Ai propria sursa de apa? Ai nevoie si de hidrofor. Iata ce sa ai in vedere

În localitățile mai izolate, de obicei, alimentarea cu apă potabilă este o problemă. Fântânile sau puțurile sunt soluția care rezolvă problema dar nu și confortul utilizării apei în gospodărie. Dacă locuiești într-una dintre aceste mici localități dar ai în curte o fântână cu pânza freatică la o adâncime acceptabilă poți opta să-ți cumperi un hidrofor. Hidroforul este cel care îți va asigura apa atât la interiorul casei, pentru bucătărie și baie, cât și la exterior, pentru activități specifice, la o presiune constantă, permanent.

 Deci ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să cumperi un hidrofor? În primul rând vei alege unul care să-ți asigure consumul mediu de apă din gospodărie. Reține că dacă ai o casă mare și ceva curte plus mai mulți membrii în familie, consumul poate ajunge și la 100 de litri pe minut în medie. Firește, trebuie să ai în vedere și debitul sursei de apă și timpul în care aceasta se reumple natural. Apoi adâncimea până la luciul apei. Adâncimea maximă de la care poate ,,trage” un hidrofor este de 7-8 metri iar cu cât adâncimea este mai mare scade debitul de apă. Trebuie să te uiți la presiunea de lucru a hidroforului, între 2,5 și 5 bari iar aceasta se alege în funcție de distanța și înălțimea la care trebuie pompată apa, diametrul și materialul din care este realizată instalația de apă potabilă, ce alimentare electrică ai (220 sau 380 de volți) și, așa cum am spus, adâncimea până la luciul de apă și debitul acesteia.

Principalele piese ale unui hidrofor sunt: pompa de apă care poate fi de suprafață sau submersibilă; butelia cu membrană interschimbabilă; manometru ce indică presiunea dezvoltată de pompă; racord cu 3 sau 5 căi;furtun flexibil antivibrant; presostat. Caracteristicile acestora se reflectă în prețul de achiziție. Să nu uiți că, de obicei, un hidrofor este autoamorsant deci odată instalat și pus în funcție nu vei mai avea nevoie să umbli la el. Deasemeni, să ai în vedere că un hidrofor este destul de zgomotos deci trebuie să ai grijă unde îl amplasezi. Un instalator priceput va ști ce trebuie să facă pentru ați asigura o funcționare normală, eficientă. E bine să ai în vedere câteva aspecte: vei amplasa hidroforul într-un spațiu izolat, în apropierea sursei de apă.

Conectarea la rețeaua electrică se va face, de preferat, separat, cu propria siguranță de 30 mA. Trebuie respectate indicațiile fabricantului privind diametrul minim al traseului de aspirație. Dacă ai mai mult de 4 metri până la sursa de apă diametrul trebuie supradimensionat pentru evitarea pierderilor. Preferabil, nu trebuie să existe mai mult de un cot pe traseul de aspirație. Țevile care intră și ies din hidrofor trebuie să fie bine ancorate de sine stătător pentru a nu acționa supra hidroforului. Așa cum am spus, dacă ai toate aceste aspecte în vedere îți poți alege singur un hidrofor care să fie eficient și să-ți asigure constant apa necesară în gospodărie. Dar pentru instalarea lui, obligatoriu e să apelezi la serviciile unui meșter autorizat în domeniu!

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.