TIMISOARA. Directia Sanitar Veterinara a inceput trei campanii la nivelul judetului Timis. In prima instanta medicii vor verifica gospodariile timisenilor pentru a vedea cate animale au acestia in curti, dupa care se va trece la vaccinare.
De la jumatatea lunii octombrie medicii veterinari au inceput sa viziteze gospodariile timisenilor pentru a vedea daca sunt animale bolnave in curtile oamenilor si le-au transmis informatii proprietarilor despre ceea ce trebuie sa urmareasca la animale pentru a afla daca sunt sau nu sanatoase.
Tot in aceasta perioada a inceput o alta campanie, cea de vaccinare antirabica a cainilor si pisicilor din gospodarii. Cu toate ca in ultimii 5 ani nu a fost inregistrat niciun caz de rabie in Timis, boala ar putea fi adusa din alte judete vecine, iar vaccinarea se face pentru a preveni aceasta boala. Contravaloarea vaccinului va fi suportata de stat, la cel ca si cea a manoperei de vaccinare pentru cainii identificati prin microcip electronic.
A treia campanie demarata de Directia Sanitar Veterinara este cea de vaccinare a pasarilor din curtile timisenilor impotriva pseudopestei aviare, vaccinare care este obligatorie. Costurile vaccinului si ale manoperei de vaccinare vor fi de aceasta data suportate de proprietari.
„Este vorba despre inspectiile anuale din exploatatiile de animale domestice, ma refer aici la gospodariile populatiei, care se deruleaza in toate localitatile din judet, pe toate gospodariile care detin animale domestice si sunt efectuate de medicii veterinari de libera practica imputerniciti de la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare teritoriale. A doua campanie este vaccinarea antirabica, contra turbarii, la caini si pisicile domestice din gsopodarii. Se realizeaza de medicii veterinari de libera practica din judet care au contract cu Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Judeteana. Cea de-a treia campanie este reprezentata de vaccinarea contra pseudopestei aviare la gaini, in principal, dar este vorba si de curci, bibilici si alte galinacee, o vaccinare care se efectueaza de zeci si zeci de ani si care pana in luna decembrie trebuie incheiata la toate pasarile din gospodariile populatiei„, a declarat Adrian Popa, directorul Directiei Santitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis.
Pe langa cele trei campanii, reprezentantii Directiei continua sa monitorizeze si situatia pestei porcine africane, care nu si-a facut aparitia in judetul Timis.