Alergare prin istorie! Aproape 1500 de participanti la Timisoara City Marathon powered by UPT

TIMISOARA. Timișoara City Marathon powered by UPT a mobilizat duminică, 27 octombrie 2024, aproximativ 1500 de sportivi înscriși la cele patru curse, dar și prieteni, cunoscuți și susținători ai acestor adevărați „cavaleri” care și-au testat limitele. „Trăim istoria, ne proiectăm viitorul în fiecare pas!” este motto-ul sub care s-a desfășurat competiția și care reflectă parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația Alergotura în organizarea evenimentului, care combină două tradiții timișorene fundamentale: sportul și educația.

Istoria Timișoarei, promovată de Alergotura la Timisoara City Marathon, alături de energia inovatoare și pasiunea cu care UPT proiectează viitorul au creat un spațiu în care istoria și viitorul s-au întâlnit într-o armonie perfectă. 18 octombrie este ziua în care, în 1716, Eugeniu de Savoya intra în Timișoara în fruntea armatei sale, după ce eliberase orașul de sub stăpânirea otomană, iar Timișoara City Marathon a ținut să aducă astfel un omagiu nașterii Timișoarei moderne, la care, ulterior, și Politehnica și-a adus o importantă contribuție.

Astfel, nu întâmplător, cele patru curse ale Timișoara City Marathon au fost denumite pentru a evoca momente istorice ale Cetății Timișoarei:

  • Maratonul „Cavalerii Cetății” („Doar un cavaler demn de rolul și titlul său poate intra în Cetatea Timișoarei după o cursă de 42,2 km”);

  • Semimaratonul „Eugeniu de Savoya” („Un prinț determinat și pregătit să dezrobească Cetatea Timișoarei);

  • Crosul „Poarta Forforosa”, 10 km („Locul în care Eugeniu de Savoya a intrat victorios în cetate ne arată cât de frumoase și pline de poveste sunt monumentele istorice din capitala Banatului”);

  • Crosul „Batalionul Banat”, 4 km („Batalionul Banatului amintește de apartenența la un crez, o armată și implicarea indiferent de rang, condiție fizică sau vârstă”).

Pentru un plus de autenticitate, Asociația Reconstituiri Istorice Timișoara, a venit la eveniment în ținute militare de epocă și a dat startul curselor cu un tun similar celor folosite de Eugeniu de Savoya în timpul campaniilor sale.

Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.math. Liviu Cădariu-Brăiloiu, le-a mulțumit tuturor alergătorilor pentru participare, i-a felicitat pentru curajul de a-și deăși limitele, subliniind că „de peste 100 de ani, Politehnica, unul dintre cele mai cunoscute branduri ale Banatului, este promotorul educației și sportului în Timișoara și în regiune, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care, din acest an, suntem parteneri, alături de Asociația Alergotura, în organizarea acestui eveniment de tradiție al orașului. De altfel, valorile din sport, cum sunt competitivitatea, fair-play-ul, curajul, onestitatea, camaraderia, spiritul de echipă, sunt și valorile noastre”.

Timișoara City Marathon powered by UPT a reunit aproape 1500 de participanți înscriși din 13 țări (110 la maraton, peste 250 la semimaraton, peste 600 la cursa de 10 km și peste 500 la cea de 4 km). Aproape 100 dintre aceștia au fost tineri sub 18 ani, în timp ce seniorii competiției au fost Nicolae Potra, 71 de ani, și Etuska Fuslea 63 de ani (ambii înscriși la cursa de 10km).

Startul maratonului s-a dat în localitatea timișeană Otelec, iar după 2 ore și 39 de minute a ajuns în Piața Victoriei, la linia de sosire, primul alergător, Bogdan Ibănescu. Pentru celelalte curse, startul s-a dat din piața Victoriei, tot acolo fiind și linia de sosire.

Toate cursele au inclus și o porțiune de 104 metri, pe Stadionul Știința, unde toți participanții au avut posibilitatea de a lua parte și la o cursă de viteză, cei mai rapizi, atât la feminin, cât și la masculin, fiind recompensați cu premii speciale oferite de UPT cu ocazia aniversării a 104 ani de existență.

Toți cei care au trecut linia de sosite, la toate cele patru curse, au primit câte o medalie, iar primii clasați, la masculin și feminin, pentru fiecare categorie, au primit premii în bani. De asemenea, primărița din Otelec, Silvia Fekete, a oferit clasaților pe podiumul de la maraton câte un borcan cu celebrele murături de Otelec.

Rezultatele finale ale tuturor participanților se găsesc pe: https://liniadesosire.ro/rezultate/timisoara-city-marathon-2024.

Programul eveimentului a mai inclus sesiuni de încălzire Smart Fit, dar și o demonstrație a echipei de Formula Student UPT Racing Team.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bineînțeles că maestrul Fritz nu a ratat o astfel de ocazie pentru a închide circulația pe artere importante în loc să se găsească un traseu mai puțin deranjant pentru trafic. Numai bine vin alegerile și îi vom mulțumi pentru astfel de activități care ne încurcă viața de zi cu zi.

    • era weekend, mai lasa si tu masina acasa, ia-o la pas .., fa miscare !! nu te mai plange ca o muiere !!!
      din partea mea sa inchida cat mai multe bulevarde in weekend chiar daca nu sunt evenimente sportive sau de alta natura …
      Daca tot vin alegerile .., ar trebui sa le multumesti nu pentru ca au oprit circulatia pe o strada cateva ore intr-o zi … ci eventual pentru ca tot nu avem inca un stadion ori sala polivalenta, pista de atletism, velodrom, skatepark, bazin olimpic de inot, etc ….

      • Răspuns tipic de activist 🤡USR-ist🤡 fără responsabilități care vrea să impună altora cum să își trăiască viața și să își desfășoare activitățile personale după care se miră că au rezultate exprimate cu o cifră la alegeri. Evident ești rupt de realitate și habar nu ai cum în alte țări există astfel de infrastructură și anume că sunt realizate de mediul privat pentru a desfășura o activitate economică, nu de stat. Dar așa este când ești 🤡USR-ist🤡 neo-marxist și vrei de toate dar când e vorba să pui bani pentru ele cum este și normal, nu îți mai convine. Infrastructura în oraș nu este întreținută și are lipsuri iar tu vrei skate-park și velodrom, țara arde și tu te piepteni.

        • Traiesti visul American baiete …, eu zic sa te trezesti la realitate !!! ..
          Privatul e sinonim cu profitul … iar asta nu are nici o treaba cu sportul sau cu sportivitatea …. in alte tari, ce zici tu acolo …, nu exista o astfel de infrastructura …, ci o anumita infrastructura !! pentru ca nu-i asa … doar anumite sporturi aduc bani in timp ce altele nu aduc deloc sau chiar mai mult consuma !!
          … sa luam de exemplu sportul asta in cauza , alergatul .., ca nu-i pot zice atletism .., e doar o alergare .., pentru unii participanti chiar alergare combinat cu mers !! … asta NU e un SPORT .., asta e un business pentru organizatori care a reusit sa adune niste progresisti besinosi in latex care sa plateasca o taxa sa primeasca o medalie si un tricou . In plus au mai adunat o caruta de bani de la sponsori, nu au platit mai nimik ca doar totul se face prin voluntariat si uite asa … unii se vad cu buzunarele pline, mai impart in stanga si in dreapta si aia e .. toata lumea happy ..

          • Nu e vorba doar de infrastructura legată de francize cum e în US ci chiar de una destinată publicului larg cum sunt de exemplu diferite terenuri de tenis sau de fotbal private care se închiriază cu ora. Dacă te uiți pe Google maus poți observa ca sunt i grămadă de terenuri de fotbal în oraș unde s-ar putea amenaja piste de atletism. Problema este ca nu mulți ar plăti pentru așa ceva în schimb ar vrea gratis de la stat. Pentru alergat sunt destule locuri pe malurile Begăi iar dacă vine vorba de alte sporturi, dacă este cerere și disponibilitate de plată, se rezolvă că doar nu va face statul infrastructura pentru că unul vrea să joace cine știe ce sport exotic cum ar fi baseball sau cricket.

          • De unde atata bănet? Hai ca Romania sta mai bine decât în „visul american” cu cei 4 presedinti a facut 700 de generali, mai mult decât SUA și Germania in aceeași perioada. Pensii speciale babane de 13 miliarde de lei anual, fără contributivitate. In justitie la fel. Ce s-ar putea face cu acești bani? Se pensionează de tineri – cel mult la 48-50 de ani- ca sa mai poată face o firma, fie și de paznici, ca vorba aia nu le ajung banii si. se fura! Toti astia au cate doua servicii, iar alții deloc.