-ar fi putut rezolva mai de mult, dar ca nimeni nu a aplicat legea 18 din 1991 care prevedea ca proprietarii terenurilor nelucrate timp de trei ani pot sa isi piarda dreptul de folosinta asupra terenului la sfarsitul anului in curs.  “Niciodata nu s-au aplicat prevederile acestei legi. Din pacate sunt multe legi in Romania care nu au fost aplicate. Daca ar fi fost aplicate corect poate ca azi aveam alta situatie. Pe legea 18 nu au fost aplicate toate prevederile, pentru ca altfel ar fi trebuit sa nu mai avem probleme cu titlurile pe proprietate. Noi lucram la un pachet de legi. In principal la o lege ce reglementeaza o sanctiune pentru toti care nu-si curata terenurile si aici vorbim si de persoane juridice: vedeti pe caile ferate, vedeti pe langa sosele cum arata terenurile. in aceasta primavara sunt semnale ca sunt  peste 2 milioane de hectare de terenuri care au intrat in circuitul agricol”, spune minsitrul Agriculturii Valeriu Tabara. De fapt, legea nu a fost aplicata si din ratiuni politice, pentru ca cel care ar fi retras titlul de proprietate ar fi fost primarul, care daca aplica legea si-ar fi pierdut multi simpatizanti si risca sa piarda un mandat.

In cinci ani, adio parloage?

La nivelul Directiei Agricole Timis se pare ca doar anuntul cum ca cei care nu-si cultiva terenurile primesc amenzi a functionat. Tiberiu Lelescu, directorul Directiei Agricole Timis spune ca din semnalele primite din teritoriu suprafata agricola nelucrata in 2011 s-a injumatatit fata de anul anterior. “Eu zic ca doar anuntul acesta ca va exista o amenda a fost asa ca o sperietoare. Nu avem inca datele centralizate, dar din ce am inteles eu, din cele 120 de mii de hectare nelucrate in Timis anul trecut anul acesta vor fi cam jumatate”, spune Lelescu. Acesta este de parere ca peste cativa ani suprafata agricola nelucrata in judet va fi mult mai mica, asta si pentru ca viitoarele hotarari ale Guvernului ii vor pedepsi pe cei care nu pun mana pe sapa.

Traian Lelescu

“Eu zic ca in cinci ani aceasta suprafata va fi undeva la 10, poate chiar cinci procente. Prima masura a fost luata si anume aceea ca pentru terenurile nelucrate, statul nu mai da subventii. Apoi vor aparea in curand Camerele Agricole care vor simplifica modul de arenda a terenurilor, plus ca oamenii se pot acum infiinta in asociatii si pot lucra terenul mult mai usor”, conchide Lelescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.